SP RUKOMET

POZNATI POLUFINALISTI Slijede okršaji Katara i Poljske te Francuske i Španjolske

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. siječanj 2015. 19:54

Vjerojatno nije bilo puno onih koji su očekivali da će u polufinalu Svjetskog prvenstva igrati Poljska i Katar, no upravo takav scenarij ispisan je u dramatičnim utakmicama četvrtfinala. Favoriti nisu imali svoj dan, od borbe za medalje oprostili su se naši, ali i Nijemci, koji su odlično krenuli u natjecanje te su im mnogi najavljivali čak i borbu za zlato. Međutim, pred 15.000 gledatelja u Lusailu doživjeli gorko razočaranje, a 'legija stranaca' pod vodstvom odličnog španjolskog stručnjaka Valera Rivere osigurala je domaćinu SP-a plasman u polufinale.

Katar je odlično krenuo u utakmicu te je uspio zaustaviti inače opasan njemački napad, koji je u prvih 15 minuta postigao svega pet pogodaka. Na krilima raspoloženih Markovića i Capotea domaćin je u 26. minuti došao na velikih sedam golova razlike (16:9) i u tim trenucima spas je za Njemačku izgledao kao nemoguća misija. Ipak, serijom 5:2 Gensheimer i društvo do odmora su smanjili razliku na 18:14.

Izabranici Dagura Sigurdssona bolje su odigrali u nastavku (kojeg su i dobili 10:8), ali to nije bilo dovoljno za veliki preokret i plasman među četiri najbolja na SP-u. Nakon 20:15 u 33. minuti Njemačka se serijom od četiri pogotka (po dva Strobela i Grötzkog) u 39. minuti vratila na minus jedan, a onda je uslijedilo 15-ak minuta velike drame u kojoj se utakmica lomila.

Prvo su Marković i dvaput Capote povisili na 23:20, pa ista dvojica igrača zabijaju za 25:22. Nijemci su održavali nadu zahvaljujući Druxu, Pekeleru i Wienceku, koji je u 56. minuti zabio za 26:24. Međutim, Sigurdssonovi igrači u završnici su previše toga prokockali, dvaput su izgubili loptu u napadu, a u pretposljednjoj minuti ključnu je ulogu preuzeo vratar Katara Danijel Šarić, inače sjajni čuvar mreže Barcelone. Uništio je Šarić Nijemce, obranio im je prvo šut s krila, potom i kontru Gröetzkog i tu je priči bio kraj.

Nakon Poljske i Katara plasman u polufinale Svjetskog prvenstva rukometaša izborile su i reprezentacije Španjolske i Francuske.

Španjolci, koji su aktualni svjetski prvaci, su u dramatičnom ogledu pobijedili Dansku 25-24, a pobjednički pogodak zabio je Joana Canellas dvije sekunde prije kraja susreta. Francuska je do polufinala stigla uvjerljivom pobjedom protiv Slovenije 32-23.

Ogled između Španjolske i Danske bila je repriza finala posljednjeg svjetskog prvenstva i nova pobjeda 'furije'. Ovoga puta izborena daleko teže. U finalu SP-a 2013. Španjolci su razbili Dansku 35-19, a ovoga puta vidjeli smo pravu dramu. U prvom poluvremenu niti jedan momčad nije imala više od dva gola prednosti, a na odmor se otišlo rezultatom 11-11. U nastavku susreta momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, a na koncu je presudio pogodak Canellasa.

Španjolsku su do pobjede predvodili Valero Rivera sa 10, te Raul Entrerrios i Joan Canellas sa po pet golova, dok su kod Danske najefikasniji bili Mikkel Hansen i Anders Eggert sa po šest golova.

U drugom susretu sve je bilo jasno do poluvremena. Francuska je nakon prvog dijela vodila 18-10, a u nastavku mirno održala prednost do konačnih 32-23. Aktualne olimpijske pobjednike i europske prvake do pobjede su predvodili Daniel Narcisse sa šest i Nikola Karabatić s pet golova. Kod Slovenije najefikasniji je bio Luka Zvižej sa šest golova.

Francuska će u polufinalu igrati protiv Španjolske, dok će u drugom polufinalnom ogledu snage odmjeriti Poljska i Katar.









RASPORED I REZULTATI

HRVATSKA - Poljska 22-24 (10-12)

Katar - Njemačka 26-24 (18-14)

Slovenija - Francuska 23-32 (10-18)

Španjolska - Danska 25-24 (11-11)

RAZIGRAVANJE ZA 5. DO 8. MJESTA - 30. siječnja

HRVATSKA - Njemačka

Danska - Slovenija

POLUFINALE - 30. siječnja

Poljska - Katar

Francuska - Španjolska

ZA 3. MJESTO - 1. veljače

FINALE - 1. veljače

Linker
22. rujan 2024 17:35