Angela Madsen
 MICHAEL STEELE/Getty Images
ODLAZAK LEGENDE

Sportašica nevjerojatne životne priče tragično preminula u pokušaju ostvarivanja povijesnog pothvata

Bila je američki marinac, nakon raspada braka beskućnica, osvajala je medalje, o njoj se snimao film
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. lipanj 2020. 15:09

Angela Madsen (60), sportašica čija nevjerojatna životna priča uključuje pripadnost američkim marincima, beskućništvo, veslanje preko dva oceana, osvajanje paraolimpijske medalje i još mnogo toga, preminula je tijekom pokušaja da sama prevesla put od Los Angelesa do Honolulua.

Vijest je potvrdila njezina supruga Deb, istaknuvši kako se s Angelom posljednji put čula u subotu, kada joj je rekla da će ući u more kako bi pokušala popraviti manji problem na brodu. Nakon toga se više nije javila, a Američka obalna straža je pronašla njezino tijelo koje je bilo privezano za brod RowofLife, u kojem je htjela postati prva paraplegičarka i najstarija žena u povijesti koja je sama prešla put od Kalifornije do Havaja.

image
FENG LI/Getty Images

Madsen je u nesvakidašnju pustolovinu krenula u travnju, a namjera joj je bila za četiri mjeseca doći do Honolulua. Punih je 60 dana bila potpuno sama na moru, nije željela da je prate bilo kakvi brodovi za podršku. Ponijela je sa sobom dovoljno hrane i stroj za desalinizaciju vode, a plan joj je bio da vesla 12 sati dnevno. Na žalost, žena koja je šest puta ulazila u Guinnessovu knjigu rekorda u kategorijama vezanim uz oceansko veslanje, ovaj put nije uspjela.

- Ovo je od prvog dana bio jasan rizik, a Angela ga je bila svjesna više nego bilo tko drugi. Bila je spremna umrijeti na moru radeći ono što je najviše voljela - rekla je Soraya Simi koja je snimala dokumentarac o Madsen.

Angelin život doista je bio kao stvoren za film. Kad su je braća počela provocirati da ne može uspjeti u vojsci, u njoj se probudio inat. Pridružila se marincima i dokazala braći da su bila u krivu. Tijekom vojničkih dana počela se baviti košarkom, ali na jednom je treningu doživjela težak pad i ozljedu kralježnice. Godinama je živjela s boli, a kad se napokon odlučila na operaciju, tijekom zahvata je nešto krenulo po krivu i ostala je paraplegičarka.

Američka vojska odbila joj je platiti odštetu nakon nesreće, a u sporu koji je uslijedio Madsen je ostala bez kuće. A kako jedna nevolja ne dolazi sama, raspao joj se i brak, nakon čega je upala u depresiju i završila kao beskućnica, živeći u skladištu u Disneylandu. Život joj se promijenio kada se upoznala s košarkom u kolicima, ali sportske je vrhunce na kraju dotaknula u drugim sportovima.

Ubrzo se zaljubila u paraveslanje u kojem je triput bila svjetska prvakinja, ali zanimalo ju je i puno više od toga pa je postala prva žena s invaliditetom u povijesti koja je preveslala Atlantski i Indijski ocean. U međuvremenu su je treneri nagovorili da se okuša i u atletici u kojoj je osvojila i jedinu paraolimpijsku medalju, broncu u bacanju kugle na Igrama u Londonu 2012.

Nakon svih nevolja koje su je pogodile Angela je dizala glavu i živjela punim plućima. Sve do samog kraja. Otišla je radeći ono u čemu je najviše uživala...

Linker
12. lipanj 2024 10:23