CEV
DRAMA U PET SETOVA

Prva pobjeda hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu, zaustavljen je crni niz protiv Ukrajine

Hrvatska se ovom pobjedom vratila u igru za prolaz u osminu finala
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. kolovoz 2023. 18:59

HRVATSKA - UKRAJINA 3:2 (17:25, 25:22, 20:25, 25:15, 15:13)

VARNA - Palača kulture i sporta. Gledatelja 500. Suci: Zulfugarov (Azerbajdžan) i Vagni (Italija).

HRVATSKA: Žukovski, Perić, Nikačević 9, Bakonji 5, Sedlaček 16, Jakopec, Hanžić 3, Šestan 1, Đirlić 18, Pervan (L), Marelić 4, Mihalj 7, Zeljković, Raič. IZBORNIK: Cedric Enard.

UKRAJINA: Polujan 3, Mazenko, Plotnicki 17, Sinicja 3, Ostapenko, Semenjuk 12, Kanajev (L), Jevstratov, Tupči 14, Kovalov 5, Kučer, Bojko (L), Kisiljuk 1, Ščurov 6. IZBORNIK: Ugis Krastinš.


Ukrajinska reprezentacija više nije "crna mačka" za hrvatske odbojkaše. U drugom nastupu na Europskom prvenstvu koje se igra u četiri države - Bugarskoj, Italiji, Izraelu i Sjevernoj Makedoniji - naša je izabrana vrsta upisala prvu pobjedu, slavila je u dramatičnih pet setova. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali bio je to već sedmi službeni dvoboj ovih reprezentacija u posljednje dvije sezone i tek druga pobjeda Hrvatske. Naša je reprezentacija bila bolja samo u lanjskom okršaju za treće mjesto u Europskoj zlatnoj ligi, a ove je sezone u istom natjecanju poražena u sva tri ogleda, uključujući i polufinalni. No, crni niz je, eto, prekinut na EP-u, u dvoboju odigranom u bugarskoj Varni.

Hrvatska je u srijedu navečer u tri seta izgubila od Finske, ali ovom se pobjedom vratila u igru za prolaz u osminu finala za što mora biti na jednom od četiri prva mjesta u skupini B. Preostaju joj još dvoboji protiv Španjolske (petak, 19.30), domaćina Bugarske i europskog doprvaka Slovenije.

image
CEV

Hrvatski izbornik Cedric Enard u utakmicu je krenuo s Timofejom Žukovskim na mjestu tehničara, Marko Sedlaček i Filip Šestan bili su primači-pucači, pozicije srednjih blokera pokrivali su Kruno Nikačević i Ivan Mihalj, na dijagonali je igrao Petar Đirlić, a Ivan Zeljković je ulazio kao libero. Vrlo brzo je, međutim, Žukovski krivo stao, ozlijedio se i morao ga je zamijeniti Bernard Bakonji.

Bio je to dodatni problem u ionako slabom izdanju Hrvatske u prvom setu. Kao i protiv Finske, nikakve probleme suparniku naši odbojkaši nisu uspijevali napraviti servisima, a istovremeno im je prijem bio očajan. Nije ni čudo da su se u takvoj situaciji Ukrajinci brzo odlijepili na nedostižnu prednost i mirno riješili prvu dionicu u svoju korist.

U drugom se setu Hrvatska napokon podigla, prvi put na ovom Euru. Počeli su naši odbojkaši malo više šarati na servisu, koliko-toliko se popravio i prijem, u napadu se razmahao Đirlić, a pomogli su i Ukrajinci s većim brojem pogrešaka. Nakon što je povela sa 16:15 naša reprezentacija više nije ispuštala prednost i došla je do prvog seta na ovom prvenstvu.

U trećoj dionici su se, međutim, vratili stari problemi u hrvatskoj igri, ponajprije s prijemom. Došla je naša reprezentacija nakon vrlo lošeg otvaranja (0:4, 4:9) na samo poen zaostatka (10:11), ali bio je to samo kratkotrajan bljesak. Ubrzo su se Ukrajinci ponovno odlijepili i povratka više nije bilo.

image
CEV

U tom ritmu toplo-hladno ponovno je Hrvatska živnula u četvrtom setu. Štoviše, bio je to i najbolje odigran set naše reprezentacije na ovom natjecanju. Počeo je funkcionirati servis, sjajan je bio i blok, a Ukrajinci su nizali pogreške i rasla je naša prednost.

Velika se borba vodila u petom setu, Hrvatska je povela s 4:2, Ukrajinci su preokrenuli na 9:7, da bi u završnici naša reprezentacija kreirala preokret za veliku pobjedu.

Linker
28. travanj 2024 06:45