AFP
NHL LIGA

Povijesni preokret Bostona

Piše: HinaObjavljeno: 14. svibanj 2013. 13:43

Nevjerojatan preokret vidjeli su gledatelji u TD Gardenu u Bostonu gdje su njihovi Bruinsi u odlučujućoj sedmoj utakmici prvog kruga doigravanja NHL lige svladali Toronto Maple Leafse sa 5-4 u produžetku, a sredinom treće trećine gubili su sa 1-4.

Bruinsi su u posljendjih minutu i pol postigli dva gola nakon što su povukli vratara s leda, a u gotovo 100-godišnjoj povijesti najjače hokejaške lige na svijetu nije se dogodilo nešto slično. Preokret su kompletirali pogotkom u produžetku kojim izborili prolazak u drugi krug gdje će se ogledati s New York Rangersima koji su u drugoj utakmici broj sedam igranoj u ponedjeljak kao gosti nadigrali Washington Capitalse sa 5-0.

Boston je poveo golom Matta Bartkowskog (5:39), ali situaciju na semaforu s dva odlična udarca preokrenuo je Cody Franson (9:35, 25:48). Nakon što su Phil Kessel (42:09) i Nazem Kadri (45:29) početkom trećeg dijela pospremili dva odbijanca u mrežu iza Tuukke Raska i doveli Maple Leafse u vodstvo od 4-1 činilo se kako će Toronto trećim uspjehom zaredom okrenuti zaostatak od 1-3 u pobjedama i plasirati se u drugi krug doigravanja po prvi put nakon devet godina. U povratak nisu vjerovali niti mnogi navijači Bruinsa koji su tada krenuli ka izlazu iz dvorane, no nadu im je vratio Nathan Horton (49:18) da bi uslijedila nevjerojatna završnica u kojoj je glavnu ulogu imao Patrick Bergeron.

Dvije minute prije kraja Bruinsi su izvukli vratara i krenuli sa šest igrača po preokret. Bergeron je prvo asistirao Milanu Lučiću (58:38) za smanjenje na 3-4, a samo 31 sekundu potom je zabio za 4-4 i odveo susret u produžetak u kojemu je postigao i pobjednički gol nakon 6:05 minuta igre.

Boston će u drugom krugu igrati protiv New York Rangersa koji su također sa 4-3 u pobjedama u prvom krugu izbacili Washington Capitalse. No, u njihom sedmom dvoboju niti izbliza nije bilo tako dramatično jer su Rangersi slavili u Washingtonu sa čak 5-0. Ponovno je briljirao vratar Henrik Lundqvist koji je ostvario drugi uzastopni "shutout" obranivši svih 35 udaraca domaćina, dok su se za golove pobrinuli Arron Asham (13:19), Taylor Pyatt (23:24), Michael Del Zotto (25:34), Ryan Callahan (40:13) i Mats Zuccarello (46:39). Zanimljivo, u svih šest prethodnih utakmica između ovih dviju momčadi bolji su bili domaćini, da bi u odlučujućoj sedmoj uvjerljivo slavili gosti.

Iako su i Bruinsi i Rangersi članovi "originalnih šest" klubova u NHL-u, ova dva sastava susrest će se u doigravanju po prvi put nakon čak 40 godina. Posljednji put, 1973. godine, uspješniji su bili Rangersi. U ostala tri dvoboja drugog kruga igrat će Pittsburgh Penguinsi i Ottawa Senatorsi, Chicago Blackhawksi i Detroit Red Wingsi, te Los Angeles Kingsi i San Jose Sharksi.

Linker
23. rujan 2024 16:34