Mkadostašice su jož ‘žive‘ u borbi za najjače europsko klupsko natjecanje

 GORAN MEHKEK Cropix
KORAK DO ELITE

Ogroman nam je motiv da klub nakon 17 godina ponovo vratimo u Ligu prvakinja

Mladostašice za tjedan dana očekuje veliki ispit u borbi za ulazak među 20 najboljih europskih ekipa
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. listopad 2023. 18:45

Još je sezona skroz mlada, ali odbojkašice Mladosti već su sada napravile korak više u Europi nego što je to bio slučaj u ovo doba prošle godine. Prije 12 mjeseci zapele su, naime, na prvom koraku u kvalifikacijama za Ligu prvakinja, u dvomeču sa slovenskim Calcitom, dok su sada prošle prvu rundu i produžile su svoj “život” u borbi za ulazak u europsku klupsku elitu.

Možda im je malo pomogao i promijenjeni sustav natjecanja, jer umjesto prijašnjih nokaut utakmica, odnosno “1 na 1”, sada su uvedene skupine, pa u krugu četiri ekipe i s većim brojem utakmica postoji i mogućnost ispravljanja eventualnog kiksa. Makar, na koncu, za proći dalje i ovako i onako trebaju pobjede, koje su jedini kriterij.

Mihaljević imala 112 napada

A Mladost je u tri okršaja proteklog tjedna u Domu odbojke upisala dvije pobjede i to je najbolje mjerilo vrijednosti. Nakon pobjede nad crnogorskim Herceg Novim (3:0) i poraza od belgijskog Asterixa (0:3), odlučujuću utakmicu igrale su protiv prvakinja BiH, Gackog. Samo je pobjeda nosila prolaz dalje, a...
- A utakmice koje “moraš” dobiti, nose određenu težinu - ustvrdit će trener Mladosti, Miodrag Stojaković.

Osjetilo se to breme i u redovima mladostašica na terenu jer nije sve teklo glatko i prema očekivanjima, štoviše izgubljeni prvi set sugerirao je moguće komplikacije. Srećom, nije sve ipak otišlo u krivom smjeru, na vrijeme su se Zagrepčanke vratile na pravi kolosijek te iščupale pobjedu vrijednu prolaska.

- Iskreno, mislim da je takav tijek utakmice više bio stvar toga da smo bile umorne. Mogu govoriti za sebe osobno, ali vjerujem da je i kod ostalih cura bilo jednako tako - rekla je Andrea Mihaljević, prva napadačka opcija mladostašica s pozicije dijagonale, pa automatski time i “najopterećenija” po pitanju broja lopti koje dobiva u napadu.

Gledano sva tri dana, Mihaljević je imala 112 napada (Katarina Pavičić i Leonarda Grabić po 74) te bila i najučinkovitija igračica hrvatskih prvakinja sa 53 poena.

- Imali smo dvije zahtjevne utakmice u prva dva dana, a uglavnom s istom postavom na terenu. Tako da jest trećeg dana bilo teže nego što smo očekivale, ali veliki faktor je tu bio i naš umor. No, izvukle smo se na kraju, a kako nam je i trener rekao, pobjedi se ne gleda u zube.

image

Andrea Mihaljević prva je napadačka opcija Mladosti

GORAN MEHKEK Cropix

Kad se podvuče crta, cilj je bio na domaćem terenu osigurati sljedeću fazu natjecanja i tu sada igračice, Stojaković i uprava mogu staviti kvačicu za uspješno obavljen zadatak. No, sljedeći će biti dosta teži. Na turniru s ponovo Asterixom te rumunjskom Alba Blaj i češkim Brnom treba biti među prve dvije ekipe za ulazak među 20 najboljih ekipa u Europi.

- Dat ćemo sve od sebe da napravimo nešto u tim utakmicama. Asterix nas je malo možda iznenadio u utakmici ovdje, ali ne sumnjam da ćemo biti željne toga da im vratimo. Nismo još, jasno, proučile druge dvije ekipe, ali sigurno su kvalitetne, no borit ćemo se. Mladost odavno nije igrala Ligu prvakinja, željele bismo to napraviti ove godine - kaže 20-godišnja Livanjka.

Napredak u reprezentaciji

Točnije, Mladost je sezone 2006/2007. posljednji put igrala u najjačem klupskom natjecanju.

- Ogroman nam je motiv da opet klub uvedemo u Ligu prvakinja, a s druge strane i mi igračice željne smo jakih utakmica te mislim da smo kvalitetna ekipa, koliko god bile mlade, i da možemo to uspjeti.

Mladostašice po Ligu prvakinja idu u Rumunjsku

Mladostašice su doznale lokaciju i točan raspored utakmica od 24. do 26. listopada u posljednjem krugu kvalifikacija za ulazak u LP. Pri tome, umjesto u češko Brno, kako se prvotno mislilo, mladostašice čeka dugačak put praktički u srce Rumunjske, budući da je domaćinstvo turnira dobio klub Alba Blaj, odnosno grad Blaj.

Hrvatske će prvakinje tamo odigrati tri utakmice u skupini, a osvajanje jednog od prva dva mjesta vodi ih u jednu od skupina Lige prvakinja.

U Rumunjskoj će 24. listopada igrati protiv belgijskog Asterixa, dan kasnije (25. X.) protiv domaćina Alba Blaja te na koncu (26. X.) protiv Brna.

Ne uspije li Mladost proći u Ligu prvakinja, europsku sezonu nastavlja u Kupu CEV. Tamo bi protivnik mogao biti belgijski Gent (bude li Mladost treća u skupini u Rumunjskoj) ili srpski Železničar iz Lajkovca.

Andrea je kao hrvatska reprezentativka imala itekako jakih utakmica ovog ljeta jer je s Hrvatskom igrala u Ligi nacija (VNL) protiv Brazila, Srbije, SAD-a, Turske...

- Svakako da mi je to pomoglo za napredak i graditi sebe kao osobu, u smislu nekih stvari koje meni smetaju u terenu. Iskustvo s tih utakmica protiv jakih ekipa pomoglo mi je da naučim kako ne može sve uvijek biti lagano i ići od ruke. Tako da vjerujem da sam napredovala na tom planu, ali vidjet ćemo još u drugom krugu koliko.

Mladost je, pak, preko ljeta ponovo doživjela određene promjene u ekipi, pet je igračica otišlo, od toga tri iz startne postave, izuzev povratnice iz Njemačke Mirte Freund, sve zamjene su redom mlade i još uvijek ne potpuno afirmirane, pogotovo ne na razini koja se od Mladosti očekuje.

- Ne bih uspoređivala jesmo li jači ili slabiji, bitno je da smo dosta povezane izvan terena, atmosfera je odlična, sve se cure super slažemo, a istovremeno smo sve željne igre i zato mislim da ova ekipa može puno napraviti. Vjerujem u ovu ekipu - podvući će Andrea Mihaljević.

Karlovčankama u Kup CEV iz Zagreba dolazi Gacko

Jedna od posljedica turnira u Zagrebu tiče se još jednog hrvatskog kluba u europskim natjecanjima. Karlovački Kelteks doznao je, naime, svog suparnika u 16-ini finala Kupa CEV. Bit će to BiH prvak Gacko, kao posljednjeplasirana ekipa u zagrebačkoj skupini.

Drugoplasirana ekipa prošlosezonske hrvatske Superlige prvu utakmicu protiv Gackog igrat će 15. studenog na domaćem terenu, a zasigurno će imati puno informacija o suparnicama na temelju viđenog u tri utakmice Gackog u Zagrebu.

Linker
22. travanj 2024 21:05