Julian Alaphilippe
 KENZO TRIBOUILLARD Afp
BICIKLIZAM

Julian Alaphilippe rastužio više od sto tisuća Belgijanaca, domaćini ostali bez ključnih medalja

Slavljem Francuza u cestovnoj utrci završeno Svjetsko prvenstvo u Flandriji
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 26. rujan 2021. 23:22

Velika završnica biciklističke sezone kulminirala je cestovnom utrkom na Svjetskom prvenstvu koje je organizirano u Flandriji. Čak 194 seniora nastupila su u utrci koja je bila dugačka 268 kilometara, a cijeli tjedan je bio u znaku belgijskih boja i mota...

- Biciklizam se vraća kući.

Nažalost za Belgijance, biciklizam se nije do kraja vratio kući jer su ostali bez ključnih medalja. U utrci na kronometar Wout van Aert je u posljednjim metrima izgubio zlato od Talijana Filippa Ganne, a Belgijanac, koji će sezonu okončati na prvom mjestu svjetske rang liste, nije uspio ni u cestovnoj utrci, iako je imao i tu visoke ambicije.

Ali Svjetsko prvenstvo u biciklizmu je takvo, barem 30 vozača moglo se nadati zlatnoj medalji. Toliko je izjednačena konkurencija. Na kraju veselio se samo jedan - Francuz Julian Alaphilippe. I ponovio ono što je Ganna napravio na kronometru, obranio je zlato osvojeno prije godinu dana u Imoli.

Napadi u valovima

Alaphilippe je znao što mora raditi da bi došao u priliku obraniti naslov. Pedeset kilometara prije cilja prvi put je krenuo u napad i nastavio napadati jer svi su znali, a pogotovo on, da mu u sprintu mogućnosti neće biti velike. Ili kako što su komentatori rekli...

- Alaphilippe je čovjek instinkta i kad ga povuče napadat će u valovima.

Upravo je to radio u posljednjih 50 kilometara da bi 22 kilometra prije cilja pobjegao sa skupinom još osam biciklista glavnini koja je zaostala više od minute. Nakon toga je samo bilo pitanje može li izdržati posljednji uspon nazvan Sv. Anton. I kada je tu zadržao prednost, a čak ju je donekle i povećao, bilo je jasno da ga u posljednja 4 kilometra više nitko neće moći dostići.

Biciklist koji je u karijeri osvojio šest etapa Tour de Francea, velike jednodnevne klasike poput Valonske strijele, utrku Tirreno - Adriatico, pa Milan - San Remo, ostvario je još jedan veliki rezultat i osvojio 10. zlatnu medalju u povijesti za francuski biciklizam. On je, pak, postao tek sedmi biciklist u povijesti koji je obranio svjetsku titulu u cestovnoj vožnji. Rekorder je Slovak Peter Sagan koji je triput slavio između 2015. i 2017. godine.

- Došao sam na SP opušten, znajući da sam u dobroj formi. Ali nisam niti sanjao da ću ponovno osvojiti zlato - rekao je 29-godišnji Francuz.

Belgijanci su s ogromnim ambicijama krenuli i u ovu, posljednju utrku Svjetskog prvenstva, duž staze tiskalo se više od 100.000 gledatelja, nije se pretjerano pazilo na razmak, a nisu se baš koristile ni zaštitne maske. No, Belgijanci su ostali bez svega. Srebro je osvojio Nizozemac Dylan van Baarle, dok je treći bio Danac Michael Valgren s identičnim zaostatkom.

Velike ambicije imali su i Slovenci, startali su s osmoricom i dobro su se držali jedan dio utrke, pogotovo Jan Tratnik koji je dugo bio među vodećima, a Matej Mohorič je figurirao kao “dark horse”. Sve do 20-tak kilometara prije cilja Mohorič je bio u igri za medalju, ali kao što je kasnije rekao, noge ga nisu slušale do kraja. Pobjednik Tour de Francea Tadej Pogačar završio je na 37. mjestu, a pobjednik Vuelte i vlasnik olimpijskog zlata na kronometar iz Tokija Primož Roglič na 48.

REZULTATI:

1. Alaphilippe (Fra) 5:56:34

2. van Baarle (Niz) +0:32

3. Valgren (Dan) +0:32

4. Stuyven (Bel) +0:32

5. Powless (SAD) +0:32

6. Pidcock (VBr) +0:49

7. Štybar (Češ) +1:06

8. van der Poel (Niz) +1:18

9. Senechal (Fra) +1:18

10. Colbrelli (Ita) +1:18...

Linker
27. rujan 2024 15:14