LUCA BETTINI Afp
BICIKLIZAM

Pogačar došao do pete pobjede na Giru d‘Italia i povećao svoju prednost u ukupnom poretku

U srijedu je pred biciklistima još jedan planinski izazov, 159 km od Selve di Val Gardena do Passo del Brocona
Piše: HinaObjavljeno: 21. svibanj 2024. 18:07

Najbolji svjetski biciklist Slovenac Tadej Pogačar nastavio je pokazivati nadmoć u svom debiju na Giru d‘Italia, a unatoč teškim uvjetima i skraćenoj 16. etapi došao je do pete pobjede i još povećao svoju prednost u ukupnom redoslijedu.

Trebala je to biti etapa dužine 206 km, u kojoj su biciklisti trebali doći do prijevoja Umbrail na 2500 m nadmorske visine te svladati 4350 m visinske razlike, ali obilna kiša u nižim predjelima i gust snijeg u planinama prisilili su organizatore da iz trase izbace početnih 85 kilometara.

I biciklisti su bili ujedinjeni u stavu da ne žele riskirati svoje zdravlje i potencijalno vrlo opasne situacije na spuštanju s planinskih vrhunaca na koje su se trebali penjati.

Tako je start pomaknut u podnožje spusta s prijevoja Umbrail pa je pred biciklistima ostalo 118,4 km, s još uvijek vrlo zahtjevnih zadnjih 36 km, s dva kategorizirana uspona.

Iako je bilo pokušaja bijega, u čemu je među najupornijima bio Francuz Julian Alaphilippe (Soudal - Quick-Step), Tadej Pogačar je odlučio da je i ovo etapa koju želi dodati u statistiku svojih pobjeda. Kilometar prije cilja dostigao je Talijana Giulija Pellizzarija (Bardiani CSF - Faizane), prošao pokraj njega i odjurio po svoju 75. profesionalnu pobjedu.

Pellizari se morao zadovoljiti drugim mjestom, zaostavši za Pogačarom 16 sekundi, a u istom je vremenu došao i trećeplasirani Kolumbijac Daniel Martinez (BORA-hansgrohe), koji se tako vratio na drugo mjesto u ukupnom redoslijedu.

Kolumbijski biciklist zaostaje za sedam minuta i 18 sekundi, a trećeplasirani Velšanin Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) je u zaostatku od sedam minuta i 40 sekundi za Pogačarom.

U srijedu je pred biciklistima još jedan planinski izazov, 159 km od Selve di Val Gardena do Passo del Brocona s pet kategoriziranih uspona i 4200 metara visinske razlike.

Linker
09. lipanj 2024 16:52