Jonas Vingegaard

 Screenshot: Twitter
JUNAK IZ ZEMLJE BAJKI

Radio je od 6 ujutro, pakirao ribu u tvornici, a danas je nadomak pobjede na najvećoj svjetskoj utrci!

Jonas Vingegaard je u posljednja dva dana na impresivan način ‘razoružao‘ dvostrukog pobjednika
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. srpanj 2022. 16:02

Posljednje dvije godine glavna priča Tour de Francea bio je Tadej Pogačar. Iz posve razumljivih razloga. Mladi Slovenac blistao je na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci te osvojio pobjednički trofej i 2020. i 2021. Zato je, opet razumljivo, i ove godine mladić iz Klanca pri Komendi pod svjetlima reflektora u lovu na hat-trick.

No, dok su svi gledali u Pogačara (23) i čekali što će on učiniti, a on je opravdao status favorita osvajanjem šeste i sedme etape, koje su mu donijele i žutu majicu, pomalo je ispod radara prošao Jonas Vingegaard, dvije godine stariji Danac.

Odnosno, bilo je tako dok nije “eksplodirao” na 11. etapi voženoj u srijedu, na prvoj pravoj, velikoj brdskoj dionici, koja je potpuno ispremiješala poredak na vrhu.

image

Jonas Vingegaard

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Vingegaard, član momčadi Jumbo-Visma, bio je jedan od glavnih kreatora jedne od najuzbudljivijih etapa u posljednjih deset i više godina. Završila je njegovom uvjerljivom pobjedom, budući da je Pogačar u cilj ušao sa skoro tri minute zaostatka. Vingegaard je tako ujedno preuzeo i vodeće mjesto u ukupnom poretku, odnosno prvi puta odjenuo majicu koju svaki biciklistički fanatik sanja.

Naučio cijeniti rad

A ne tako davno, prije samo pet godina, taj je mladić iz Danske radio u tvornici za preradu ribe. Jonas bi ujutro odradio smjenu, od 6 ujutro do podneva, a onda poslije išao na biciklistički trening od četiri sata.

- Imam puno više motiva otići na trening kada radim. Ne znam što to znači u smislu treninga, mislim da time ništa ne gubim - pričao je Vingegaard u intervjuu za danske medije 2017., kada je slovio kao talentirani 20-godišnji biciklist, no još nije imao ugovor od kojeg bi mogao živjeti.

image

Jonas Vingegaard

MARCO BERTORELLO Afp

A i roditelji su htjeli da nauči da nije uvijek lako zaraditi za kruh.

- Apsolutno, dobro je da je okusio stvarni život i shvatio pojam rada kako bi ga više cijenio i naučio što znači zaraditi novac od vlastitih ruku - rekao je otac Vingegaard u lanjskom intervjuu za Cycling Weekly.

Jonas je radio “običan” posao na traci u tvornici za obradu ribe, kakav nije stran za mlade Dance željne džeparca. Slagao je ribe u ledene kašete, pripremao ih za otpremu, lijepio deklaracije ili, pak, skenirao stotine tih kutija radi inventure. Dakle, provodio je šest sati dnevno na nogama i cijelo vrijeme u ledenoj hali, na niskoj temperaturi, što sigurno nije bilo idealno okruženje za sportaša. No, možda mu je to dalo još više motiva za treninge, odnosno da se biciklom brže izvuče iz takvog posla.

Jer njegovi su snovi bili utrke, usponi, planine...

- Najviše volim voziti uzbrdo, u tome sam dobar. To je ono čemu najviše težim i na čemu sam najviše trenirao. Nisam toliko velik i nemam toliko kilograma, što je dobro za brdskog vozača - govorio je Vingegaard još dok je slagao ribu.

Uzdrmao svijet

Posao u tvornici s ribama ostavio je nakon što je odradio “stažiranje” u lokalnoj biciklističkoj momčadi te dobio profesionalni ugovor budući da je njegove kvalitete i talent prepoznala Jumbo-Visma. Napredovao je kroz dvije-tri godine i onda lani na Tour de Franceu dobio pravu priliku nakon što je iz utrke otpao kapetan momčadi Primož Roglič, još jedan sjajni Slovenac. Dobio je otvorene ruke za probati nešto, a on se popeo sve do drugog mjesta u konačnom poretku. Zaostatak je za Pogačarom na koncu bio velik, nije zato možda dobio (medijsko) priznanje kakvo zaslužuje, ali dobio je povjerenje momčadi. Ove godine je zato on prvo ime Jumbo-Visme, a on se odužio briljantnom pobjedom u srijedu kojom je razdrmao i Tour, a time zapravo i cijeli biciklistički svijet.

image

Jonas Vingegaard

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

U etapi s dva opaka uspona, na famozni Col du Galibier na 2.630 metara nadmorske visine te na završni Col du Granon na 2.404 metra, Danac je u aranžmanu s Rogličem, lansirao nekolicinu napada, ubrzanja na uzbrdicama koji su iscrpili Pogačara. A onda mu je zadao i završni udarac na posljednjem usponu, još jednom je potegnuo i samo nestao u daljini, jer Pogačar to više nije mogao pratiti. Bila je to zapravo prva kapitulacija Slovenca unazad dvije i pol godine na velikoj sceni, a Vingegaard je bio taj koji je prvi probio taj naizgled neprobojni Pogačarev oklop. I, makar je još cijelih deset dana i puno kilometara pred njima, možda je tu zakapario pobjedu na Touru.

Jer odmah u četvrtak je Slovenac pokušao kontranapad, ali Danac se obranio bez problema na mitskom usponu Alpe d’Huezu i ostao preko dvije minute ispred Pogačara.

I tako, mladić iz zemlje bajki koji je ne tako davno slagao ribe, sada ima pravo razmišljati o pobjedi na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci...

Linker
23. lipanj 2024 03:44