Barbara Matić
 ATTILA KISBENEDEK Afp
ONA JE PONOS HRVATSKE

Svjetska prvakinja nosi zlato u Hrvatsku: ‘Gorit će sve, moji slave od četvrtka, a mama nije znala...‘

Inženjerka, pričuvnica Hrvatske vojske, nevjerojatno talentirana i uspješna. To je naša Barbara!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. lipanj 2021. 15:46

Prvi judaš/judašica iz Hrvatske koja je osvojila medalju na svjetskom prvenstvu. Onda još k tomu, ne bilo koju, nego najsjajniju. Prva Hrvatica koja je osvojila neki Grand Slam u judu, jedno od najprestižnijih i najjačih natjecanja u ovom sportu. Uz dosad jedno zlato s tih natjecanja ima ona još i 3 srebra i 2 bronce. Djevojka koja je dosad bila dvostruka juniorska prvakinja Europe, ali i jednako toliko puta prvakinja svijeta.

Od prošle je godine i ugovorna pričuvnica Hrvatske vojske, na ponos svoj, ali i Oružanih snaga Republike Hrvatske. No, ona je od srpnja prošle godine, po skromnom sudu ovog autora ostvarila nešto najveće, životno najbitnije, a iznimno teško. Diplomom, i to pazite sad, na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu ušla je u krug akademski obrazovanih! Magistrica inženjerstva elektrotehnike.

Početak u - podrumu

Ona je inteligentna, ona je uspješna, ludo nadarena, maksimalno uvježbana, s visokim pragom izdržljivosti i boli, ona je istinski - ponos Hrvatske!

Barbara Matić zaslužuje svako slovo pohvala. Zaslužila ih je i debelo prije Budimpešte, u četvrtak osvojenog naslova svjetske prvakinje, ali tog četvrtka nas je oborila s nogu. Postoje neki trenuci u sportu kada ostanete, morate ostati bez teksta. Od divljenja veličanstvenom uspjehu. Barbara je to učinila prekjučer. Ona je najbolji, ali očiti primjer kako se iz doslovno podruma može dospjeti do zvijezda. Njezin je početak, u splitskim Pujankama bio baš u podrumu, u neodgovarajućim uvjetima atomskog skloništa.

- Dobro, sada je to puno drukčije, bolje, trener se toliko silno zalaže. Iako se to još uvijek ne može usporediti s nekim drugim zemljama, ali stvarno, kako je bilo prije sad je čudo - iz Budimpešte će nam još Barbara.

image
Barbara Matić
ATTILA KISBENEDEK Afp

- Imali smo, trener i ja, želju, imali smo ciljeve i za njih smo radili, trudili se, trenirali.

Barbara se već ranije plasirala na OI u Tokio. Stoga kada je odlazila na Svjetsko prvenstvo, ma koliko to bio najveći sportski skup njezinog sporta, misli su ipak bile već negdje na Dalekom istoku.

- Iskreno, kada sam odlazila u Budimpeštu, mislila sam samo o tomu da se ne ozlijedim. Imperativa nikakvog nije bilo, da sam kao nešto “moram” napraviti. Jednostavno... bio je “dan”. Rekla sam baš tog dana kako u zraku osjetim Budimpeštu.

Poradi pojašnjenja, upravo je u mađarskoj krasotici na obalama Dunava, Barbara prije godinu dana osvojila Grand Slam. Godinu potom, opet u Budimpešti ispisuje povijest. Prva hrvatska judaška medalja, pa još zlatna...

- Doduše, jednom sam jedno SP u Budimpešti ispala u 1. kolu. Ajde’, da ništa ne skrivamo, ali kada sam sada prošla prvo, rekla sam si “OK, sad idem ponoviti Budimpeštu iz 2020.”

Novi ciklus priprema

Naime, u listopadu 2020. je ondje osvojila Grand Slam, ali na impresivan način. Padale su tada, jedna za drugom, tadašnja aktualna svjetska prvakinja, svjetska doprvakinja i brončana s prethodnog SP-a! Osam mjeseci kasnije će do svjetskog zlata Matić doći preko Jamajčanke Ebony Drysdale, pa Nizozemke Hilde Jager, europske doprvakinje (do 23) iz 2019.; Njemice Miriam Butkereit, koja je nedavno osvojila srebro na Grand Slamu u Tel Avivu; zatim u polufinalu Austrijanke Mihaele Polleres, koja će kasnije osvojiti broncu u Budimpešti, pa u finalu Japanke, 6. na svjetskoj rang-ljestvici, 31-godišnje Yoko Ono. To je bio put do zlata. Nije slučajan, s ovom curom ništa nije slučajno.

U Tokio Barbara odlazi s naslovom svjetske prvakinje, te se istog trenutka promaknula u jednu od favoritkinja za olimpijsku kolajnu!

- Ima još čak i dosta dugo do Tokija, tako da ako mislite na tempiranje forme, sve je u redu. Od ponedjeljka krećem s novim ciklusom priprema. Ovo mi je u biti dobro došlo jer osim što sam svjetska prvakinja, sada sam se visoko popela i što se tiče rejtinga.

Zapamtite datum: 28. 7.

A to pak znači...

- Dosad sam bila 15. na rankingu, a ovo zlato znači da bi u Tokiju mogla biti 4. ili 5. nositeljica. To je super jer sada se nas osam najboljih možemo međusobno susresti tek u četvrtfinalu.

Nego, kako se proslavio naslov svjetske prvakinje?

- Čestitali su mi prvo dečko, sestra Brigita, mama... Zapravo, mama mi nije ni mogla odmah poslati poruku. Plakala je, nije znala di je, što je. Doma slave još od četvrtka popodne. Vjerojatno i bude kakav doček. Rekla sam im ako ne bude bar par bengalki izgorjelo na Pujankama, nismo ništa napravili! U subotu krećemo prijepodne iz Budimpešte, još bih pogledala Ivanu Maranić.

image
Barbara Matić
YANNICK VERHOEVEN Dppi Via Afp

No, onda od ponedjeljka...

- A, to sam rekla, teške pripreme sigurno. Jedan dio će sigurno biti u Poreču, to će biti finiš za Tokio. Ma, nema problema. Ja sam sada još više motivirana. Mogu mi dati treninga i pet dnevno, što se mene tiče. Sve mogu izdržati.

Pa, neka “gore” Pujanke i Split bengalkama u subotu, ali još ljepše će biti kada bi Barbara “zapalila” Hrvatsku tamo negdje krajem srpnja...

- Točan datum je 28. srpnja!

Ha, ha, ovo je bilo samo isprobavanje je li znate točan datum.

- Kako ne bih znala, normalno.

Normalno da i zna. Ta, ona je svjetska prvakinja! Ova je redakcija uvijek znala izabrati pravu ili pravog. Sportaša ili sportašicu godine. U prosincu 2020. je zasluženo ponijela doma pehar Sportskih novosti namijenjen najboljoj sportaši države. Početkom lipnja 2021. već imamo kuvertiranu jednu kandidatkinju.

Nema razloga čudu, Barbara je svjetska prvakinja u judu!

Linker
19. travanj 2024 06:20