Splitski Park mladeži u subotu je zjapio prazan, a šoping-centri su bili puni
 PRIVATNI ALBUM
Odluka uzburkala vode

Zašto šoping-centri rade, a sportski centri su zatvoreni? Pale žestoke kritike: ‘Ovo je za nas poniženje‘

Nove mjere Stožera Civilne zaštite, u kojima postoji niz nelogičnosti, izazivaju brojne kritike
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. studeni 2020. 11:36

Nove mjere Stožera Civilne zaštite koje su jučer stupile na snagu ponovno uzburkale vodu u hrvatskom sportu. Za podsjetnik, zabranjeni su svi treninzi i natjecanja, osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, te za sportaše I., II. i III. kategorije u individualnim sportovima. Nitko, naravno, ne osporava da je situacija teška, ali kad se donesu mjere bez zrnca logike, jasno je da to izaziva revolt.

Djeca, dakle, mogu ići u školu i biti tamo nekoliko sati s još 20-30 kolega, mogu nakon toga slobodno otići u šoping-centar, pa navečer u kino ili kazalište, ali otići, primjerice, na teniski ili atletski trening, biti na zraku i raditi nešto korisno za svoje zdravlje - e to ne mogu. Zašto? Zato što je opasnost od zaraze veća nego u šoping-centru?

Digao se u posljednja dva dana na noge Splitski savez sportova koji se usprotivio donesenim odlukama, sjajnu je analizu svih nelogičnosti novih mjera napravio profesor Dražen Čular, ravnatelj Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport, a raste nezadovoljstvo i u savezima, posebno onima koji su najviše pogođeni.

- Da su mjere utemeljene na epidemiološkim kriterijima, nitko ne bi riječ rekao, svi bismo bili zatvoreni i to bi bilo to. Ali u ponedjeljak smo u najavi imali jedne mjere, a u srijedu su napravili drugačije. Ispada da su neki bolje pregovarali od sporta. Kako možete zabraniti nekontaktne sportove na otvorenom, a i dalje se smije ići u šoping-centre? Dok god djeca idu u školu, o čemu mi pričamo - niže pitanja predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

image
Ivan Veštić
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Jasno je da će mnogi klubovi nastradati jer žive od članarina, ali Veštić ne želi isticati financijske posljedice.

- Ako je zdravlje u pitanju, nema alternative. Ali, tko god je pripremao ove mjere nije se vodio epidemiološkim kriterijima, nego nekim drugim interesima. Ovo je očito poniženje. Jučer ujutro na Parku mladeži, na 50.00 kvadrata otvorenog prostora, po sunčanom danu, nije bilo nikoga. Gdje su sada ta djeca? I Svjetska zdravstvena organizacija propagira kretanje radi očuvanja zdravlja, ali očito to nitko ne čita.

Ono što bode u oči je i trpanje svih sportova u isti koš. Ako već ekipni sportovi u kojima su kontakti neizbježni jesu problem, zašto nije napravljena iznimka za sportove u kojima stalno postoji distanca?

- Svi koji bi trebali skrbiti o hrvatskom sportu sada su pokazali kako to rade. Moram reći jasno i glasno, ovdje su prevladali nečiji interesi. Uprava za sport, bivši SDUŠ, u prvom je valu jako dobro reagirala, ali sada se pokazala toliko tendecioznom i naklonjenom loptačkim sportovima da je mene sram.

Veštić ističe kako je ovim mjerama napravljena diskriminacija unutar sporta. Mnogi odlični sportaši, državni doprvaci ili juniorski prvaci, nemaju pravo trenirati, ali članovi drugoligaških ekipa, uglavnom rekreativci - smiju.

- Jesu li u ekipnim sportovima pametniji? Virus ne ide u njihove sportove? Kad treba donijeti devet od deset olimpijskih medalja, onda su tu pojedinačni sportovi, a kad se daje novac i povlastice, onda su ekipni sportovi važniji. I tako je već 30 godina. Očito postoje TV prava i drugi interesi koji se ne smiju zaustaviti. Vodimo li mi računa o djeci ili o profesionalcima i njihovim ugovorima?

Veštić naglašava da se brojna djeca, kad jednom izgube naviku treniranja, više neće vratiti i šteta će u konačnici biti golema.

- Pao je cijeli sustav hrvatskog sporta, a strukture šute. Oni koji bi trebali nešto reći radit će od kuće i dobivati plaću, a trenera prašinara tko išta pita. Ministrica Obuljen se izborila za kulturu, muzeji i galerije su ostali otvoreni, a na kraju su nas zatvorili.

Anić: Tjelovježba nije luksuz, to je higijena

Nezadovoljni su i vlasnici teretana i fitness centara kojima je također zabranjen rad. Mirela Anić koja sa suprugom Igorom Blažinčićem, jednim od naših najuglednijih kondicijskih trenera, vodi centar Body & Mind ističe kako je glavni problem u tome što se tjelovježba kod nas smatra luksuzom.
- To se mora promijeniti, a za vrijeme epidemije se mora posebno naglasiti da je tjelovježba osnova za zdravlje, za psihofizičku stabilnost, za pravilan razvoj djece, ali i za nas odrasle kako bismo bili funkcionalni, zdravi i korisni i sebi i društvu - kaže Anić i dodaje:
- Ove mjere dolaze u trenutku kad se psihički držimo za tanku nit. Oni koji se boje za svoje ili zdravlje svojih bližnjih ionako više ne dolaze u centre za tjelovježbu, ali oni koji dolaze, rade to jer im je nužno da funkcioniraju, da budu zdravi. A sada će posljedice ovih mjera biti još kobnije nego na proljeće kad je bilo toplije i kad su ljudi teretane zamijenili odlaskom u prirodu.
Anić naglašava da je, prema istraživanjima, udio zaraženih u teretanama minoran i da će vlasnici pregrmjeti i ovo, ali...
- Sada je krajnje vrijeme da se ideji tjelovježbe da prava važnost, da se shvati koliko je to bitno za sve nas i da djecu, koja se ionako ne kreću dovoljno i stalno su pred ekranima, održimo zdravom. Tko vježba samo da bi nabildao stražnjicu, nekako će izdržati ova tri tjedna, ali nekome tko ima probleme s leđima, ovo je pad u ponor. Kupiti lijepu haljinu je luksuz, uljepšavati se je luksuz, ali tjelovježba je higijena, to nešto što nas čini sposobnima da stvaramo, da radimo, da živimo, i kad to shvatimo, društvo će djelovati drugačije.

Linker
22. lipanj 2024 12:26