Hrvatski odbojkaši napravili su dobar posao na EP

 HRVATSKI ODBOJKAŠKI SAVEZ
ODBOJKA

Slovenci očekivano lako pobijedili Hrvatsku, pa onda na terenu slavili rođendan

Uvjerljiv i očekivan poraz Hrvatske u posljednjoj utakmici u skupini na Europskom prvenstvu odbojkaša u Varni
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. rujan 2023. 21:47

HRVATSKA - SLOVENIJA 0:3 (17:25, 18:25, 14:25)

VARNA - Palača kulture i sporta. Gledatelja 500. Suci: Vasileiadis (Grčka) i Simić (Srbija).

HRVATSKA: Žukovski, Perić 1, Nikačević 6, Bakonji 3, Sedlaček, Jakopec, Hanžić 2, Šestan 6, Đirlić 12, Pervan (L), Marelić 5, Mihalj 1, Zeljković (L), Raić. IZBORNIK: Cedric Enard.

SLOVENIJA: Pajenk 4, Planinšič, Kozamernik 6, Toman (L), Bračko 1, Štakelar, Koncilja 1, Kovačič (L), Štern 3, Ropret 2, Urnaut 9, Čebulj 14, Možič 10, Mujanovič 7. IZBORNIK: Gheorghe Cretu.

POENI IZA NAPADA: Hrvatska 32, Slovenija 45. POENI IZ SERVISA: Hrvatska 1, Slovenija 7. POENI IZ BLOKA: Hrvatska 3, Slovenija 5. POENI NA SUPARNIČKE POGREŠKE: Hrvatska 13, Slovenija 18.



Poraz koji se očekivao i za koji smo čak bili u tolikoj mjeri sigurni da smo ga mogli unaprijed i upisati. Ne zato što smo pesimistični ili defetistički raspoloženi ili pak nemamo vjere u našu reprezentaciju. Ne, ništa od toga, već je ovo jednostavno realnost. Naši zapadni susjedi su trostruki europski doprvaci (2015., 2019. i 2021.), pripadaju kontinentalnoj eliti i jedni su od ozbiljnih kandidata i na ovom Europskom prvenstvu za medalju. Jednostavno, za klasu su bolji od naših reprezentativaca. Dokazali su na terenu, "slistili" su naše reprezentativce za samo 74 minute. Za svaki set im je trebalo tek od 23 do 25 minuta. Teško da i može manje.

S druge strane, naši su se igrači pobjedom dan ranije nad Bugarima i osiguranjem prolaska skupine, te ulaska u osminu finala, vidljivo "ispraznili". U emocionalnom pogledu. Misli nisu bile na terenu protiv Slovenaca, misli su u cijelosti usmjerene već k osmini finala. Od tuda i dodatno pomanjkanje snage, energije na koju je pozivao izbornik Cedric Enard. Jednostavno, naši dečki na utakmicu protiv Slovenije kao da nisu ni "došli". Vidljivo baš svake minute, baš u svakom potezu. Koliko je to pak bila za Slovence rekreativna utakmica, svjedoči i slika na kraju. Naime, odmah nakon što je utakmica završila, iz razglasa se zaorilo "Sretan rođendan ti, sretan rođendan ti...". Naime, slovenski reprezentativac Danijel Koncilja jučer je proslavio 33. rođendan, a njegovi suigrači su očito prije susreta s Hrvatskom, puno više o taktici i strategiji protiv naše vrste, razmišljali o tomu kako suigraču čestitati obljetnicu rođenja. Nije baš uobičajeno na nekim velikim natjecanjima, privatne proslave na terenu, ali dobro, bilo je čak i simpatično.

Ono što je sada jedino bitno jest odgonetnuti suparnika u osmini finala, a to je nešto što nećemo vjerojatno znati do utorka navečer. Naime, Hrvatska je utakmicom protiv Slovenije okončala nadmetanja u skupini u Varni, ali ta skupina ima još jedan natjecateljski dan. Upravo stoga je nemoguće znati na kojem će mjestu Hrvatska okončati natjecanje u skupini. Posljednjeg dana u Varni još igraju Španjolska - Ukrajina, te Slovenija - Bugarska. Slovenci su osigurali mjesto broj 1 već sada, a to im onda daje mogućnost i malo odmarati ključne igrače ili ne igrati punom snagom. S druge strane Bugari bi pobjedom od 3:0 ili 3:1, dakle pobjedom za 3 boda pretekli Hrvatsku. Slično je i glede Španjolske koja bi pobjedom nad Ukrajinom također za tri boda (dakle, samo 3:0 ili 3:1 jer pobjeda 3:2 donosi 2 boda), također pretekla Hrvatsku.

U osmini finala se pak naša skupina B "križa" sa skupinom D u Izraelu gdje je vrlo izvjesno najbolja Francuska, ali poredak ostalih niti tamo nije posve znan. Budemo li drugoplasirani, tada hrvatskim odbojkašima slijedi čak 5 dana odmora. Budemo li treće ili četvrtoplasirani, imat ćemo 4 slobodna dana. Poprilična pauza u kojoj bi, kada bismo se našalili, mogli malo i skoknuti doma.

Šalu na stranu, jasno da tako neće biti, ali bi stvarno bilo potrebno izbaciti iz glave da su prolaskom skupine "uhvatili Boga za bradu". Ne valja se zadovoljiti minimalnim, valja pokušati i nešto više, ma koliko se to činilo teško dostižnim. Ono što bi bio najlošiji scenarij osmine finala je da Hrvatska završi četvrta jer bi tada išla na Francusku, a protiv olimpijskih pobjednika stvarno ne bi imali što tražiti. Protiv ostalih, a to mogu biti recimo Portugal ili možda Turska... pa, imali bi se pravo malo nadati.

Spomenimo da je u drugoj utakmici skupine B u Varni, u ponedjeljak, Ukrajina svladala Finsku 3:2.

TABLICA

1. Slovenija 4 4 0 12:1 12

2. Hrvatska 5 3 2 9:9 9

3. Bugarska 4 2 2 8:8 6

4. Španjolska 4 2 2 6:8 6

5. Finska 5 1 4 7:12 4

6. Ukrajina 4 1 3 7:11 3

Linker
28. travanj 2024 21:27