Vitomir Maričić - u Cipru je zaronio do 100 metara i osvojio broncu na SP
 PRIVATAN ALBUM
SJAJAN POTHVAT

Majstor dubina pomaknuo granice: Vitomir Maričić nakon Guinnessovog, postavio i hrvatski rekord

U ovoj disciplini ronilac hoda držeći dah što dalje može bez da udahne ili takne površinu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. rujan 2021. 12:51

Vitomir Maričić je prošlog tjedna, dan uoči odlaska na Svjetsko dubinsko prvenstvo u ronjenju, postavio Guinnessov svjetski rekord u najdužem podvodnom hodu koji je pomaknut za 11 metara i sada iznosi 107 metara.

U ovoj disciplini ronilac hoda držeći dah što dalje može bez da udahne ili takne površinu. Rekord je postavljen u bazenu Thalassotherapije u Opatiji za vrijeme Science 4 Health kongresa, gdje je Vitomir s ekipom liječnika predstavio i nekoliko istraživanja na kojima se radilo u proteklih godinu dana.

Sada je pak Vitomir otišao i korak dalje ili možda bolje, metar dublje. Naime, u ciparskom Limassolu se održava spomenuto SP u dubinskom ronjenju, a Maričić je nastupao u disciplini urona s dvije peraje. U najavama lošeg vremena, zbog kojeg je natjecanje i prekinuto nakon što su najbolji nastupili, svi su vrlo oprezno birali dubine.

image
Vlasnik Guinnessovog, ali sada i nacionalnog rekorda - Vitomir Maričić u vodama ciparskog Limassola
DENGC.PHOTOS (C)

Najbolji je na koncu bio Rus Aleksej Molčanov sa zaronom od 115 metara i novim svjetskim rekordom. Za njim je slijedio Abdel Alouach iz Francuske sa 111 metara, dok su odmah potom bili Grk Christos Karleos i naš Vitomir Maričić s istom dubinom, 100 metara, međutim do podjele trećeg mjesta nije došlo jer je Grk doživio težak tzv. “black-out” pri izronu na oko 20 metara dubine. Drugim riječima, Viktor Maričić je osvojio brončanu medalju, a ujedno je postavio i hrvatski rekord.

- Svakako je ova medalja puno važniji i teže ostvarivi sportski rezultat nego bilo koji Guinnessov rekord, međutim Guinness privlači pozornost medija i javnosti, pa se nadam da ćemo na taj način skrenuti pažnju i na ostatak sporta, ali i cijeli sustav natjecanja i istraživanja koji se na to vezuje. Imamo pravu, veliku reprezentaciju i bilo bi super da neki novi ronioci u natjecateljskim vodama nastave našu tradiciju i nastave niz uspjeha koji je za nama. Imamo medalju iz prve discipline, ali tek smo počeli i imamo dobre muške i ženske kandidate za još koje odličje - s Cipra je poručio Vitomir Maričić

Od ostalih naših predstavnika uspješan nastup je upisao i Petar Klovar sa 70 metara, dok su odgođeni nastupi Dine Maksana i Andre Grce.

Linker
29. rujan 2024 01:20