Screenshot: YouTube
BORBA ZA GOLI ŽIVOT

Ovo više nije normalno: Pogledajte stravične padove koji su obilježili 'utrku smrti'!

Talijanski veteran, 34-godišnji Peter Fill pobjednik je ovogodišnjeg izdanja najprestižnije i njaopasnije skijaške utrke na svijetu, spusta u Kitzbuehelu. On je do svoje druge pobjede u karijeri stigao sa 37 stotinki prednosti ispred drugog Švicarca Beata Feuza, te 65 stotinki ispred trećeg, još jednog Švicarca Carla Janke. Utrku su ponovno obilježili brojni padovi...
Piše: HinaObjavljeno: 23. siječanj 2016. 17:26

Ovogodišnji spust u Kiitzbuehelu obilježili su brojni problemi, zbog vjetra utrka se nije održala u punoj dužini, već su startna vrata pomaknuta niže, snijeg koji je padao tijekom jutra odgodio je početak za jedan sat, a potom su brojni padovi, među kojima je najteži bio onaj Austrijanca Georga Streitbergera, prisiljavali organizatore na dugotrajne prekide.

Kako je za prolazak prvih 30 skijaša bilo potrebno gotovo dva sata, organizatori su nakon startnog broja 30 prekinuli utrku iz sigurnosnih razloga, pa preostalih 27 vozača, među kojima je bio i hrvatski reprezentativac Natko Zrnčić-Dim, koji je imao startni broj 44, nije niti dobilo priliku spustiti se niz stazu.

Među "žrtvama" ovogodišnjeg Streifa bio je i vodeći skijaš Svjetskog kupa, Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji je doživio težak pad, te je završio u ogradi.

Sve lošija vidljivost na stazi odrazila se i na rezultate ponajboljih spustaša ove sezone, pa je prošlogodišnji pobjednik u Kitzbuehelu, Norvežanin Kjetil Jansrud zauzeo tek 14. mjesto sa 1.89 sekundi iza Filla.

Svindal ozlijedio desno koljeno, završio sezonu

Vodeći skijaš svijeta Norvežanin Aksel Lund Svindal pri spektakularnom padu na subotnjem spustu u Kitzbuehelu zadobio je rupturu prednjeg križnog ligamenta desnog koljena i za njega je ova sezona završena, objavio je dužnosnik Norveškog skijaškog saveza Claus Ryste.

Svindal je izgubio kontrolu nad skijama u pretposljednjem zavoju prije ulaska u završnu strminu, gdje su prije njega pali Austrijanci Streitberger i Reichelt. Norvežanin se nekoliko puta okrenuo u zraku, izgubio jednu skiju te s drugom, potpuno uništenom, završio u zaštitnoj mreži. No, vrlo brzo je ustao i odšetao s mjesta nesreće s nekoliko ogrebotina na licu, tako da se činilo da je prošao bez težih ozljeda.

Ipak, naknadnim pregledom dijagnosticirana mu je ruptura prednjeg križnog ligamenta u desnom koljenu i Norvežanin je već u subotu podvrgnut operativnom zahvatu. San o osvajanju Velikog kristalnog globusa u ovoj sezoni ostat će neostvaren, a Norvežanin će barem još godinu dana čekati na priliku za svoju prvu spustašku pobjedu u Kitzbuehelu, na najpretižnijoj utrci u Svjetskom kupu, na kojoj je u subotu slavio Talijan Peter Fill.

REZULTATI:

1. Peter Fill (Ita) 1:52.37

2. Beat Feuz (Švi) 1:52.74

3. Carlo Janka (Švi) 1:53.02

4. Johan Clarey (Fra) 1:53.17

5. Marc Gisin (Švi) 1:53.43

6. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 1:53.59

7. Vincent Kriechmayr (Aut) 1:53.63

8. Adrien Theaux (Fra) 1:53.77

9. David Poisson (Fra) 1:53.81

10. Otmar Striedinger (Aut) 1:53.83

Linker
22. rujan 2024 23:30