JOSKO PONOS Cropix
BICIKLISTIČKA ELITA

Sve je spremno za deveti Cro Race: ‘Dolazi nam rekordnih šest momčadi najviše kategorije‘

"Ova će sportska manifestacija cijelu Hrvatsku pretvoriti u sportsku arenu", poručio je Vladimir Miholjević
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 24. rujan 2024. 17:51

U Zagrebu je predstavljeno deveto izdanje međunarodne biciklističke utrke kroz Hrvatsku CRO Race, koja će se održati od 1. do 6. listopada i obuhvatit će gotovo 1000 kilometara diljem Hrvatske. Na njoj će sudjelovati 20 momčadi iz sve tri kategorije Svjetske biciklističke organizacije - UCI WorldTeams, UCI ProTeams i UCI Continental.

- Uz promociju biciklizma, CRO Race utrka pozicionira Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji bogate kulture i zadivljujućih krajolika - tako je to najavio organizator utrke.

- Ova će sportska manifestacija cijelu Hrvatsku pretvoriti u sportsku arenu.

To su bile riječi našeg proslavljenog biciklista Vladimira Miholjevića, danas direktora i idejnog začetnika CRO Racea, koji se zahvalio svim državnim i lokalnim institucijama koje stoje iza ovog biciklističkog spektakla, a koji promovira Hrvatsku kao idealnu cikloturističku i turističku destinaciju.

- Iza nas je puno izazova u posljednjih osam godina, ponosni smo na sve što smo dosad postigli u prethodnim izdanjima. Ove smo godine napravili još jedan veliki iskorak. Imamo najviše do sada, čak šest momčadi iz najjače kategorije, kroz Hrvatsku će voziti momčad UAE Team Emirates, koja je ove sezone uzela Giro d’Italia, tu je i momčad Red Bull-Bora-Hansgrohe, koja je bila najbolja na Vuelti. Televizijska slika iz Hrvatske ići će u čak 140 zemalja svijeta, prenosit će je 70 nositelja TV prava, doprijet će u više od milijardu i pol domaćinstava diljem svijeta. Zahvaljujem se partnerima na svim razinama, uljučujući Vladu RH, resorno ministarstvo, HEP kao generalnog pokrovitelja, gradove domaćine, HTZ, lokalne pokrovitelje...

image
RONALD GORSIC Cropix

Tehnički direktor Luka Mišović predstavio je sve važne detalje o ovogodišnjim etapama, gradovima domaćinima, momčadima...

- Ponovno ćemo imati šest etapa u dužini od 916 kilometara, one uključuju neke stare i standardne gradove i destinacije, kao i neke nove koji su uključene. Prva će se etapa voziti od Vodica do Sinja u “trajanju” od 162,5 kilometara, sljedeća se vozi od Biograda na Moru do Novalje i nešto je kraća, tek 114 kilometara, ali je također dosta atraktivna. Treća je dionica ona koja se vozi od Otočca do Opatije (154 kilometara), dok će se na četvrtoj, “kraljevskoj” etapi od Krka do Labina najvjerojatnije i riješiti pitanje ukupnog pobjednika. Ona uključuje i najveći uspon, onaj na Učku. Pretposljednja etapa od Ozlja do Karlovca vozit će se cijela kroz Karlovačku županiju i bit će duga 167 kilometara. Ona posljednja starta u Svetoj Nedelji i preko Samobora, Dugog sela i Svetog Ivana Zeline dolazi do cilja koji je, kao i uvijek, u Zagrebu.

Dodatno je predstavljeno i novo, sada već peto izdanje Kids CRO Racea, utrke za koju se u suradnji s školama okupljaju djeca od devet do 12 godina i za njih se organiziraju etapne utrke na trenažerima u destinacijama, koje su uključene u CRO Race. One će se nalaziti u Vodicama, Sinju, Novalji, Opatiji, Labinu, Karlovcu i Zagrebu, gdje će pobjednici dječje utrke biti proglašeni zajedno s pobjednicima “prave” utrke. Ta promocija sporta kod najmlađih za posebnu je pohvalu.

ETAPE CRO RACEA 2024.

1. etapa:

1. X. Vodice -

Sinj (162,5 km)

2. etapa:

2. X. Biograd na Moru - Novalja (114,5 km)

3. etapa:

3. X. Otočac -

Opatija (154 km)

4. etapa:

4. X. Krk - Labin (160,5 km)

5. etapa:

5. X. Ozalj - Karlovac (167 km)

6. etapa:

6. X. Sveta Nedelja - Zagreb (157,5 km)

Dosadašnji pobjednici

2015. Maciej Paterski (Polj/CCC-Sprandi-Polk.)

2016. Matija Kvasina (Hrv/Synergy Baku)

2017. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)

2018 Kanstancin Sivcov (Bje/Bahrain-Merida)

2019. Adam Yates (VB/Mitchelton-Scott)

2021. Stephen Williams (VB/Bahrain Victor.)

2022. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)

2023. Orluis Aular (Ven/Caja Rural–Seguros RGA)

Linker
24. rujan 2024 17:52