SVE JE SPREMNO

PRIPREME ZA SNJEŽNU KRALJICU 'Sljeme uvijek može iznenaditi, ali spremni smo!'

Piše: ArhivaObjavljeno: 02. siječanj 2013. 18:02

Pogled iz startne kućice nudi idilu. Za one koji uživaju u skijanju, ali nemaju često priliku ispred sebe ugledati ispeglanu stazu bez ijedne neravnine, rupe ili hupsera, sljemenski bi Crveni spust sada predstavljao snježni tepih iz snova. Dva dana prije starta ženske utrke Snježne kraljice čovjek zadužen za očuvanje staze otvorio je vrata novinarima i omogućio nam da isprobamo Crveni spust.

- Pazite na Filteru, ledeno je i strmije nego što vam se čini na televiziji. Do slalomske livade je ravnica, iako smo ove godine malo podignuli prijelomnicu na polovici. Zadnja strmina je priča za sebe, ona uvijek nudi izazov. Sretno - poželio je dobrodošlicu i servirao upute Reno Fleiss.

Dok se dio kolega zadržao u startnoj kućici, čuvajući stražu onima umješnijima, mi smo se upustili u inspekciju staze koja će 4. i 6. siječnja ugostiti najbolje slalomašice i slalomaše svijeta. Iz prve ruke osjetili smo sve zamke i čari skijanja s pogledom na Zagreb bez gužve i čekanja, čari koje je večer prije nas osjetio i dio državnog vrha.

Kakav moćni užitak!

Za prosječnog skijaša staza nudi mogućnost užitka u izazovnim uvjetima. Prilikom svakog zavoja skije i snijeg proizvedu onaj vrhunski “wuuuš” zvuk kakav na Sljemenu možete čuti svaki put kada Ivica i društvo napadaju slalomske kolce. Doduše, ako se, kao potpisnik ovih redaka, previše uživite u ulogu Marcela Hirschera i skija vam zahvati rubni, mekani dio staze, u tren oka ćete se doista osjećate kao vrhunski skijaš. Naime, osjetit ćete kako se oni osjećaju dok se koprcaju u zaštitnoj ogradi...

- Ovaj natjecateljski dio staze još nije ni približno gotov. Osnova je tu, napravili smo tvrdu podlogu zbog koje utrke dočekujemo spremni kao nikada do sada. Međutim, uoči natjecanja stazu ćemo još dodatno ispeglati, pokrpati sve rupice nastale balkeniranjem (uštrcavanje vode u snijeg, op.a.) pa će skijašice u petak dočekati savršena podloga, mnogo tvrđa od trenutačne - šokirao nas je Fleiss.

Dakle, staza na kojoj smo se taman počeli osjećati skijaški relevantnima nije ni blizu “ledenog brijega” koji će ugostiti Tinu Maze i njezinu pratnju.

- Problem je to što su dvije utrke u tako kratkom razdoblju i nemamo vremena stazu učvrstiti između dviju utrka. Možda bi curama odgovarala malo mekša staza i možda bismo im je mogli napraviti da prvo skijaju dečki, ali tu nemamo izbora. Iako, ni ovo im nije loše, dapače - tvrdi Fleiss.

Kao rijetko kada čovjek koji Sljeme poznaje u dušu odiše optimizmom.

- I oprezom! Sljeme je ćudljivo, uvijek može iznenaditi, ali ove godine smo zaista spremni. Sve je to posljedica znanja i uigranosti ove ekipe. Najbolji primjer vam je postavljanje zaštitne ograde. Započeli smo u sedam navečer i završili u jedan iza ponoći. Prije nam je trebalo i po dva dana - hvali se Nikin otac.

Stiže još 10 cm snijega

Do sada još nikada nisu podbacili, iako je bilo godina u kojima su se na Sljemenu borili s ekstremnim hladnoćama, ali i temperaturnim plusovima. Jučer je, oko 14 sati, na vrhu staze temperatura iznosila 4 stupnja. Prognoza je navještala desetak centimetara novog snijega koji će, kažu ljudi koji dežuraju, idealno dekorirati snježnu bajku.

- Još nam samo treba dobar Ivičin rezultat, a ovakva bi podloga trebala biti idealna za njegovo koljeno - prognozirao je Fleiss.

Linker
22. rujan 2024 20:35