CRO Race

 JURE MISKOVIC Cropix
TEŠKI VREMENSKI UVJETI

McNulty po jakoj kiši stigao do pobjede na trećoj etapi CRO Racea te preuzeo crvenu majicu

Iako je kiša stvarala puno neugodnosti biciklistima, nije izostalo borbenosti u pelotonu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. listopad 2024. 17:40

Najveće ime ovogodišnjeg CRO Racea, barem kada se gleda aktualni renking Međunarodne biciklističke federacije (UCI), Amerikanac Brandon McNulty (UAE Emirates) pobjednik je treće etape. Trenutačno 23. biciklist svijeta kišni je dan završio u Opatiji s 26 sekundi prednosti u odnosu na najbliže konkurente te time ujedno i preuzeo crvenu majicu namijenjenu vodećem u ukupnom poretku.

Kiša i vjetar na neki su način "unakazili" etapu koja je originalno trebala krenuti iz Otočca i nakon 154 kilometra završiti u Opatiji, ali već je u jutarnjim satima došlo do promjene plana. Jaki naleti bure natjerali su organizatore da srežu etapu na 89 kilometara, odnosno odbace dionicu od Otočca do Senja. Start je pomaknut na Novi Vinodolski, pa se otamo nastavilo planiranim itinerarom preko zaleđa Rijeke do kolijevke hrvatskog turizma.

No, iako je kiša stvarala puno neugodnosti biciklistima, nije izostalo borbenosti u pelotonu, štoviše uključujući i najzvučnija imena. Kim Heiduk (INEOS Grenadiers) prvi je krenuo u napad na otprilike 50-ak kilometara prije cilja, a vrlo brzo mu se priključio i McNulty.

- Nije to bio plan, već odluka u tom trenutku. Vidio sam priliku kako se otvara, pa sam krenuo - komentirao je kasnije 26-godišnji Amerikanac.

Jedno vrijeme je pratio Heidukov kotač, ali onda krenuo u solo vožnju. I nitko više osvajača etape na kronometar na nedavnoj Vuelti nije uhvatio. Igradio je najveću prednost s minutom i 15 sekundi, a nije ga zasmetala ni promjena bicikla na nekih 20 km do cilja. Probušena guma je bila razlog zbog kojeg je izgubio 20-ak sekundi, no uspio je na kišom natopljenim cestama Opatije ostati ispred pratnje.

Doduše, upravo zbog opasnih uvjeta određena je i vremenska neutralizacija na 11,5 kilometara prije cilja, što je značilo da su se vremenski rezultati za etapu računali na toj točki, na ulasku u krug oko Opatije. Zbog toga je, doduše, nastala i mala pomutnja oko ispravnosti rezultata, trajala je neko vrijeme sudačka provjera i usklađivanje prije konačne, službene potvrde.

No, što se tiče etapnog plasmana, koji se računao na predviđenoj ciljnoj liniji, nije bilo dilema, tu je McNulty bio daleko ispred svih. Štoviše, ovo je unazad tri godine bila i najuvjerljivija etapna pobjeda...

- Bila je ova etapa pravi test za nas organizatore, ali možemo biti zadovoljni kako smo sve obavili. Ovo nam je deveta godina utrke i sad već rutinski rješavamo neke izazovne situacije - rekao je poslije etape direktor utrke, Vladimir Miholjević.

- Najbitniija je uvijek sigurnost biciklista, da budu medicinski zbrinuti, a pri tome ne držati momčadi i bicikliste u neizvjesnosti. Gledali smo prognozu, čekali i nadali se poboljšanju, ali kad smo vidjeli da neće biti ništa od toga, morali smo skratiti etapu za 64 km zbog prejakog vjetra. Na koncu, kad vidite da oni najbolji, kao što je McNulty, daju svoj maksimum unatoč svemu, onda znate da ste napravili dobar posao.

Od hrvatskih vozača, Fran Miholjević (Bahrain Victorious) završio je etapu na 17. mjestu, iako je u biti imao drugo vrijeme budući da je na mjernoj točki, na 11,5 km prije cilja, bio malo ispred ostatka skupine, odnosno bio je 24 sekunde iza McNultyja, a ostali 26 sekundi. Mladi je Riječanin u poretku za bijelu majicu (biciklisti do 23 godine) na trećem mjestu.

Nicolas Gojković (Adria Mobil) nije u četvrtku uživao jednako kao u srijedi. Mladi je Zadranin imao 13 minuta zaostatka za pobjednikom etape, identično kao i Viktor Potočki (Ljubljana Gusto), dok je Ian Peran (Ljubljana Gusto) kasnio 17,5 minuta.

Današnja etapa od Krka do Labina je kraljevska, odnosno najteža, ali McNulty je napravio veliku zalihu koju će konkurentima biti teško dostići.

- Ima on ekipu oko sebe koja je sposobna braniti njegovu poziciju, ali jednako tako su i ostale jake momčadi DSM, INEOS i Bahrain zainteresirane su za pobjedu, tako da će tražiti svoje šanse - podvukao je Vladimir Miholjević.

REZULTATI

3. ETAPA

1. Brandon McNulty (SAD/UAE Emirates)

2. Igor Arrieta (Špa/UAE Emirates) +26.0
3. Tobias Lund Andresen (Dan/DSM) +26.0
4. Ganna (Ita/Ineos), 5. Loland (Nor/Uno-X), 6. Maestri (Ita/Polti Kometa), 7. Cote (Kan/Israel-Premier Tech), 8. Barguil (Fra/DSM), 9. Castrillo (Špa/Kern Pharma), 10. Heiduk (Njem/Ineos) svi +26.0... 17. FRAN MIHOLJEVIĆ (HRV/Bahrain Victrious) +24.0... 56. VIKTOR POTOČKI (HRV/Ljubljana Gusto) +13:15, 61. NICOLAS GOJKOVIĆ (HRV/Adria Mobil) 13:15, 105. IAN PERAN (HRV/Ljubljana Gusto) +17:38...
UKUPNO
1. Brandon McNulty 7;56:38
2. Giovanni Lonardi (Ita/Polti Kometa) +30.0
3. Tobias Lund Andresen +36.0
4. Arrieta +36.0, 5. Monk (Aus/Q36,5) +36.0, 6. Wright (VB/Bahrain Victorious) +38.0, 7. Maestri +40.0, 8. MIHOLJEVIĆ +40.0, 9. Heiduk +40.0, 10. Foldager (Dan/Jayco Alula) +41.0...

Linker
04. listopad 2024 10:23