Andrić je u Rusiju došao ljetos iz Francuske, dok je sezonu ranije već bio u Južnoj Koreji

 Instagram
BIJEG U KOREJU

‘Nisam dobio tri plaće, a onda su mi dali rublje. Jako loše...‘: Sjajni Hrvat ipak napustio Rusiju

Rat u Ukrajini nije bio jedini razlog odlaska. Pet dana je putovao i odmah briljirao za novi klub
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. ožujak 2022. 20:03

Leo Andrić, ponajbolji hrvatski odbojkaš, u rujnu se nakon Europskog prvenstva pun entuzijazma uputio prema Rusiji gdje je potpisao ugovor s ASK-om iz Nižnjeg Novgoroda. Poslije sezone u francuskoj Nici, u kojoj je individualno odradio odličan posao, ali klub je završio na pretposljednjem mjestu, bio je željan novog izazova i prvi je put u karijeri odabrao rusku avanturu.

No, kraj sezone u Rusiji ipak nije dočekao. Kumovao je svemu, dakako, i rat u Ukrajini, ali iz razgovora s Leom može se zaključiti da to nije bio jedini razlog odlaska. Završnicu sezone 27-godišnji će korektor tako odraditi u Južnoj Koreji, prije nekoliko je dana potpisao za Seoul Woori Card, a debi je bio sjajan. U pobjedi protiv Suwona upisao je 29 poena i bio najučinkovitiji igrač svoje momčadi.

- Poslije pet dana provedenih na putu i u stresu hoće li se sve završiti na vrijeme, dva dana su mi treninzi bili katastrofa jer tijelo mi je bilo užasno umorno. Bio sam pod stresom kako će biti na utakmici jer prvi put sam igrao s novom ekipom i novim tehničarem, s drukčijim tipom lopti, ali eto, ispalo je dobro. Početak utakmice je bio malo lošiji, ali kasnije, kad sam ušao u mašinu, išlo je sve laganini - javio se Andrić iz Koreje.

Latvijac raskinuo ranije

Opisao nam je i kako je došlo do iznenadne promjene kluba.

- Javio mi je menadžer da se Seoulu ozlijedio stranac, Portugalac Ferreira. Klub je završio na trećem mjestu u osnovnom dijelu, a za play-off im je stranac dosta bitan. Kontaktirali su mog menadžera i opcije su bile da odmah krećemo rješavati sve ili da ostajem u Rusiji. A tamo je situacija lošija, pogotovo što se tiče financija. Nisam primio tri plaće, sve je kasnilo, tečaj je strašno pao, a kako sam dobivao plaću u rubljima i morao prebacivati u druge valute, to je ispadalo loše za mene. I odlučili smo istog trenutka tražiti kartu za doma, razgovarati s klubom o raskidu ugovora i srediti sve papire za Koreju da dođem odraditi ovo malo što je ostalo i probam financijski sačuvati sezonu. A ovo mi je i dobra reklama za kasnije, ako odradim dobro, možda produžim ugovor ili odem u neki drugi klub.

Jesu li Rusi radili kakve probleme oko raskida ugovora?

- Bilo je malo problema. Dva, tri dana nakon što smo se dogovorili nisu me htjeli skroz otpustiti, jer treba i u online sustavu potpisati raskid. Tu su radili određene probleme, nisu to htjeli napraviti, ali na kraju su ipak popustili. Ljudski smo se dogovorili jer, realno, odradio sam odličnu sezonu, donio sam im dosta pobjeda i bodova, tako da sam i očekivao da na kraju ipak sve bude u redu.

image

Leo Andrić

CROPIX

Je li bilo još odlazaka iz kluba posljednjih tjedana?

- Budući da su u Rusiji dozvoljena dva stranca u klubu, to smo u ASK-u bili latvijski tehničar Petrovs i ja. On je mjesec dana prije mene odlučio otići zbog uputa svog Saveza. Ne bih ulazio u to što je bilo, jednostavno je odlučio raskinuti ugovor i ostali smo bez njega, a bio je dosta važna karika. Ostavljen sam praktički sam da držim klub na pragu play-offa, tako da je i za mene bilo puno bolje da odem.

Došao za doigravanje

Koliko je neugodno bilo nakon izbijanja rata i nakon što Rusiji, pa tako i tamošnjim sportašima i klubovima nametnute sankcije?

- Iskreno, normalno da ima panike kad znaš da je ne tako daleko od tebe rat i ne znaš kako će se ta situacija razvijati i hoće li sve biti u redu. Pogotovo kad su krenuli sa zabranama letova, ne znaš hoćeš li i kako moći kući. Nije to bila velika panika, ali bilo je dosta nelagodno. Pokušao sam ostati mirne glave, odrađivati svoj posao dok sam još tamo i nadati se najboljem.

U Koreji je zasad potpisao samo kratkoročan ugovor.

- Ovdje sada počinje play-off, a ja sam došao na zadnju utakmicu regularnog dijela. Doigravanje traje dosta kratko, 9. travnja je već zadnja utakmica finala, ako dođemo do nje. Mislim da imamo dosta dobru priliku da osvojimo prvenstvo, a onda možda i da produžim ugovor.

Koreja mu nije nepoznanica, u sezoni 2019/20 je igrao za Ansan tako da dobro poznaje ligu.

- Definitivno mi je to i pomoglo u ovoj prvoj utakmici. Ovdje imaju drugačiju loptu, dosta je lakša i treba malo više kontrole nad njom. Osim toga, Korejci su malo niži, pa se igra i drugačiji tip odbojke. Ostalo mi je otprije dvije godine u glavi kako se odvijaju situacije u igri i to mi je dosta pomoglo da odradimo posao super.

Žukovski je važna karika

Vrlo brzo nakon klupske sezone kreću i reprezentativni izazovi u koje će Hrvatsku povesti novi izbornik, francuski stručnjak Cedric Enard.

- Otprije ga nisam poznavao, ali zvao me prije mjesec i pol dana da se predstavi i da porazgovaramo malo o mojoj situaciji i reprezentaciji. Ovog ljeta ima dosta akcije s reprezentacijom i željno iščekujemo vidjeti kakav je tip osobe i trenera, kako radi i kako će posložiti našu ekipu. Imamo dosta bitnih utakmica, Final Four Zlatne Europske lige je u Hrvatskoj, poslije toga idu i kvalifikacije za Europsko prvenstvo, tu su i Mediteranske igre... Vidjet ćemo kako će sve ispasti jer i njemu je ovo nova ekipa.

Hrvatska je lani tek četvrti put u povijesti i prvi put nakon šest godina igrala na Europskom prvenstvu, te dogurala do osmine finala i ispala od kasnijeg doprvaka Slovenije. Može li se u godinama koje su pred nama napraviti novi iskorak?

- Definitivno, iako još ne znamo što je sa Žukovskim, hoće li nastaviti ili ne, a on je važna karika za našu ekipu. Ako ga ne bude, to će biti velika promjena, ali s obzirom na naš igrački kadar i na to da većina iz prve šestorke igra vani, mislim da imamo kvalitetu i da možemo napraviti dosta dobar posao i korak dalje.

Linker
28. lipanj 2024 22:29