CROPIX
KRALJICA ŠOKA

Apsolutna junakinja reprezentacije uoči novih izazova: ‘Pratim kvalifikacije, šteta da nas nisu pozvali‘

"Pratim kvalifikacije, šteta što nas nisu pozvali a sudjeluje", kaže Ćamila Mičijević
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. ožujak 2021. 13:45

Odradile su prve pripreme nakon bronce na Euru u Danskoj. Po starom dobrom običaju nisu bile kompletne naše rukometašice, ovaj puta su falile igračice Lokomotive i izbornik Šoštarić zbog korone. Nije bilo utakmica, malo se obnavljalo gradivo i usvajalo novo, jer uvijek je teže braniti nego osvajati. Makar, u njihovom slučaju bilo je jako teško osvojiti, jer ne zaboravite bio je to najveći uspjeh u povijesti ženskog reprezentativnog rukometa, prva seniorska medalja ikada, rezultat koji u novijoj povijesti uz Podravkin naslov prvakinja Europe blješti najviše.

Gušt je igrati pod pritiskom

Apsolutna junakinja te priče bila je Ćamila Mičijević. Njen potencijal je konačno eksplodirao čim se skupilo malo više zdravlja u komadu. Ćamila je bila pokretačica igre i dobre atmosfere u timu koji je Hrvatsku u prosincu digao na noge. I uvijek je raspoložena za priču, makar će kada je s prave strane mikrofona ipak djelovati kud i kamo manje opušteno nego u ulozi voditeljice.

Kako je bilo u Poreču, jeste li se uspjele malo odmoriti?
- Pa baš i nismo, jer radilo se jako puno i jako dobro. Mogu reći da se u dobroj formi vraćamo u klubove. Obnovili smo neke stvari, neke nove usvojili. Došle su nam mnoge nove mlade igračice i vjerujem da smo ih dobro prihvatile. To je mislim jako važno, da širimo taj kadar i ne ovisimo o ozljedama toliko da nam razbiju ambiciju. A opet, to je proces, ne ide odjednom. I ja sam prije ovog Eura dvaput bila na Euru, pa nije bilo tako dobro, radila odlično u Zametu uz Adrijanu Prosenjak s jednom vrlo dobrom ekipom u tom trenutku. Ali, nisam došla odjednom i to je bilo to. Treba vremena i zato je dobro da uvodimo stalno nove snage. Moramo tako, jer sutra će nam svakako biti teže, više će pažnje poklanjati nama nego dosad. Počet će se pripremati za nas.

I opet nekompletne?
- Tradicionalno nismo bile kompletne, ali kažem bolje da se to dogodilo sad nego kada bude veliko natjecanje.

Vratite li se na Dansku?
- Stalno se vraćamo, bile smo super, same smo sebe iznenadile u nekim stvarima. I to nam je dalo motiv za dalje. Sada s ambicijom idemo na SP, ali ne treba misliti da uvijek moramo osvajati, jer to je jako teško. Ni drugima moćnijima to ne uspije uvijek. Sama činjenica da smo tu gdje jesmo govori puno o nama, no sada to trebamo učvrstiti i pomalo graditi put i prema Olimpijskim Igrama koje su želja svih igračica. Pariz je naš plan svakako.

image
Kraljice šoka na pripremama su našle vremena i za teambuilding igrajući paintball
HRS

Pratite li ove kvalifikacije za OI?
- Pratim, i kažem da je šteta da nas nisu pozvali da sudjelujemo, šteta je za rukomet da se dvije skupine ne mogu uopće kompletirati za tako veliki izazov, a ima dobrih reprezentacija. To je loše, ali što je tu je, mi smo tu bespomoćne...

Uskoro ćemo i igrati?
- Da, krajem travnja bismo trebali. Veselimo se svi tome, trebala bi nam doći Nizozemska, možda i Rusija i to će sasvim sigurno biti veliki izazov za nas. Mi smo izgradili neki svoj stil u kojem je borbenost na najvišoj mogućoj razini, no sada trebamo to nadograđivati i ostalim stvarima. Pratiti trendove u svjetskom rukometu. Bilo bi idealno da većina u klubovima igra na vrhunskoj razini.

Vi to možete iz prve ruke u Metzu?
- Istina, Metz je vrhunski u svakom pogledu i za mene je privilegija igrati u tako dobrom klubu. Dobro mi je u Francuskoj. Klub ima svoja pravila, ja sam se u tome našla. Na početku mi nije bilo lako, jer bila je to velika promjena za mene. Praktično više nema utakmice koja je slaba, koju tek treba odraditi. I iskreno, mene to jako motivira, gušt mi je igrati takve utakmice koje nose pritisak. Mene to čini boljom. Na početku me umaralo sada više ne.

Željno čekamo Kapitanović

U Metzu imate svoje minute?
- Imam, dijelim ih s domaćom reprezentativkom Kanor koja je jako dobra igračica. Tu smo pola - pola, nekad malo više igram ja, nekad ona, no suština je da je ekipa najbolja. Istina, to je drugačije nego u reprezentaciji gdje treba više, no snalazim se.

Lako ste došle do četvrtfinala Lige prvakinja?
- Pa eto, nismo se pomučile, jer je Borussia Dortmund zbog korone predala oba susreta. Ne bi bilo tako lako da smo igrali sigurno.

I sada ćete za plasman na Final Four igrati protiv Bresta?
- To je sudar dvije francuske ekipe, nešto poput utakmica Podravke i Lokomotive u Hrvatskoj. I to nas čekaju četiri utakmice, dvije u Ligi prvakinja, pa u prvenstvu i Kupu, vjerojatno sve odlučujuće. Brest je briljantna ekipa, malo oscilira ove sezone, jer gubi bezvezne utakmice, a dobiva velike favorite, što djeluje čudno. Za njih će te utakmice biti veliki izazov, a ekipa je ekstra sa Derleux i Toft na golu, sa Gros, Gullden, Pop Lazić, Niakate… Bit će uzbudljivo, ulog je Final Four. Mi baš igramo dobro u posljednje vrijeme, konačno smo se uspjeli skucati nakon Eura i brojnih problema s koronom. Nije nam se još vratila Ivana Kapitanović na gol, ali ja vjerujem da će uskoro i u klubu i u reprezentaciji. Svaka igračica nam je dragocjena od najmlađe do najstarije.

Linker
19. rujan 2024 10:03