Nika Karabatić

TAEKWONDO

Nika Karabatić pobijedila europsku i svjetsku prvakinju te se plasirala u finale

Članica TK Marjan Split stigla je do svoje prve seniorske medalje na velikim natjecanjima
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. svibanj 2024. 17:29

Nije završena hrvatska žetva medalja u glavnom gradu Srbije. Nismo još odnijeli sve plemenite metale iz susjedstva. Naime, u nedjelju ili posljednjeg dana Europskog taekwondo prvenstva u Beogradu Hrvatska je stigla do nove dvije medalje osvojivši tako čak 7 odličja, a apsolutno fenomenalna bila je tek 17-godišnja Splićanka Nika Karabatić iz Marjanove tvornice talenata. Borkinje i borci iz ovog splitskog kluba su osvojili na ovom EP pet od ukupno sedam hrvatskim medalja.

Nika Karabatić (Marjan Split) stigla je do svoje prve seniorske medalje na velikim natjecanjima sa samo 17 godina. Na putu prema odličju Nika je bila fenomenalna. U prvoj je borbi slavila 2:0 u rundama protiv Dankinje Mariam Mahnu, u drugom kolu bila bolja od Nizozemke Bodine Schoenmakers, ponovo 2:0 u rundama, da bi u četvrtfinalu pobijedila veliku Turkinju Hatice Kubru Ilgun koja u karijeri ima devet seniorskih odličja s najvećih natjecanja od čega medalje s posljednja dva svjetska prvenstva, pa Olimpijskih igara u Tokiju i naslov prvakinje Europe iz Manchestera, tako da je u Beograd stigla kao aktualna prvakinja Europe. Nika je odradila izvrsnu borbu i nakon rovovske bitke i 1:1 u rundama u trećoj doslovno pomela Turkinju 11:0. Polufinalni sraz protiv izvrsne Mađarice Marton, Nika je odradila u visokom ritmu i stilom rutinera, te deklasirala aktualnu svjetsku prvakinju 11:2 i 16:4.

U finalu koje je na rasporedu nakon 18.00 sati sastaju se Nika i legendarna Jade Jones iz Velike Britanije.

Ivana Arelić je dodatno iznenađenje. Članica zagrebačkog Oriona je u prvoj borbi kategorije do 62 kilograma slavila protiv neugodne Bjeloruskinje Smijčkova 2:0 u rundama da bi s novih 2:0 protiv Miljane Reljikj iz Sjeverne Makedonije u četvrtfinalu osigurala novo odličje za Hrvatsku na smotri najboljih na Starom kontinentu. U polufinalu je s tijesnih 0:2 u rundama, ali 3:3 i 2:3 po rundama zaustavljena od Iranke pod bugarskom zastavom Kimije Alizadih koja u karijeri ima deset odličja s tri najveća natjecanja. Ivana Arelić je tako osvojila brončano odličje na EP u Beogradu.

Paško Božić je u teškoj kategoriji zaustavljen od Poljaka Haremze 0:2 u rundama, dok je Leon Hrgota u kategoriji do 74 kg nakon pobjede protiv Moldavca Suleaca 2:1 u rundama u 2. kolu izgubio od trećeg nositelja Gruzijca Kintsurašvili 0:2 u rundama. Dodajmo da su i Poljak i Gruzijac kasnije otišli do pobjedničkog postolja.

Linker
12. svibanj 2024 17:29