Barbara Matić
 Instagram (Barbara Matić)
SPEKTAKULARAN USPJEH

Svjetska prvakinja iz atomskog skloništa, Hrvatica izdržala ‘borbu za život‘: ‘Nisam mogla vjerovati!‘

‘Predaja nije bila opcija, rekla sam samoj sebi - ili ću zaspati ili pobijediti‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. lipanj 2021. 18:59

Hrvatska ima svjetsku prvakinju u judu! Zlato koje je "iskovano", koje je nastajalo doslovno u atomskom skloništu. Doslovno je tako karijeru počela od četvrtka najbolja na svijetu.

Nikad dosad Hrvatska nije osvojila niti jednu medalju na svjetskim prvenstvima, a onda je zlatna djevojka iz Splita, Sportašica godine SN 2020., oko vrata objesila ne bilo koju, već najsjajniju medalju. Barbara Matić je osvojila zlato u kategoriji do 70 kg na SP koje je se održava u glavnom mađarskom gradu Budimpešti. U finalu je Barbara wazarijem (bacanje) pobijedila pet godina stariju i toliko iskusniju Japanku zanimljivog imena, Yoko Ono. Vrsnu judašicu koja ima iza sebe 5 Grand Slam naslova, 2 naslova prvakinje Azije, jednu pojedinačnu broncu sa svjetskih prvenstava, ali i dva ekipna svjetska zlata.

Do četvrtka se s našom Barbarom susrela jednom i bila bolja, ali ne i ovoga puta.

- Ne znam što reći. Presretna sam.

image
Barbara Matić i Yoko Ono
ATTILA KISBENEDEK Afp

To je bilo ono prvo što je Barbara, inače po struci magistrica inženjerka elektrotehnike, izgovorila iz Budimpešte. A borba? Čudesna. Daleko, daleko najbolji judo u karijeri Barbare Matić. Japanka Yoko Ono čekala je svoju šansu u parteru što je i bilo donekle za očekivati, ali je Barbara bila pokretljiva čim bi osjetila da Japanka kreće. Početkom posljednje, 4. minute prijeloman trenutak. Barbara je iznenadila Yoko, bacila ju za vodstvo 1:0. Od tog trenutka gledali smo na tatami, ali i na sekunde koje nikako da "iscure". Valjalo je do kraja pričekati 28 sekundi kada je Japanka Yoko Ono krenula u tzv. gušenje. Pa, i nije bilo baš takozvano, već istinsko, pravo gušenje. Borba za život, gotovo. Yoko Ono je izrotirala Barbarin kimono koji je našoj reprezentativki sve više stezao vrat. Japanka je računala da Hrvatica neće izdržati. Tu se prevarila! Iako... izdržati ovakav nalet vrhunske svjetske judašice, odlične Japanke koja je na svjetskoj rang-listi na 6. mjestu, boriti se za zrak, a zadržati poziciju 28 sekundi, to je... nevjerojatno! U 29. takvoj sekundi Barbara je postala svjetska prvakinja. Seniorska, molit ćemo lijepo, jer ima barbara već dva juniorska naslova prvakinje svijeta.

image
Barbara Matić i Yoko Ono
ATTILA KISBENEDEK Afp

- Ma, u biti me u početku gušila, kasnije nije. Nije cijelo vrijeme, ali nikako nije bila opcija predati. Neću predati, rekla sam samoj sebi "ili ću zaspati ili pobijediti". Nisam htjela "tapkati" (rukom pokazivati bezizlazan pokušaj). Tako je i bilo. Uspjela sam se pred kraj malo okrenuti, tako da me nije ni gušila više. U sebi sam si samo govorila "Ne predaj, ne predaj...". Vidjela sam onda krajičkom oka još 4 sekunde do kraja, pa velim, "ma, još malo izdrži". Nisam mogla vjerovati! Ni sad još ne vjerujem. Presretna sam, pre..., ma sad sam sve pre... - ushićeno će iz Budimpešte svjetska prvakinja iz Hrvatske.

Inače, put prema postolju Barbara je otvorila sigurnom pobjedom protiv Jamajčanke Drysdale Daley, a nastavila je protiv kvalitetne mlade Jager. Upravo od Nizozemke je izgubila na Grand Slamu u Rusiji, nakon što se Matić oporavila od koronavirusa a Budimpešta se pokazala kao prava pozornica za uzvrat wazarijem.

image
Barbara Matić
ATTILA KISBENEDEK Afp

U četvrtfinalu je Barbara ipponom svladala Njemicu Butkereit na početku borbe na zlatni bod, što se pokazalo kao pravi uvod za polufinale. Tamo ju je čekala Austrijanka Polleres, koja je slavila u posljednja tri međusobna dvoboja. Međutim, sada je taktička priprema odvela Barbaru do kvalitetnih napada, čime je Austrijanku natjerala na dvije kazne. Odlučujući napad, koji je doveo do wazarija, došao je u četvrtoj minuti borbe na zlatni bod.

Barbara Matić je svjetska prvakinja u judu. Zvuči toliko nestvarno da smo rečenicu morali ispisati ponovo. Za svaki slučaj.

VIDEO: Hrvatski judo savez

Linker
16. travanj 2024 11:26