Ante Čizmić/CROPIX
OPROŠTAJ LEGENDE

ODLAZAK NAJVEĆEG Nakon 5. lipnja 2015. rukomet će bez Ivana Balića izgubiti dušu

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 20. travanj 2015. 21:16

Najbolji rukometaš svih vremena Ivano Balić odigrat će u petak 5. lipnja oproštajnu utakmicu u karijeri. Njegov će Wetzlar u svojoj Rittal Areni u posljednjem 34. kolu njemačke Bundeslige dočekati Göppingen u utakmici koja će rezultatski malo značiti.

Nakon dugotrajnog ‘standing-ovationa’, gledatelji će se lagano razići, čistači će očistiti tribine i ušminkati dvoranu za Sajam metalne industrije, koji će se u toj multifunkcionalnoj dvorani održati 10. lipnja.

Suze će teći

Ivano će negdje na klupi pokraj terena ili u kutu svlačionice sjesti sam i razmišljati. Ako se zadrži dulje i ostane sam u suzama, neće jedino on plakati, plakat će, makar u sebi i bez suza, svi ljubitelji rukometa svjesni da nakon tog dana, tog petka 5. lipnja 2015., rukomet više nikada neće biti isti.

Oprostit će se Ivano u toj dvorani i u tom klubu u kojem je svojevremeno radio i tvorac ‘jugoslavenske škole rukometa’ Vlado Stenzel, u klubu u kojem je branio i Valter Matošević. Najtužniji će ipak biti svi navijači hrvatske reprezentacije, sjetit će ga se u njegovom Splitu, Metkoviću, Zagrebu. On i njegova sportska imaginacija bit će u mislima rukometnih zanesenjaka u Portland San Antoniju, a i onih koji su drukali za danas ugasli Atlético Madrid, u klubovima u kojima je Ivano također igrao. Sjetit će ga se i oni koji su ga možda ponekad istinski mrzili.

Najbolji asistent lige

Nakon tog 5. lipnja Ivano će dres, tenisice i gumicu za kosu zamijeniti kravatom i odijelom, uskočit će u ulogu koordinatora za muški rukomet pri HRS-u. Bit će to sigurno veliki dobitak za hrvatski rukomet - no, rukomet će izgubiti dušu. S punih 36 na leđima otići će najbolji asistent najbolje rukometne lige na svijetu. Da, Ivano je na odlasku, a i sada je službeno najbolji asistent Bundeslige sa 77 dodavanja. Za Wetzlar je u utakmici protiv Löwena (31-27) upisao čak 11 asistencija.

- Prvenstvo je gotovo, Ivano Balić nas je uništio - rekao je razočarani igrač Löwena Andy Schmid nakon utakmice kojom je Kiel praktično osigurao novi naslov. Upravo Schmid, njemački reprezentativac, drugi je asistent Bundeslige (74), slijedi Michael Müller (61), naš Drago Vuković četvrti je sa 56...

No, to su samo brojevi, tko će rukometu vratiti dušu?

Linker
23. rujan 2024 01:25