Becca Meyers
 NICHOLAS HUNT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
‘TO JE NEPRIHVATLJIVO‘

‘Pa ona je prestravljena!‘ U Riju je osvojila tri zlata, a sad iz prosvjeda odustala od Tokija

‘Ovo je bila teška odluka, ali morala sam prosvjedovati jer ovakva situacija više ne može trajati‘
Piše: HinaObjavljeno: 21. srpanj 2021. 18:00

Gluha i slijepa američka plivačica Becca Meyers (26) iz prosvjeda je odustala od nastupa na Paraolimpijskim igrama u Tokiju nakon što je bila prisiljena sama putovati u Japan.

Meyers, koja boluje od Usherovog sindroma ili gluhosljepoće, i koja je osvojila tri zlatne medalje na POI u Rio de Janeiru, najavila je povlačenje iz američke reprezentacije za Igre u Tokiju.

Odbila je nastupiti u Tokiju nakon što joj je uskraćeno pravo odlaska u Japan s osobnim asistentom, koji joj je potreban zbog svog stanja. Usherov sindrom (US) najčešći je genetski poremećaj koji utječe na vid i sluh. Uvršten je u klasifikaciju gluhosljepoće jer uključuje istovremeno osjetilno oštećenje i sluha i vida.

image
Becca Meyers
STACY REVERE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

"Željela bi nastupiti u Tokiju, plivanje mi je dalo identitet kao osobe. Oduvijek sam bila plivačica Becca. Ovo je bila teška odluka, ali morala sam prosvjedovati jer ovakva situacija više ne može trajati," kazala je Amerikanka za The Washington Post.

"Za plivanje je dala cijeli svoj život. To je neprihvatljivo. To je srceparajuće. Prestravljena je jer su tražili od nje da putuje sama," dodala je njezina majka Maria.

Unatoč optužbama obitelji, Američki paraolimpijski odbor (USOPC) tvrdi kako japanske vlasti dozvoljavaju dolazak samo osnovnog "operativnog osoblja".

Paraolimpijske igre u Tokiju su na rasporedu od 24. kolovoza do 5. rujna.

Linker
26. rujan 2021 12:34