ZDESLAV VRDOLJAK

'Ovoga puta sigurno nećemo osvojiti 'drvenu medalju'!'

Barakude su od 1993. godine igrale na 20 velikih natjecanja, 12 su puta izborili polufinale, od toga su šest puta bili četvrti. Posao u Zagrebu još nije gotov
Piše: ArhivaObjavljeno: 07. rujan 2010. 13:24

ZAGREB - Hrvatska vaterpolska reprezentacija odigrala je u razdoblju od EP-a u Sheffieldu 1993. do zagrebačkog Eura ukupno 20 velikih natjecanja računajući OI, svjetska prvenstva i Eure. Ukupno su 12 puta završili među četiri najbolje momčadi, dakle u polufinalu kao i danas u Zagrebu.

Točno u pola nastupa u tih 12 plasmana u završnicu naši su igrači gubili polufinale, a zatim i utakmicu za broncu čime su na određeno vrijeme dobili etiketu gubitnika u velikim utakmicama. Do dolaska Ratka Rudića takva je neugodna praksa postala gotovo redovita, a i on ju je nastavio na svom prvom nastupu na SP-u u Montrealu 2005. Uzaludna je bila priča o tome kako su nas u borbi za broncu protiv Grčke suci ozbiljno pokrali.

Sva je sreća što je Rudić nastavio, pa je već na sljedećem SP-u u Melbourneu otišao na krov svijeta, a na prošlom SP-u u Rimu osvojio je broncu. Kako je u međuvremenu i na Euru u Malagi 2008. Hrvatska bila - četvrta, bronca iz Rima imala je zlatni sjaj.

‘Stisnule su me godine’

S obzirom na igre u dosadašnjem dijelu zagrebačkog Eura, za neku od medalja ne traba strahovati iako bi na domaćem terenu najljepše bilo osvojiti zlato. Europsko naši igrači nikad još nisu osvojili, a baš su na Eurima najčešće završavali na toj četvrtoj poziciji s ‘drvenom medaljom’. Događalo se to u Beču, Sevilli, Budimpešti i spomenutoj Malagi. Čak četiri puta.

Zdeslav Vrdoljak, bivši kapetan zlatne reprezentacije iz Melbournea, reprezentaciju je ostavio nakon OI u Pekingu:

- Igrao sam u reprezentaciji od SP-a u Rimu 1994. (i to je bilo četvrto mjesto, nap. p.) do SP-a u Perthu 1998. Zatim sam imao dugu pauzu do Melbournea gdje smo otišli do kraja. Igrao sam i u Malagi i u Pekingu, godine su me stisle pa sam ‘objesio gaćice na klin’. Dosta sam toga prošao, više me ne vuče u bazen iako je lijepo gledati dečke ovdje na našem terenu.

Briljantno protiv Italije

Vrdoljak je prošao sito i rešeto, o momčadi koja igra u Zagrebu ima najbolje mišljenje:

- Lošiji početak i poraz od Crne Gore, dobro poluvrijeme s Rumunjskom, korektna utakmica sa Španjolskom, briljantna protiv Italije. Osobno mislim da je ovo najbolja hrvatska momčad svih vremena. Uvjeren sam da će otići do kraja i osvojiti zlato. Vrijeme je, teško nas nešto može zaustaviti.

O 4. mjestima bivši kapetan ima posebno mišljenje:

- Karijerom sam zadovoljan, ne plačem ni zbog čega, no trebali smo uzeti puno više medalja. Gomile ‘metala’ propustili smo osvojiti. Koliko je samo bilo tih ‘pustih’ četvrtih mjesta. No, sad je toga dosta, to u Zagrebu ne može dogoditi.

Linker
21. rujan 2024 11:36