Sve je u Chennaiju u znaku Šahovske olimpijade

 VID BRZICA Vid Brzica
ŠAHOVSKA OLIMPIJADA

Indijci su ludi za šahom i slikanjem, ludnica od gužve i cesta na kojoj nikoga nije za ništa briga

Hrvatska se u Indiji nada čak i medalji, a put do tamo trajao je 32 sata. I nije bilo spavanja...
Piše: Vid BrzicaObjavljeno: 29. srpanj 2022. 11:47

Šah je masovni i popularni sport u Indiji, a Chennai je sada njegov epicentar. Svečanim otvaranjem 28. srpnja u Chennaiju u Indiji počela je šahovska Olimpijada uz sudjelovanje 188 zemalja. Prvi put se uvodi štafeta olimpijske baklje koju je zapalio indijski premijer Narendra Modi, predana bivšem svjetskom prvaku Viswanathanu Anandu, a obilazila je 75 gradova.

Hrvatska lovi prvu medalju

Hrvatska može osvojiti medalju po prvi put, ali će se vjerojatno morati zadovoljiti malo skromnijim plasmanom. Trenutni sastav naše muške reprezentacije djeluje opasno - Ivan Šarić, Ante Brkić, Zdenko Kožul, Mladen Palac i Marin Bosiočić, a zadnji nastupi Hrvatske na EP i Olimpijadi bili su dosta respektabilni. U Chennaiju je Rusiji i Bjelorusiji zabranjen nastup, a Kina se navodno neće natjecati zbog Covida-19, ostavljajući SAD kao velike favorite koja će se boriti s tri mlade indijske reprezentacije za zlato.

Indija ima četiri tinejdžera među 11 najboljih svjetskih juniora, predvođenih Dommarajuom Gukeshom (16), a među njima je i Rameshbabu Praggnanandhaa (16), koji je ove godine dva puta pobijedio Magnusa Carlsena na online Touru. Ukrajina, koja će biti vrlo motivirana, mogla bi iznenaditi.

"Najbitnije je da igramo protiv najjačih ekipa, to je sve što mogu reći", izjavio je izbornik muške reprezentacije Kožul.

Muška i ženska šahovska reprezentacija Hrvatske doputovala je u indijski grad Chennai na 44. šahovsku olimpijadu. Međutim, put do odredišta je bio iscrpljujući, put je trajao skoro 32 sata bez spavanja. Dan prije puta se doznalo da je Mladen Palac COVID pozitivan, tako da će naša muška reprezentacija imati na raspolaganju samo četiri igrača. Koga će izbornik Kožul pozvati kao zamjenu, još se ne zna. Krenulo se iz Zagreba utorak, 26. srpnja u 15 sati za Budimpeštu, odakle je bio let za Dubai. Iz Dubaija se presjedalo u drugi zrakoplov za Chennai, a putovanje se pretvorilo u test izdržljivosti, naporno je to i za šahiste.

Dolazak u Indiju i Chennai je jedno neponovljivo i čudesno iskustvo. Puna zračna luka vojske, policije i volontera šahovske olimpijade čiji engleski je bio dosta nerazumljiv, ali su dali sve od sebe da naši šahisti i šahistkinje što prije prođu imigracijski birokratski aparat. Nakon toga se moralo čekati da autobusi prevezu sudionike olimpijade do njihovih hotela, a to je zbilja zahtjevan zadatak jer su delegacije smještene u krugu od skora 100 kilometara. Put do hotela “Taj Fishermanâ s Cove Resort & Spa” je bilo neponovljivo iskustvo jer je to doživljaj indijskog načina življenja i njihove kulture.

Indiju trese šahovska groznica

Na putu do hotela je gužva u prometu višestruko veća nego u Zagrebu u doba “špice”, a svi trube, tako da je i naš vozač bezbroj puta trubio drugim automobilima, skuterima, biciklima, ljudima, kravama… Teško je reći što trubljenje znači: ‘Možda, makni se s puta, evo me, krećite!’ Ovdje nikoga nije briga za prometne propise. U jednom trenutku nemamo pojma gdje smo, meni sve izgleda isto! Na kraju je vozač zalutao u siromašnu favelu, glavnog grada savezne države Tamil Nadu, ali se vješto vratio na pravi put.

Nevjerojatno je kako su Indijci ludi za slikanjem, svaki volonter se želi slikati s pristiglim šahistima. Dolazak na odredište je impresionirao lijepim dočekom, ali uslijedila je ponovna i potpuna vojna sigurnosna provjera u stilu ‘zračne luke’. Treba napomenuti da je Chennai vidljivo preplavljen plakatima šahovske olimpijade i slikama predsjednika organizacijskog odbora Muthuvela Karunanidhi Staljina. Poznati most u Chennaiju “Napier bridge” obojan je u crno bijela polja, zaista veliki trud domaćina.

Linker
03. svibanj 2024 11:29