SRDJAN VRANCIC/CROPIX
CEV KUP

Veliko slavlje u Domu odbojke: Mladost na najdramatičniji način izborila polufinale!

Odbojkašice Mladosti su preko zlatnog seta uspjele doći do polufinala CEV Kupa
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. veljača 2022. 20:28

Odbojkašice Mladosti dovršile su posao započet prije tjedan dana, kompletirale senzacionalan podvig i plasirale se u polufinale CEV kupa, drugog po kvaliteti europskog klupskog natjecanja. Prije tjedan dana u Poljskoj su napravile veliko iznenađenje, pobijedivši u pet setova daleko skuplju i kvalitetniju ekipu LKS Commercecon Lodz. Odškrinule su time vrata polufinala, a jučer su i prošle kroz njih, kreiravši pothvat kakav se malo tko uoči početka sezone usudio prognozirati mladom sastavu hrvatskih prvakinja i njihovom treneru Leonardu Bariću. Slavile su na najdramatičniji način, nakon zlatnog, odnosno dodatnog šestog seta koji se igrao jer su Poljakinje u osnovnom dijelu bile bolje s 3:2, baš kao i Mladost prije tjedan dana. Na koncu, Zagrepčanke su bile bolje u tom zlatnom setu za veliko, veliko slavlje u Domu odbojke.

Iako su Poljakinje došle u Zagreb silno motivirane da uzvrate mladostašicama za prošlotjedni poraz, iako je s njima doputovalo i tridesetak bučnih navijača, iako u sastavu imaju dvije Brazilke i fantastičnu Amerikanku Veronicu Jones-Perry, još su jednom tako naletjele na zid. Razigrane djevojke sa Save otplovile su u polufinale u kojem će krajem mjeseca igrati protiv jedne od njemačkih ekipa, Schwerina ili Stuttgarta, koje tek trebaju odraditi prvu utakmicu četvrtfinala. Tko god da dođe, bit će u statusu favorita, ali mladostašice su i protiv Poljakinja pokazale da se znaju itekako dobro nositi s ulogom autsajdera.

Raspoložena Grbavica

Nakon neočekivanog i bolnog prošlotjednog poraza bilo je i za očekivati da će Poljakinje doći u Zagreb, kako je to rekao trener Barić, kao ranjene lavice. Tako je i bilo, nošene bučnom podrškom tridesetak svojih navijača, krenule su snažno, a domaće su odbojkašice u tom početnom dijelu imale dosta problema s prijemom zbog čega je Barić brzo u igru uveo ovozimsku prinovu Aleksandu Cvetičanin. Prednost gošći je, međutim, nastavila rasti i u jednom je trenutku narasla na velikih sedam poena razlike (8:15).

Činilo se u tom trenutku da je set izgubljen za hrvatske prvakinje, ali korak po korak, na krilima napadački raspoložene Mike Grbavice i uz odličan blok (9:1 u prvom setu za Mladost) nadoknadile su zaostatak i u završnici izjednačile na 22:22. U dramatičnom finišu spasile su mladostašice i dvije set-lopte, doista su se fanatično borile u tim trenucima, spašavale nogom, bacale se “na glavu”, i na koncu (i uz pomoć dviju pogrešaka na servisu gošći) slavile s 29:27.

Nastavila je Mladost u dobrom ritmu i na početku drugog seta, povela je sa 16:13, ali nije bilo za očekivati da će Lodz s toliko kvalitete u sastavu pasti tako lako. Ušao je i taj drugi set u neizvjesnu završnicu, ali kod 21:21 mladostašice su spojile greške na servisu i prijemu i povratka više nije bilo.

A na isti način na koji su završile taj set, domaće su odbojkašice krenule i u treći. Ništa u tim trenucima u njihovoj igri nije funkcioniralo, ni u obrambenom ni u napadačkom dijelu, i prednost Poljakinja strelovito je rasla. Pokušao je Barić nešto promijeniti uvođenjem Freund umjesto Popić i Kulić umjesto Grbavice, ali nije bilo pomaka i gošće su odjurile do vodstva 2:1 u setovima.

Uspjele su se mladostašice ipak posložiti, nisu dopustile da ih prethodni set demoralizira. Istina, krenule su gošće u četvrti set s 3:0, ali Zagrepčanke su, ponovno s Grbavicom i Popić na terenu, najprije serijom 6:1 prebacile vodu na svoj mlin, a nešto kasnije su novim nizom 9:1 pobjegle na velikih 15:7. Pokazalo se i nedostižnih, premda su se Poljakinje približile na 20:17 i ozbiljno zaprijetile da odvedu set u neizvjesnost.

Šamadan povela na kraju

Bilo je u tim trenucima jasno da je Mladost osigurala najmanje zlatni set i mogla je igrati ratsrećenije u petom. U njemu su prve do osjetnije prednosti ipak došle odbojkašice Lodza (8:5). Vratile su se hrvatske prvakinje na minus jedan (8:9), ali to je bilo sve. Gošće su dobile uzvrat s 3:2, a to je značilo da nas čeka dodatni set i dodatna drama.

Tu se vodila velika borba do samoga kraja. Mladostašice su povele s 9:5, blok je u tim trenucima bio sjajan, a važnim se pokazao i povratak na teren Josipe Marković koja je zamijenila Cvetičanin. No, ni tu nije bio kraj trileru, ni približno. Vratile su se gošće na 10:9, ali u završnici je sjajna Šamadan s četiri poena odvela Mladost do ogromne pobjede.

Linker
17. travanj 2024 07:05