Frane Žanić

 RONALD GORSIC Cropix
ODBOJKA

Predsjednik Saveza Frane Žanić: ‘Imamo čistu situaciju. I HOO i sportska inspekcija dali su pozitivno mišljenje‘

Kroz cijelu sezonu tinja sumnja u regularnost odluke da od sljedeće sezone mušku i žensku Superligu čini po deset klubova
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 07. ožujak 2024. 10:29

Najviši razred hrvatske odbojke od sljedeće sezone imat će po dva kluba manje u obje konkurencije, odnosno i kod odbojkašica i kod odbojkaša Superliga neće više brojati 12, već 10 klubova. Takva promjena uzrokovala je dosta nemira među klubovima jer to u slučaju odbojkaša znači da po dva kluba - 12. i 11. nakon 22. kola Superlige - automatski ispadaju iz elite, dok recimo prethodne sezone, recimo, ni posljednjeplasirani (Sisak) nije ispao, već je išao u razigravanje za ostanak s drugoligaškim kandidatima iz triju regija, te ostanak i izborio.

Došlo je do točke vrelišta

Kod odbojkašica je sve isto, dvije ekipe direktno ispadaju, dok po novome i desetoplasirana ekipa mora razigravati za ostanak u Superligi s prvakinjama Prve lige, koje su inače do sada imale zajamčeni ulazak u Superligu.

S takvim novim okolnostima logično da se povećao broj klubova koji su u opasnosti od ispadanja, odnosno koji imaju razloga za zabrinutost radi svog statusa. A, jasno, status za sobom automatski povlači i financiranje lokalne samouprave jer, naravno, ne dobiva se ista svota igrate li u najvišem razredu ili drugu ligu.

image
ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Tako se situacija zakuhala, dok sada kada je sezona došla blizu kraja i kada padaju odluke tko će ispasti, došla je do točke vrelišta. Kod odbojkašica, od aktualnih 12 klubova čak šest ih je u opasnosti da izgube poziciju u Superligi. Kod odbojkaša ista situacija, s time da je jedan od njih (Zadar) već i matematički ostao bez ikakve nade. Ostalih pet na sve načine pokušavaju se na terenu domoći spasonosnih bodova u preostala dva kola... Štoviše, postoje i indicije kako bi se ta borba mogla preliti i izvan terena, na urede, žalbe, pravne postupke, sudske procese...

Jer kroz cijelu sezonu tinjalo je nekakvo prešutno nezadovoljstvo od strane nekolicine klubova odlukom o smanjenju lige. U neformalnim razgovorima s različitih je strana, odnosno iz barem četiri kluba, bila emitirana sumnja u regularnost te odluke, odnosno da ona nije donesena u skladu sa Zakonom o sportu.

Prijedlog usvojen u lipnju 2023.

Naime, prema članku 37. Zakona, sportski savezi odluku o sustavu natjecanja moraju donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene tog istog sustava.

Međutim, iz Hrvatskog odbojkaškog saveza već su na te sumnje i ranije odgovarali kako su potpuno neutemeljene, odnosno da su sve odluke donesene u skladu sa Zakonom o sportu.

- Ne razumijem zašto se i dalje povlači to pitanje jer imamo posve čistu situaciju - reći će Frane Žanić, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

- Štoviše, oko naše promjene sustava natjecanja za sezonu 2024/2025. dobili smo pozitivno mišljenje od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, bila nam je i Sportska inspekcija u Savezu koja je također utvrdila da nema apsolutno nikakvih nepravilnosti - naglasio je dodatno Žanić i na uvid podastro i mišljenje HOO-a i Sportske inspekcije, koja djeluje unutar Ministarstva turizma i sporta.

Ono što je možda na prvu zbunjujuće jest to da je odluka o promjenama za sezonu 2024/25. donešena i objavljena na Skupštini HOS-a održanoj 29. rujna 2023, odnosno samo dan prije početka aktualne sezone, dan prije 1. kola Superlige. No, ta se odluka ne odnosi na tekuću sezonu, već na narednu čiji je početak planiran 5. listopada 2024. pa se tu, dakle, poštuje zakonski rok od jedne godine.

Razrada pravila natjecanja (npr. koliko bodova vrijedi pobjeda ili koliko klubova ispada iz Superlige), određuju se, pak, Propisnikom natjecanja, koji se i inače donosi uoči početka svake sezone. Za ovu sezonu Propisnik Superlige je donešen 10. rujna 2023. i u njemu je navedeno kako dva posljednje plasirana kluba prelaze u niži rang.

Dodatno, argument da su klubovi ostali zatečeni odlukom o smanjenju lige samo dan prije početka sezone ne stoji jer Upravni odbor HOS-a još je 29. lipnja 2023. usvojio prijedlog o promjeni sustava natjecanja (pa time i smanjenju na deset klubova), a koji je predložio Odbor za natjecanje HOS-a. Taj je prijedlog potom (samo) prihvaćen na Skupštini 29. rujna.

Sve je to u analizu uzeo i HOO, odnosno njihovo Povjerenstvo za sustav natjecanja, čiji su članovi Vladimir Iveta, Neven Šavora, Biserka Vrbek, Hrvoje Balen, Nenad Jović. Oni su na sjednicama 16. i 30. listopada 2023. razmotrili HOS-ov prijedlog za promjenu sustava natjecanja za sezonu 2024/25. te na isti dali “zeleno svjetlo”.

“... Hrvatski olimpijski odbor daje pozitivno mišljenje o usklađenosti predloženog Sustava odbojkaških natjecanja u RH za sezonu 2024/2025 (...), s Pravilnikom o načelima i osnovnim elementima sustava sportskih natjecanja u RH za nacionalne sportske saveze članove Hrvatskog olimpijskog odbora...”

Nisu utvrđene nepravilnosti

Nadalje, temeljem podneska u kojem se proziva HOS da s ovim promjenama i odlukama postupa protivno Zakonu o sportu, u izvid je 31. siječnja ove godine izašla i glavna sportska inspektorica pri MINTS-u, Klaudia Miloš Lončar. U njezinom opširnom izvještaju s puno raščlanjivanja formalno-pravnih postupaka HOS-a i odluka Skupštine HOS-a najvažniji je konačni zaključak, koji glasi:

“... donošenjem Pravilnika o natjecanju za sezonu 2023/24. od 10. rujna 2023. godine i Propisnika natjecanja Prvih hrvatskih odbojkaških liga za natjecateljsku sezonu 2023/24. od 10. rujna 2023., Hrvatski odbojkaški savez nije postupio protivno odredbama članka 37. stavka 5 podstavka 1. Zakona o sportu.

Provedenim inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti vezane za predmet nadzora.”

Po svemu tome, dakle, Žanić i HOS smatraju da su sve nedoumice riješene te bi stalna potenciranja od strane pojedinaca ili klubova da nešto nije u redu htjeli jednom za svagda staviti ad acta.

- Očito neki žele nečinjenicama i neistinama oko ove teme manipulirati i obmanjivati javnost, ali nadam se da će ti napadi napokon prestati jer regularnost natjecanja oko ove teme, kako u ovoj tako i sljedeće sezone, dokazana je na svim instancama.

Linker
07. ožujak 2024 10:29