PAUN PAUNOVIC/CROPIX
VELIKI ZNAČAJ

Bavljenje sportom od najranije dobi osigurava kvalitetniji život, jačanje solidarnosti i timskog rada

Promicanjem bavljenja sportom od najranije dobi razvija se svijest kod djece o zdravim navikama
Piše: Sponzorirani sadržajObjavljeno: 17. siječanj 2022. 12:30

Bavljenje sportom pozitivno utječe na ljudsko zdravlje i razvoj, a kao odgojno sredstvo, sport ima i značajnu društvenu ulogu. Promicanjem zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja i rekreativnog bavljenja sportom nije samo kvalitetno provođenje slobodnog vremena i razvijanje zdravih stilova života, već i od malih nogu učenje o poštivanju, prihvaćanju i življenju s različitostima, jačanje solidarnosti i timskog rada.

Promicanjem bavljenja sportom od najranije dobi razvija se svijest kod djece o zdravim navikama i zdravom stilu života, povećava se broj korisnika uključenih u programe bavljenja sportom i zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja, a sve u svrhu poboljšanja zdravlja odnosno unaprjeđenja kvalitete života sportskim programima.

Kroz izvaninstitucionalnu potporu, sufinanciranjem programa bavljenja sportom i zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem, programa organiziranja nacionalnih sportskih natjecanja ili sudjelovanja na sportskim natjecanjima i programa organiziranja međunarodnih sportskih natjecanja, razvit će se i provesti učinkovite i održive aktivnosti koje će pridonijeti razvoju sporta.

Vodeći se navedenim, u Nacionalnom programu športa 2019. - 2026. naveden je Poseban cilj 2.1. Poticati zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje, Mjera 2.1.1. Poticati provedbu programa zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja kojoj je krajnji cilj kroz poticanje provođenja sportsko rekreativnih programa na državnoj razini, povećanje broja uključenih korisnika u programe koji su besplatni za djecu i Poseban cilj 6.3. Jačati upravljačke i administrativne kapacitete dionika u sustavu športa, Mjera 6.3.4. Poticati međunarodnu suradnju u području športa koja za cilj ima poticati organizaciju i promociju međunarodnih športskih natjecanja u Hrvatskoj.

Sukladno navedenom Ministarstvo turizma i sporta svaku godinu u svom proračunu osigurava sredstva za sufinanciranje programa bavljenja amaterskim sportom i zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem te sufinanciranje natjecanja na lokalnoj i međunarodnoj razini stvarajući pri tome uvjete za postizanje vrhunskih rezultata hrvatskih sportaša.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Tako je 2016. godine za ovu svrhu osigurano 1,4 milijuna kuna za 25 pravnih osoba u sustavu sporta, odnosno za 10.500 korisnika, a u petogodišnjem razdoblju napravljen je veliki iskorak te je u 2021. godini osigurano 16 milijuna kuna za 161 pravnu osobu u sustavu sporta, odnosno 73.800 korisnika.

Nadalje, Ministarstvo turizma i sporta financiralo je programe Hrvatskog školskog sportskog saveza (Univerzalna sportska škola, Vježbaonica, Sportski praznici i Vrtim zdravi film) za koje je izdvajanje od 2016. do 2021 naraslo sa 2.534.000,00 kuna na 9.338.000,00 kuna, jer je prepoznata važnost dugoročnog razvoja spomenutih programa i njihova kvaliteta.

Ministarstvo turizma iz sporta nastavit će s ulaganjem u zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje sufinanciranjem programa kroz Natječaje za sufinanciranje programa bavljenja amaterskim sportom i zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem te sufinanciranje natjecanja na lokalnoj i međunarodnoj razini kao i sufinanciranje programa obuke neplivača. Nadalje, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti financirat će se nadogradnja Informacijskog sustava u sportu modulima za prikupljanje podataka o sportu i zdravstveno usmjerenom tjelesnom vježbanju u svrhu praćenja i upravljanja razvoja sporta i zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja.

Sadržaj nastao u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta

Linker
13. svibanj 2024 20:11