JURE MAKOVEC/AFP
Neizvjesnost na Planici

Geiger novi svjetski prvak u ski-letovima! U dramatičnoj završnici za pola boda nadmašio Graneruda

Njemački letač je izveo let od 231,5 metra uz odlične ocjene sudaca, što je na kraju bilo presudno
Piše: HinaObjavljeno: 12. prosinac 2020. 18:16

Njemački 27-godišnji letač na skijama Karl Geiger novi je svjetski prvak u letovima, a u dramatičnoj je završnici nadmašio 24-godišnjeg Norvežanina Halvora Egnera Graneruda za svega pola boda nakon četiri serije letova na letaonici braće Gorišek u Planici.

Geiger je nakon prvog dana natjecanja i prve dvije serije održane u petak imao 4,6 bodova prednosti pred Granerudom, ponajviše zahvaljujući letu od 241 metra u prvoj seriji.

Nijemac je u subotu, u trećoj seriji poletio do 240,5 metara i povećao prednost pred Norvežaninom na 7,7 bodova. No, u posljednjoj seriji je zablistao Granerud i preletio 243 metra te stavio na kušnju Geigera.

Njemački letač je izveo let od 231,5 metra uz odlične ocjene sudaca, što je na kraju bilo presudno uz kompenzaciju nešto veću bodovnu kompenzaciju (1,1 bod) za uvjete pri letu. Geiger je za naslov svjetskog prvaka u letovima osvojio 877,2 boda, a Granerud je završio sa 876,7 bodova.

Uspjeh njemačke reprezentacije upotpunio je Markus Eisenbichler koji je osvojio bronačnu medalju sa 859,3 bodova i najdužim skokom natjecanja od 247 metara, izvedenim u drugoj seriji.

Karl Geiger je njemačkim letačima donio sedmi naslov svjetskog prvaka, a posljednji koji je osvojio zlato na svjetskim prvenstvima bio je Severin Freund 2014. u Harrachovu. Ovo je prvi trijumf nekog njemačkog letača na SP-u održanom u Planici koja je bila domaćin ovog natjecanja sedam puta u dosadašnjih 26 izdanja.

U nedjelju će se u Planici letači boriti za momčadska odličja koja će se dijeliti po sedmi put. Do sada su po tri naslova svjetskih prvaka osvojili Norvežani i Austrijanci.

Linker
16. svibanj 2024 06:32