RANKO SUVAR/CROPIX
KORAK DO TROFEJA

Hrvatska i drugi put zaredom zapela na zadnjoj prepreci unatoč nevjerojatnom preokretu u prvom setu

U finalnoj utakmici Europske zlatne lige naše je zaustavio domaćin završnog turnira Bugarska
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. lipanj 2021. 21:38

BUGARSKA - HRVATSKA 3:1 (22:25, 25:22, 25:17, 25:20)

RUSE - Arena Ruse. Suci: Olejnik (Rusija) i Stoica (Rumunjska).

BUGARSKA: G. Dimitrova 9, N. Dimitrova 14, Jordanova, Paskova 1, Kitipova 1, Barakova 4, Sajkova, M. Todorova, Vučkova 8, E. Dimitrova 19, Ž. Todorova (L), Vasileva 15, Karabaševa (L), Milanova. IZBORNIK: Ivan Petkov.

HRVATSKA: Sain (L), Strunjak, Butigan 12, Božičević (L), Perić 6, Pavičić 1, Mlinar 1, Ikić 11, Dumančić, Fabris 18, Šamadan 3, Miloš 12, Deak, Kulić. IZBORNIK: Daniele Santarelli.

----------------------------------------------------

Hrvatske odbojkašice nisu uspjele osvojiti Europsku zlatnu ligu. U finalnom dvoboju, igranom u bugarskom Ruseu, u četiri ih je seta svladala domaća reprezentacija. Šteta, jer osvojile su naše odbojkašice prvi set nakon nevjerojatnog preokreta, ali nisu uspjele nastaviti u istom ritmu.

Iako u ovom natjecanju nisu sudjelovale najjače europske reprezentacije, drugo mjesto ipak je lijep uspjeh i vrijedan rezultat. No, više od svega ovo je pokazatelj izborniku Danieleu Santarelliju da je na dobrom putu u pripremi ekipe za najvažniji događaj godine, Europsko prvenstvo na kojem će naše odbojkašice prvi krug igrati na domaćem terenu, u Zadru.

Hrvatska je u ovogodišnje izdanje Europske zlatne lige krenula porazima od Mađarske i Češke i u tim se trenucima plasman na Final Four činio jako dalekim. No, nakon početnog su traženja naše djevojke zaigrale bolje, nanizale četiri pobjede i to im je u konačnici omogućilo da kao najbolja drugoplasirana ekipa iz svih skupina prođu na završni turnir.

A onda i da, kao i prije dvije godine u Varaždinu, svladaju Španjolsku u polufinalu. Na domaćem terenu ih je te 2019. na posljednjem koraku do trofeja zaustavila Češka, a ovaj put su one imale priliku spriječiti slavlje domaćina, ali nisu uspjele u tome i drugi su put zaredom završile ovo natjecanje na drugom mjestu.

Prvi su set naše odbojkašice riješile u svoju korist senzacionalnim preokretom. Bugarska se vrlo brzo odlijepila, a kad je povela sa 17:9, činilo se da taj set možemo otpisati. Nešto kasnije domaće su odbojkašice imale i prednost 20:14, ali od tog su trenutka osvojile još samo dva poena! Hrvatska je u furioznoj završnici napravila seriju 11:2 i prva se približila peharu.

Drugi set odvijao se prema vrlo sličnom scenariju, ali na žalost po Hrvatsku, nije imao isti epilog. Bugarska je imala ogromnih 12:5, što je opet bio znak za buđenje našim odbojkašicama koje su serijom 12:2 prebacile vodu na svoj mlin (17:14). U tim se trenucima domaća ekipa ipak konsolidirala, vratila igru i prednost na svoju stranu i u neizvjesnoj završnici osvojila set.

U istom su ritmu bugarske odbojkašice nastavile i u sljedećem setu u kojem su malo po malo povećavale prednost. I za razliku od prethodna dva seta, ovaj je put nisu ispuštale. I četvrti je set imao sličan tijek, povele su Bugarke sa 16:10, naša se reprezentacija primakla na dva poena minusa, ali više od toga nije mogla.

Linker
28. rujan 2024 23:03