Neredi u Francuskoj

 REMI BREMOND Hans Lucas Via Afp
KAOS NA ULICAMA

Uzbuna u Francuskoj, neredi bi mogli ozbiljno ugroziti najveći sportski događaj

Organizatori utrke poručuju da su spremni uhvatiti se u koštac s prosvjednicima
Piše: SNObjavljeno: 01. srpanj 2023. 13:48

Najveća biciklistička utrka i jedan od najpraćenijih sportskih događaja nalazi se pod upitnikom. Budući da u Francuskoj danima traju nemiri zbog ubojstva 17-godišnjeg dječaka Nahela M. u pariškom predgrađu Nanterre, postoji šansa da se Tour de France odgodi, javlja Cycling Weekly.

Direktor utrke Christian Prudhomme rekao je u petak kako je organizacija u stalnom kontaktu s francuskom vladom čiji je cilj izbjeći prekid utrke. Iako Tour ne prolazi kroz ‘kritične točke‘, postoje završnice i startovi u većim gradovima kao što su Bordeaux, Clermont-Ferrand i na koncu Pariz, u kojima se održavaju prosvjedi.

U petak navečer uhićeno je preko tisuću ljudi diljem zemlje, a posebno je loša situacija u Parizu, Lyonu i Marseilleu. Međutim, francusko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su prosvjedi bili "slabijeg intenziteta u odnosu na prethodnu noć".

image
MARCO BERTORELLO/Afp

Još jedna komplikacija na utrci mogli bi biti prosvjednici protiv zaštite okoliša. Na Tour de France lani su upadali aktivisti za klimatske promjene i vjerojatno će se to ponoviti i na ovom izdanju. Francuska grupa za zaštitu okoliša Dernière Rénovation, koja je organizirala prosvjede prošle godine, najavila je da će isto napraviti i na ovogodišnjem Touru.

Inače, radi se o 110. izdanju utrke koja počinje 1. srpnja u Bilbaau i završava 23. srpnja s ciljem na najpoznatijoj pariškoj aveniji Champs-Élysées.

Linker
22. lipanj 2024 03:23