Egan Bernal
 LUCA BETTINI Afp
KRAJ U MILANU

Bernal stigao do trijumfa na Giru, Talijan ispustio pobjedu u posljednjoj etapi zbog udaranja u ogradu

Egan Bernal je u vodstvu u ukupnom poretku bio od 9. etape, a od tada ga nije ispuštao.
Piše: HINAObjavljeno: 30. svibanj 2021. 18:11

Kolumbijski biciklist, 24-godišnji Egan Bernal (INEOS Grenadiers) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja "Gira d'Italia".

Bernal je do svoje druge pobjede na nekoj trotjednoj utrci u karijeri, najbolji je bio i na "Tour de Franceu" 2019., stigao sa 1:29 minuta prednosti ispred drugog Talijana Damiana Carusa (Bahrain Victorious), dok je trećeplasirani Britanac Simon Yates (BikeExchange) zaostao 4:15 minuta.

Bernal je preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu nakon devete etape, prve s ciljem na vrhu uspona, te ga više nije ispuštao. Tri dana prije kraja utrke imao je i dvije i pol minute prednosti u odnosu na najbližeg pratitelja Carusa, uoči posljednje etape, 30.3 kilometara dugačkog pojedinačnog kronometra od Senaga do Milana, imao je 1:59 minuta prednosti te je u potpunosti kontrolirao situaciju posljednjeg dana.

Za 33-godišnjeg Carusa, koji je čitavu dosadašnju karijeru proveo u ulozi "vodonoše", ovo je uvjerljivo najveći uspjeh u karijeri.

Inače, pobjednik posljednje 21. etape je aktualni svjetski prvak na kronometar Talijan Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), on je ostvario 12 sekundi bolje vrijeme od francuskog prvaka Remija Cavagne (Deceuninck-QuickStep), odnosno 13 sekundi od trećeg Talijana Edoarda Affinija (Jumbo-Visma). Ganna je do etapne pobjede stigao iako je tijekom vožnje morao mijenjati bicikl zbog puknute gume, a Cavagna je etapnu pobjedu doslovno ispustio na posljednjem zavoju 300-tinjak metara prije cilja kada je udario u ogradu i pao te izgubio dragocjeno vrijeme.

Linker
22. lipanj 2024 12:55