BORNA JAKSIC Cropix
KREĆU KVALIFIKACIJE

Mladostaši kreću u borbu za Ligu prvaka: ‘Idemo se boriti i pokazati kakvi smo zapravo‘

‘Znamo da će nam biti teško, znamo da nismo favoriti, ali isto tako znamo da se nećemo predati‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. listopad 2023. 09:26

Mladost ‘puca’ prema europskoj eliti na dva fronta. Jer dok su mladostašice već odradile jedan krug te jučer u Rumunjskoj započele završnu borbu za Ligu prvakinja, mladostaši danas, pak, tek započinju svoju borbu za mjesto među europskim top klubovima.

Njihovo je odredište Gran Canaria, egzotično i ponajprije turističko španjolsko otočje u Atlantskom oceanu, ali koje nikako Mladosti ne nudi niti egzotiku niti turizam u dvije utakmice koje su pred njima. Smješteni su u jednu od četiri skupine prvog kruga kvalifikacija za Ligu prvaka, a suparnici će im biti domaća momčad Guaguas Las Palmas te rumunjska Arcada Galati. Dva kluba proći će u sljedeću fazu kvalifikacija za LP, dok će trećeplasirani europska nadmetanja nastaviti u Kupu CEV, i to konkretno u 16-ini finala protiv solunskog PAOK-a.

Beč - Madrid - Las Palmas

Las Palmas i Galati na prvu su zvučni suparnici, međutim možda će neobično zvučati da je od sva tri kluba Mladost bila posljednja koja je igrala u glavnom dijelu Lige prvaka, u skupinama, a bilo je to još u prošlom stoljeću, preciznije u sezoni 1998/99., nakon što je dvije prethodne sezone igrala čak i Final Four (3. i 4. mjesto). Španjolski prvak imao je svoje najbolje razdoblje početkom 90-ih (tri puta peto mjesto u LP), dok rumunjski prvak nikad nije bio dio europske elite (ionako je tek desetak godina i član nacionalne prve lige), a posljednje tri sezone zapinjao je u kvalifikacijama.

No, od svega toga zajedno nije baš da hrvatski prvak, u aktualnim okolnostima i odnosu snaga, ima bilo kakvu prednost. Međutim, želju i nadu za pobjedama nitko im ne može oduzeti.

- Znamo da će nam biti teško, znamo da nismo favoriti, ali isto tako znamo da se nećemo predati i da ćemo svakako tražiti svoju šansu za prolaz - istaknut će trener mladostaša Ratko Peris, koji je na prilično naporan put, prvo autobusom do Beča, pa zrakoplovom preko Madrida do Las Palmasa, poveo je sav raspoloživi kadar. Koliko već dugo odbojkaši iz dvorane uz Savu žive s ovim za njih važnim turnirom, lako se može razlučiti i iz riječi trenera koji se osvrnuo na posljednji susret domaće Superlige, u kojem su na jedvite jade pobijedili s 3:2 u gostima Medicinar Trnje. S time da su gubili 0:2 u setovima i opasno “visili” u finišu trećeg...

- Najkraće rečeno, kako bismo mi treneri rekli, nismo niti došli na utakmicu. Jednostavno, već smo bili u autobusu za Beč i sve je u glavama bilo podređeno kvalifikacijama za Ligu prvaka, “samo” je trebalo odraditi i tu obvezu u PH. A to ne ide tako, mi imamo puno mladih i nedovoljno iskusnih igrača koji ne mogu razmišljati na taj način. Ovo nam je bila odlična škola. Srećom smo se ipak “probudili” na vrijeme i “razbili” ih posljednja dva seta. Dobro je, nema štete, ne pate planirani bodovi, tek je bilo malo straha i nervoze, što nam može možda biti poticajno za ovaj kvalifikacijski turnir.

Štoviše, u potrazi za jačim pripremama od domaćeg prvenstva, mladostaši su tijekom prošlog tjedna odigrali i dvije trening utakmice s jakim mađarskim Kaposvarom, kako bi barem na neki način simulirali ono što ih čeka u Las Palmasu.

- Obje su te utakmice završile s 2:2, s time da je zadnji set posljednje bio 25:9 za nas. Eh, sada, naravno da to ne znači ništa, uostalom, nakon toga se i “dogodio” Medicinar Trnje. Uglavnom, sada ćemo na pravi način vidjeti karakter ove nove momčadi.

Šest stranaca Mladosti

Prvi test - večeras od 20.30 po hrvatskom vremenu - bit će Arcada Galati, momčad o kojoj je Mladost mogla dobiti i neke informacije od svojih bivših igrača, Ivana Raiča, Ivana Mihalja i Filipa Šestana, budući da su posljednjih par sezona oni igrali upravo u rumunjskom klubu.

- Skautiram ih već desetak dana, znam do u tančine kako igraju i što mogu. Obje su momčadi sjajne i doista nismo imali sreće sa ždrijebom. To su posložene momčadi, duplirane na svim pozicijama, odlični stranci, ma doista samo komplimenti. No, ako već moram birati, onda bih rekao da je Galati možda veća šansa za nas od domaćina, iako to ne mora ništa značiti.

Uz gomilu mladih domaćih igrača, Mladost na rosteru ima dva Slovaka, Austrijanca, Crnogorca i dva BH-reprezentativca. Galati je doveo dva Brazilca, Nizozemca, Poljaka, Slovenca, Finca, Iranca, jednako tako je i Las Palmas (četvrtak, 20.30) legija stranaca: tri Argentinca, Brazilac, Talijan, Kolumbijac, Kanađanin..

- Mi se idemo boriti, idemo pokazati sve što znamo. Jesmo mladi, ali tako se i zovemo, Mladost, i nećemo to uzimati kao alibi, kao niti činjenicu da imamo nekih poteškoća s ozljedama. Ovo je pravi test za sve igrače, da se pokažu, da pokažu kakvi su zapravo igrači! - zaključio je Peris.

Linker
27. travanj 2024 13:11