NATALIA KOLESNIKOVA Afp
PRIJEDLOG NIJE USVOJEN

MOO donio odluku: Ruskim i bjeloruskim sportašima dopušten je nastup na Paraolimpijskim igrama

MOO je stajališta da sportaši ne bi trebali biti kažnjeni zbog postupaka svojih vlada
Piše: HINAObjavljeno: 29. rujan 2023. 14:13

Ruski sportaši moći će se natjecati kao punopravni sudionici ili neutralni sportaši na paraolimpijskim igrama sljedeće godine u Parizu nakon što su članovi Međunarodnog paraolimpijskog odbora u petak glasovali protiv pune zabrane Rusije.

"Na Generalnoj skupštini IPC-a u Bahreinu, članovi IPC-a glasovali su sa 74-65 (13 suzdržanih) protiv prijedloga da se potpuno suspendira Ruski paraolimpijski odbor zbog kršenja svojih ustavnih obveza članstva", navodi se u priopćenju IPC-a.

Odluka dolazi dva tjedna prije zasjedanja Međunarodnog olimpijskog odbora u Mumbaiju gdje će se također raspravljati o sudjelovanju Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

IPC je prošle godine suspendirao paraolimpijske odbore obiju zemalja i zabranio njihovim sportašima da se natječu nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. Bjelorusija je djelovala kao baza za ruske trupe i oružje.

Iako je ove godine prihvaćena žalba na suspenziju odbora, ruskim i bjeloruskim parasportašima do danas je zabranjeno natjecanje.

MOO nije sankcionirao ruski ili bjeloruski olimpijski odbor ili ruske članove MOO-a. Zabranila je sportaše nakon prošlogodišnje invazije na Ukrajinu.

Međutim, u ožujku je izdao preporuke za međunarodne sportske saveze kako bi se ruskim i bjeloruskim sportašima omogućio povratak.

MOO je stajališta da sportaši ne bi trebali biti kažnjeni zbog postupaka svojih vlada.

Linker
23. travanj 2024 10:54