Boris Kovačev / CROPIX
EAA-a

Perković bez nagrade

Piše: ArhivaObjavljeno: 12. listopad 2013. 21:49

Svjetska prvakinja na 400 metara prepone Zuzana Hejnova (26) i svjetski prvak u skoku u vis Bogdan Bondarenko (24) najbolji su europski atletičari u 2013. godini.

Nagrade su im uručene u subotu navečer na svečanosti Europske atletske federacije (EAA) u Tallinu. Za najbolju atletičarku Starog kontinenta nominirana je bila i naša Sandra Perković, ali naslov svjetske prvakinje u bacanju diska i pobjede na svih sedam mitinga Dijamantne lige nisu joj bile dovoljne ni da se nađe među tri finalistice.

O dobitnicima nagrada su odlučivali navijači, predstavnici medija, nacionalni savezi i EAA-ova komisija stručnjaka. U ženskoj kategoriji su finalistice bile i ruska motkašica Jelena Isinbajeva te talijanska maratonka Valeria Straneo, ali priznanje je otišlo Čehinji Zuzani Hejnovoj koja je ove godine bila neporažena: između ostaloga je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu u Moskvi te slavila na svim mitinzima Dijamantne lige.

Kod muškaraca su finalisti bili britanski dugoprugaš Mo Farah i poljski kladivaš Pawel Fajdek, a laureat je postao sjajni Bogdan Bondarenko. Ukrajinac je osvojio svjetsko zlato i čak dva puta ove sezone preskakao 2.41 metar, što je svega četiri centimetra slabije od svjetskog rekorda Javiera Sotomayora.

Za zvijezde u usponu su proglašeni Islanđanka Anita Hinriksdottir (17), koja je osvojila zlatne medalje na 800 metara i na Svjetskom mlađejuniorskom i na Europskom juniorskom prvenstvu, te Srbin Emir Bekrić (22), senzacionalni osvajač bronce na 400 prepone na SP-u u Moskvi. Osim toga, osvojio je i zlato na Europskom U23 prvenstvu.

Linker
23. rujan 2024 19:15