ISTRIA300
REKORDNE BROJKE

Istria300 ponovno spojila sportske izazove te istarske krajolike i gostoprimstvo

‘Nismo se mogli nadati ljepšem vikendu‘, rekao je direktor utrke Istria300, Vladimir Miholjević.
Piše: PromoObjavljeno: 10. listopad 2022. 17:36

Jedinstven biciklistički događaj Istria300 namijenjen strastvenim biciklistima iz cijelog svijeta jučer je, u subotu 8. listopada, okupio 1.500 biciklista od 15 do 77 godina iz 26 zemalja koji su istarskim cestama vozili punih 12 sati, uživajući u prirodnim ljepotama i posebnom sportskom izazovu. Svi su sudionici startali s porečke rive gdje su vožnju i završili, a u skladu sa sloganom događaja Ride your limits! mogli su tijekom vožnje odabrati dužinu rute koju će voziti – 300, 230 ili 156 kilometara, što Istriu300 čini jedinstvenim projektom u široj regiji.

„Nismo se mogli nadati ljepšem vikendu – dvostruko veći broj biciklista nego lani vozio je pitoresknim istarskim cestama i sad sa sobom kući nose najljepše uspomene, što će za nas biti najbolja moguća promocija u svijetu. Zahvaljujemo svim partnerima i sponzorima koji su nas podržali, a posebno našim sugrađanima u Istri i okolici koji su, kao i uvijek, bili više nego gostoljubivi. Ponukani ovako velikim brojem sudionika i još boljom sportskom atmosferom, na sljedećem izdanju Istrie300 možemo očekivati i više od 2.000 biciklista“, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istria300.

image
ISTRIA300

Lanjski pobjednici ponovno slavili

Finale natjecanja na ruti od 300 kilometara bilo je iznimno napeto, no prvi su u cilj ušli prošlogodišnji pobjednici. Hans-Jörg Leopold iz Austrije pobijedio je u muškoj konkurenciji s vremenom 8:47:46, nadmašivši svoje prošlogodišnje vrijeme za 24 minute i 26 sekunde, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila Astrid Schartmüller iz Njemačke s vremenom 9:47:16, kojim je ostvarila za 47 minuta i 42 sekunde bolji rezultat nego lani. Stazu dužine 230 kilometara najbrže su odvozili Austrijanac David Polzer te Slovenka Eva Zorman, a pobjednici na najkraćoj stazi od 155 kilometara bili su Slovenac Klemen Jančan i Talijanka Anna Biani.

image
ISTRIA300

Sigurnost na prvom mjestu

Zbog velikog broja vozača i sigurnosti svih sudionika u prometu, projekt se realizirao u intenzivnoj suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policijskom upravom istarskom. „Moramo istaknuti odličnu suradnju s nadležnim institucijama koja nam je omogućila da cjelokupna organizacija protekne besprijekorno. Posebno zahvaljujemo i svim stanovnicima Istre koji su imali razumijevanja i strpljenja uslijed posebne prometne regulacije na dan natjecanja, neophodne za sigurnost svih sudionika“, istaknuo je je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istria300.

Fantastična prilika za promociju Istre

Ambasadori su projekta i svjetski poznati sportaši – hrvatski profesionalni biciklist Fran Miholjević, bivši slovenski biatlonac Vasja Rupnik, bivši skijaški skakač Robert Kranjec te osvajači zlatnih olimpijskih medalja Njemica Nicola Thost i Austrijanac Martin Koch. Europski prvak 2021. u cestovnim utrkama Sonny Colbrelli kao počasni je gost ovogodišnjeg izdanja nosio startni broj 300, simbol Istrie300.

Cilj je organizatora natjecanja Istria300 promocija zdravih životnih stilova i biciklizma, ali i Istre kao odlične cjelogodišnje cikloturističke destinacije, stoga se iz godine u godinu povećava broj dodatnih sadržaja kojima se istarske prirodne, gastronomske i kulturne ljepote predstavljaju gostima iz stranih zemalja. Jedan je od primjera posjet 15 međunarodnih novinara organiziran ove godine u okviru Istrie300 tijekom kojeg su uživali u posebnostima i gostoprimstvu našeg najvećeg poluotoka, primjerice u originalnoj domaćoj tjestenini s tartufima pripremljenoj posebno za natjecanje i društvu Sonnyja Colbrellija u konobi Oprtalj. Tjestenina s tartufima posluživala se i na okrjepnoj stanici u Oprtlju za sudionike natjecanja pa su i oni tako imali priliku otkriti specifične okuse i arome Istre.

image
ISTRIA300

„Povratne informacije koje smo dobili od sudionika zaista su impresivne, a ponosni smo i na činjenicu da Istria300 postaje najbrže rastući biciklistički događaj u Europi te Istru i Hrvatsku smješta na prepoznatljive lokacije među ljubiteljima biciklizma. Naposljetku, procjenjujemo da po svakom sudioniku u destinaciju dolazi u prosjeku 1,7 pratitelja te da će u destinaciji noćiti prosječno 1,6 noći, stoga po tom modelu možemo zaključiti da će Istria300 doprinijeti ostvarenju oko 6.500 noćenja u destinaciji“, naglasio je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istria300, ističući doprinos ovog događaja, ali i drugih sličnih manifestacija produžetku sezone te važnost za promociju cjelogodišnje turističke ponude Istre i drugih dijelova Hrvatske.

image
ISTRIA300

Dodatni sadržaji za sudionike, ali i najmlađe ljubitelje bicikla

Osim natjecanja za bicikliste, Istria300 i ove je godine obuhvatila Istria300 Expo koji je okupio dvadeset izlagača i predstavnika poznatih biciklističkih brendova. Velika je novost Istria300 Mini, natjecanje za najmlađe ljubitelje vožnje na dva kotača koji su vozili bicikle na stazi dugoj 300 metara s preprekama, pri čemu su svi dobili startni paket i medalju za sudjelovanje.

U Istria300 uključili su se i vrijedni kuhari i učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča koji su za sudionike pripremili čak 3.400 sendviča i 1.600 kuhanih jaja.

Organizator je događaja Istria300 tvrtka Bike Triangle, a glavni je partner Valamar Riviera. Destinacijski su partneri Turistička zajednica grada Poreča, Grad Poreč, Turistička zajednica Istre, Hrvatska turistička zajednica, Turističke zajednice Labina, Tara, Funtane i Vrsara, a sponzori Heineken 0.0, HEP, Pepsi, Nektar Natura i PPD.

Linker
21. svibanj 2024 11:56