Josipa Marković

 Damir Krajač/Cropix
ODLUKA U 16.30

Prva meč-lopta u finalu odbojkaškog prvenstva: Titula broj 18 za mladostašice ili povratak na Peščenicu?

"Sve se nadamo da ćemo u subotu završiti prvenstvo", rekla je Astrid Popić
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. travanj 2023. 14:42

Kraj sezone ili još najmanje jedna utakmica? Osamnaesti naslov prvakinja Hrvatske ili prva pobjeda u finalnoj seriji? To je ono za što će danas od 16.30 u Domu odbojke Bojana Stranića igrati Mladost i Dinamo.

Aktualne prvakinje treći dvoboj dočekuju s prednošću od 2-0 i bez izgubljenog seta u prva dva okršaja, što je samo još jedan razlog zašto će i ovoga puta biti u statusu favoritkinja, a to je zapravo uloga na koju su već naviknule. Jer ove su sezone i dalje bez poraza u domaćim natjecanjima, štoviše u Prvenstvu Hrvatske ne znaju za poraz točno pune dvije godine. I bez obzira što se međuvremenu ekipa Mladosti podosta mijenjala, što su igračice odlazile, a nove dolazile (recimo, samo je šest igračica u sadašnjoj ekipi iz prošle sezone), pobjednička serija nije prestala.

Nisu ovo lagane utakmice

I zasigurno aktualne igračice ne bi htjele biti te s kojima će se taj veliki niz prekinuti, pa i to može biti određeni motiv za utakmicu broj 3 protiv Dinama.

- Sve se nadamo da ćemo u subotu završiti ovogodišnje prvenstvo - kratko i jasno će poručiti Astrid Popić, srednja blokerica mladostašica.

- Dobro smo odradile prve dvije finalne utakmice, a to nam je i bio cilj. Fokusirano smo odradile sve što smo se prije susreta u pripremi dogovorile, iako mi možemo i bolje od toga. Dinamo je vrlo kvalitetna ekipa koja dobro igra i ne dopuštaju nam niti jednog trenutka da se opustimo. Nisu to lagane utakmice, bez obzira na rezultat, stalno moramo visoko držati fokus. Iako, ne mislim da nas mogu više ičime iznenaditi, pa makar vrhunski servirale, a mi imale loš dan na prijemu.

Niti Riječanka u redovima ZG-kluba nema odgovor na činjenicu da gotovo svaki susreta lošije otvaraju, kao da su nezagrijane.

- Ha, teško je to objasniti, iako je dogovor da krenemo jako od početka, da steknemo prednost jer je tada lakše igrati, nema nervoze. Ali, nekako ispada da nam treba neko vrijeme da proigramo. No, kako na kraju ipak pobijedimo s 3:0, to je onda ipak manji problem.

Mladostašice imaju savršenu priliku na svom terenu proslaviti dvostruku krunu, odnosno nešto ranije osvojenom trofeju Kupa Snježane Ušić pridružiti i novu titulu državih prvakinja. Ali, pri tome će s druge strane mreže biti djevojke koje će silno nastojati produžiti ovo finale i vratiti seriju na Peščenicu.

- Naravno da idemo s tim stavom jer ništa nije “zacementirano” i gotovo - naglasit će kapetanica Dinama, Iva Deak.

- Uostalom, u ovoj je utakmici veći presing na Mladosti, jer će htjeti završiti finale, jer to je ono što se od njih i očekuje. Mi, pak, možemo maksimalno rasterećeno igrati, ali naravno ne i bez ambicija, već fokusirano i borbeno.

Šesti međusobni dvoboj

Kao nekakva nit vodilja može im poslužiti utakmica broj dva, koju su dinamovke odigrale vrlo dobro te su uspijevale držati neizvjesnost do kraja svakog seta, odnosno u svakom su prebacile granicu od 20 poena.

- Da, tu drugu utakmicu na svom smo terenu odradile na visokoj razini, što se vidi i po statistici gdje smo bile “al pari” s Mladosti u dosta elemenata, osim u napadu gdje su one više prolazile i to je bio razlog zašto je, na koncu, ipak otišla utakmica u njihovom smjeru - istaknula je Iva.

- Bilo je pitanje par poena i malo sreće, tako da tih konačnih 3:0 nije pokazatelj lakoće kojom je Mladost dobila tekmu.

Ovo će biti već šesti međusobni dvoboj ovih ekipa ove sezone i teško da mogu iznenaditi jedni druge bilo kakvim novim detaljem ili taktikom.

- Nema tu više nikakvih tajnih aduta, ni s naše ni s njihove strane. Sad je zapravo ključan moment inata i tko više to želi, da uđemo u pravi fajt, pa što bude. I ako je vrijeme da Mladost poslije toliko vremena napokon “padne”, voljela bih da to bude upravo protiv nas - podvukla je Deak.

Linker
08. lipanj 2024 22:35