Reuters
MARCEL HIRSCHER

Predaja Austrijanca? 'Mali Globus je već u Hrvatskoj. Ivica je veliki šampion!

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. ožujak 2012. 18:41

Marcel Hirscher je OK tip. Evo, sad čak prestaje skijati nakon što hakla vrata. U Kranjskoj Gori je to učinio u hipu. I onda, premda je to bila utrka s kojom je mogao prestići Feuza u ukupnom poretku i Kostelića u borbi za mali Globus, iako mu je to možda bila i meč-lopta, stigavši u cilj, podigao je ruke i nasmijao se. I onda krenuo na seriju intervjua.

Mislim, konačni profesionalac. Stao je kod svakog, ali doista kod svakog tko je to htio u ciljnoj areni. Ništa, baš ništa mu nije bilo teško. Niti odgovarati, niti slušati, niti dvanaesti put isto pričati. I to nakon, realno, najvećeg razočaranja u sezoni.

Ako u Hrvatskoj postoji netko tko ima negativan sud iz one priče oko haklanja, Marcel Hirscher je nešto što se do sada nije moglo vidjeti u Svjetskom kupu. Barem ne u posljednjih deset godina. Konačni profesionalac.

Tada, doduše, nije znao da će Ivica završiti tek 16. nakon finala, ali je rekao dosta zanimljivih stvari.

- Bez obzira na to kako završila druga vožnja mislim da je mali Globus već u Hrvatskoj. Ne znam je li u mojem ispadanju presudila činjenica da je Ivica veliki šampion i iskusniji skijaš, ali ja ovako vozim cijele sezone. Na sve ili ništa. Neki put prođe, dosta puta je prošlo ove sezone, a sada na žalost nije. Kostelić je uzeo ovo, tako se meni čini, bio je sjajan, konstantan cijele sezone i to će presuditi.

Uoči utrke ga je vidio.

- Čestitao sam mu. Čestitao sam Ivici što se vratio tako brzo. I isto tako rekao, iskreno rekao, da mi je zbog toga iznimno drago.

Kakav mu je sad uopće plan za Schladming?

- Ajmo iskreno. Mislim da Ivica ima veliku šansu za mali slalomski Globus, mislim da mi šanse za veliki Globus u konkurenciji s Feuzom nisu baš najbolje, dok imam velike šanse osvojiti veleslalomski Globus.

Za to mu treba samo biti u bodovima u Schladmingu, među prvih 15 i to pod uvjetom da Ligetyju igra samo prvo mjesto.

A što će skijati na završnici?

- Slalom i veleslalom, a za sada još dvojim oko nastupa u supervelesalomu, vidjet ćemo. Spust ne. U svakom slučaju, znam što mi je raditi. Moram napasti, nema mi druge. Nemam drugu opciju. I usput ću čekati pogrešku Beata Feuza i nadati se da je mogu iskoristiti.

A je li u njegovu haklanju u nedjelju bilo i priče o pritisku?

- Oko mene je uvijek pritisak. No, čim sam prvi put pobijedio, za mene nema razlike gdje skijam i mislim da ne skijam pod pritiskom. Ipak, znate, skijanje je u Austriji nešto posebno. Posebno ako je završnica Svjetskog kupa u Schladmingu i posebice ako Austrijanac napada veliki Globus. Taj dio pritiska mi teško pada, priznajem. No, pokušat ću se isključiti.

I pričao je, pričao, svakom je na koncu podijelio i osmijeh. Marcel Hirscher je momak od kojega je lako napraviti baš ono što jest postao ove sezone. Zvijezda.

Za koju godinu mogao bi biti i zvijezda veća od ovog sporta. A takvih je bilo malo u povijesti skijanja. (tp)

Linker
14. svibanj 2024 03:32