Istria300 utrka

 ISTRIA300
REKORDNA GODINA

Poseban događaj: Vedran Ćorluka i šest olimpijaca sudjelovat će u najbrže rastućoj manifestaciji na svijetu

Vožnja je rasprodana mjesec dana prije održavanja, a zbog velikog interesa otvorene su i liste čekanja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. rujan 2024. 12:01

Biciklistička manifestacija Istria300, sa svojih 3600 sudionika, može se pohvaliti titulom najbrže rastućeg biciklističkog događaja u svijetu i najvećim amaterskim biciklističkim događajem u jugoistočnoj Europi. Vožnja je rasprodana mjesec dana prije održavanja, a zbog velikog interesa otvorene su i liste čekanja za sudjelovanje u vožnji.

Na popisu ovogodišnjih sudionika je čak šest zlatnih i srebrnih olimpijaca poput Felixa Gottwalda, najuspješnijeg austrijskog olimpijca i nositelja sedam medalja u nordijskoj kombinaciji, aktualne olimpijske pobjednice u jedrenje (klasa 470) Lare Vadlau, skijaša-skakača Martina Kocha i prvakinje u snowboardingu Nicole Thost. Vožnju će uveličati i biatlonac Cristoph Sumann te Robert Kranjec, skijaški skakač iz Slovenije.

Uz proslavljene olimpijce, na startu će se naći i poznata sportska lica poput bivšeg nogometnog reprezentativca Vedrana Ćorluke, profesionalnog biciklista Reta Hollensteina, snowboarderskih prvaka Sabine i Alexandera Payer te počasnog gosta, Austrijanca Albana Lakata, osvajača čak triju svjetskih prvenstava u brdskom biciklizmu.

Ove je godine broj sudionika rekordan

Istria300 ruši rekorde od prvog službenog izdanja 2021. godine, kada je s 800 sudionika postala najveće prvo izdanje nekog rekreativnog događaja u Hrvatskoj. Broj sudionika iz godine u godinu sve je veći, a lani je 2500 mjesta rasprodano pet mjeseci prije samog događaja. Ove je godine broj sudionika rekordan, čak 3600.

image
Istria300

Već je lani broj inozemnih sudionika premašivao 90 posto, a ove se godine zbog još većeg broja inozemnih biciklista vožnja umjesto u listopadu održava u rujnu.

- Zahvaljujemo našim partnerima i sponzorima Valamar Rivieri, HEP-u, Hrvatskoj turističkoj zajednici i Turističkoj zajednici Istarske županije koji su u ranim fazama organizacije prepoznali potencijal Istria300, koja danas ruši rekorde i uvelike pridonosi posezoni. Istra je prepoznata kao idealna destinacija biciklističkog turizma. Ove godine imamo 800 natjecatelja više nego prošle godine, a za sljedeću godinu imamo još ambicioznije planove - rekao je direktor utrke, Vladimir Miholjević.

Organizirana je i besplatna vožnja za djecu

Istria300 održava se od 26. do 29. rujna, a sva tri dana će posjetitelji moći posjetiti najveću prodajnu izložbu u Hrvatskoj, Istria300 Expo. Centar Poreča pretvorit će se u posebnu zonu gdje se sudionicima i posjetiteljima predstavlja čak 25 biciklističkih marki i pružatelji usluga sa svjetske scene cestovnog biciklizma. Uz novitete iz svijeta biciklizma imaju mogućnost isprobati ili kupiti različite proizvode.

Glavni je događaj manifestacije vožnja 28. rujna, pri čemu biciklisti mogu odabrati jednu od tri rute prema duljini: 155 km, 235 km i najdulja do čak 300 kilometara.

image
KL-PHOTO Kl-photo

Inicijativom Istria300 Ladies organizatori žele potaknuti žene na bavljenje cestovnim biciklizmom, a ove godine vožnja broji izuzetnih 612 biciklistkinja. Ženski tim, Istria300 Ladies Squad, predvodi biciklistička zvijezda Catherine Rossmann. Njihova sportska trenerica bivša je hrvatska profesionalna cestovna biciklistica Mia Radotić, a brigu o mentalnom treningu vodi Nicola Thost, olimpijska prvakinja u snowboardingu.

Organizirana je i besplatna vožnja za djecu, Istria300 Mini koja je duga 300 metara, a održat će se odmah nakon početka glavne vožnje u središtu Poreča.

Linker
19. rujan 2024 12:02