Ronald Gorsic / CROPIX
DL ŠANGAJ

Pobjede Vlašić i Perković

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 15. svibanj 2011. 16:04

Na briljantan je način novu sezonu Dijamantne lige otvorila hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković. Zagrepčanka je na mitingu u Šangaju uvjerljivo slavila s hicem od 65.58 metara.

Aktualna europska prvakinja je bilo toliko dominantna u odnosu na sve suparnice na drugoj stanici Dijamantne lige (u Dohi nije bilo ženskog diska) da bi joj pobjedu donio i bilo koji od dva preostala ispravna hica. Perković je već u prvoj seriji ostavila suparnice bez previše nade, bacivši disk do 64.93 metra. U drugoj je seriji bila još bolja (65.18), u trećoj njezin hitac nije bio ispravan, da bi u posljednjoj postavila konačnih 65.58 metara.

Nije uspjela nadmašiti najbolji svjetski rezultat ove godine (67.96) koji je također u njezinom vlasništvu, ali s obzirom na ozljedu leđa koja ju je mučila, šangajski je rezultat doista sjajan. Štoviše, 20-godišnja hrvatska atletičarka je na samo tri natjecanja dosad bacala dalje.

Ujedno, ovo joj je treće pobjeda u karijeri na mitinzima Dijamantne lige, nakon lanjskih slavlja u New Yorku i Bruxellesu.

Drugo je mjesto u nedjelju osvojila Kineskinja Yanfeng Li, lanjska pobjednica Kupa kontinenata u Splitu, s hicem od 62.73 metra, dok je treća bila aktualna svjetska prvakinja, Australka Dani Samuels (61.98). Kubanka Yarelis Barrios, prošlogodišnja ukupna pobjednica Dijamantne lige u bacanju diska, završila je natjecanje bez ispravnog hica.

Odlično je za hrvatsku atletiku počela nova sezona Dijamantne lige. Nakon pobjede Sandre Perković u bacanju diska, prvo je mjesto na mitingu u Šangaju osvojila i Blanka Vlašić u skoku u vis.

Svjetska i europska prvakinja je bila daleko od svojih uobičajenih visina, ali i preskočenih 1.94 metara joj je bilo sasvim dovoljno za pobjedu i nastavak trijumfalnog niza. Lani je jedina, računajući i mušku i žensku konkurenciju, slavila na svih sedam mitinga Dijamantne lige, a seriju je nastavila i u novoj sezoni.

Slabiji rezultat od uobičajenih u skladu je s najavama nje same i njezinih trenera koji su i prije mitinga priznali kako je hrvatska rekorderka zbog specifičnih intenzivnih treninga prilično umorna i daleko od prave forme.

Blanka je u nedjelju iz prvog pokušaja preskakala 1,85, 1.90 i pobjedničkih 1.94 metara, dok joj se 1.97 u ovom trenutku pokazalo prezahtjevnom visinom. No, i s 1.94 je izjednačila najbolji svjetski rezultat ove godine. Istu su visinu ove sezone svladale i Kineskinja Xingjuan Zheng, te Kazahstanka Marina Aitova.

U Šangaju se, međutim, nitko nije približio Blanki. Drugo su mjesto na kraju s 1.90 podijelile spomenuta Zheng, te Uzbekistanka Nadežda Dusanova i Ukrajinka Vita Stjopina.

Jamajčanski sprinter Asafa Powell, bivši svjetski rekorder na stometarskoj dionici, pobjednik je utrke na 100 metara održane na mitingu u Šangaju, drugog u Dijamantnoj ligi ove godine.

Powell je bio i favorit utrke, a taj je status i opravdao istrčavši dionicu za 9.95. Drugo mjesto pripalo je Amerikancu Michaelu Rodgersu (10.01 sek), dok je treći bio Jamajčanin Mario Forsythe s istrčanih 10.12 sekundi.

Dodajmo da je na jednako dugoj utrci u konkurenciji atletičarki najbolja bila Veronica Campbell-Brown (Jamajka, 10.92). Pobjedu je u svojoj prvoj utrci sezone proslavila na dan svog 29. rođendana. Drugo mjesto pripalo je Carmeliti Jeter (SAD, 10.95), a treće Blessing Okagbari (Nigerija, 11.23).

Podsjetimo, najbrže vrijeme sezone istčala je Jeter, a ono iznosi 10.86.

Dijamantna liga, Šangaj, bacanje diska (ž):

1. Sandra Perković (Hrv) 65.58 metara

2. Yanfeng Li (Kin) 62.73

3. Dani Samuels (Aus) 61.98

...

Dijamantna liga, Šangaj, skok u vis (ž):

1. Blanka Vlašić (Hrv) 1.94 m

2. Nadežda Dusanova (Uzb) 1.90

2. Vita Stjopina (Ukr) 1.90

2. Xingjuan Zheng (Kin) 1.90

...

Linker
23. rujan 2024 01:28