JURE MISKOVIC/CROPIX
UMJESTO RUSIJE

Iznenađenje i prilika za Hrvatsku: ‘Nismo možda na najljepši način upali na Svjetsko prvenstvo, ali...‘

Laura igra odlično u dresu Saint-Raphaëla, a iznenadno uvrštenje Hrvatske na SP nije očekivala
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. ožujak 2022. 20:31

Laura Miloš (27) na lanjskom je Europskom prvenstvu bila jedan od najjačih aduta Danielea Santarellija, tadašnjeg izbornika hrvatske odbojkaške reprezentacije. Dugo je prije toga nije bilo u dresu nacionalne vrste, još tamo od 2013. kada je kao tinejdžerica igrala na Mediteranskim igrama u Mersinu i osvojila brončanu medalju.

Otišla je nakon toga na studij u Ameriku i kao da izbornici više nisu previše obraćali pažnju na nju. Sve do Santarellija koji ju je vratio pod zastavu, a djevojka iz Poreča mu se odužila za povjerenje i izborila mjesto u prvoj postavi na poziciji primačice-pucačice, te bila jedna od naših najboljih igračica na Euru na kojem je Hrvatska završila nastup u osmini finala.

- Da, uopće me nije bilo u reprezentaciji. I baš pričam svojim roditeljima, otkad sam ušla “op, Europsko prvenstvo, op Svjetsko prvenstvo ako Bog da”, ha-ha. Izgleda da sam uhvatila neke najbolje trenutke reprezentacije - smije se Laura.

Ništa ne očekujem

Da, Hrvatska je prošli tjedan posve nenadano završila u ždrijebu za Svjetsko prvenstvo koje će se u rujnu i listopadu igrati u Poljskoj i Nizozemskoj. Nenadano, jer naše odbojkašice zapravo nisu izborile plasman, ali su upale na mjesto Rusije koja je izbačena zbog već svima znane priče oko invazije na Ukrajinu.

- Bilo je totalno neočekivano. U redu, bilo je nekih priča da bi se to moglo dogoditi, ali nisam baš bila u tome. Inače sam takva da ništa ne očekujem da se na kraju ne razočaram. Tako sam i razmišljala “OK, ako se dogodi, odlično, a ako ne, sve će biti isto kao i prije”. Bila sam na kraju stvarno iznenađena. Nismo možda na najljepši način upali na SP, ali sve se događa s nekim razlogom.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX

Hrvatska je u skupini s Dominikanskom Republikom, Poljskom, Južnom Korejom, Tajlandom i Turskom, a u drugi krug idu četiri reprezentacije.

- Skupina je iznimno jaka, ali da smo upali u bilo koju drugu, nikako nam ne bi bilo lako. Sve su skupine iznimno teške i bila bi nam borba u svakoj. Nema loše ekipa na tom prvenstvu.

Pred hrvatskim je odbojkašicama tako iznimno dugo ljeto, uz zlatnu skupinu Europske lige, Mediteranske igre, Challenger kup i kvalifikacije za EP, koje ih čekaju neposredno pred SP-a.

- Nakon duge sezone, svima će nam biti dosta odbojke za sva vremena, ha-ha. Ali, mislim da će nas taj plasman na SP sve gurati. Naravno, ne znam hoće li trener računati na mene, hoću li biti pozvana na sve turnire. Sve ćemo se boriti za pozicije, ništa nije sigurno, svaka od nas mora to ozbiljno shvatiti i boriti se da bude dio sastava jer je to stvarno velika stvar. Potrudit ću se da fizički, mentalno i sa zdravljem budem na raspolaganju, a onda je na treneru što će odlučiti i koga će voditi. Ne očekujem ni da ću igrati na SP-u, ni da ću biti pozvana, jednostavno ću dati sve od sebe, pa što bude.

Hrvatsku će u ovogodišnje izazove voditi novi izbornik, 35-godišnji turski stručnjak Ferhat Akbaš, trener jakog Eczacibasija s kojim je prije nekoliko dana osvojio CEV kup.

- Izmijenili smo poruku, dvije, dogovorili se da ćemo se čuti, ali još nismo jer je imao jako puno obveza oko kluba. Naravno, znam tko je on i mislim da smo dobili jednog mladog, ambicioznog stručnjaka, punog potencijala i nadam se da bi to moglo jako lijepo funkcionirati. Vidjet ćemo kad krene i kad skupimo malo više iskustva s njima kako će biti.

Zbrka nastala ni iz čega

Laurina lanjska iskustva s reprezentacijom su jako lijepa.

- Kad sam pozvana, mislila sam “hvala Bogu, idem se pokazati, probati nešto, imaju me u vidu”. Bio mi je cilj samo ući u dvanaestorku, da budem u ekipi, a onda kad sam uspjela, pa nakon toga ušla i u šestorku, bilo je “vauuu”. Na kraju smo izgubili od Francuske i bila sam jako razočarana, očekivala sam i od sebe više. A onda sam pričala sa sestrom koja uvijek ima prave riječi za mene, rekla mi je “Laura, samo se sjeti što ti je bio cilj prije nego što si došla u reprezentaciju i što si na kraju ostvarila”. Tako da stvarno nemam pravo biti razočarana, jest da je bilo teško, ali uvijek kad postigneš nešto što si planirao, zaboraviš otkud si krenuo. Stvarno, kad vratim film unatrag, baš se osjećam dobro, zadovoljna sama, bilo je to lijepo iskustvo.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Dobre je igre prenijela je i na klupsku razinu i ove je sezone najučinkovitija igračica u dresu francuskog Saint-Raphaëla. Ujedno je sedma po učinkovitosti u francuskoj ligi među primačicama-pucačicama i osma ukupno po broju poena. No, ipak nije posve zadovoljna jer klub je tek na osmom mjestu uoči posljednjeg kola osnovnog dijela natjecanja.

- Sve skupa je moglo puno bolje. I ja sam se individualno mogla više izboriti za sebe, ali sve je to škola. Svaka sezona nosi nešto novo, učim na svojim pogreškama. Imale smo jedan jako veliki pad nakon dvije stanke zbog korone, baš nas nije mazilo., Ali opet, ne može se nitko na to vaditi, to su stvari na koje ne možete utjecati. Šteta, jer propustili smo puno prilika, a onda su se još dogodile i neke stvari u ligi. Odbojkašice Nancyja kažnjene su jer nisu registrirale jednu igračicu, oduzeto im je 13 bodova i ekipe koje su izgubile od njih, naknadno su dobile te bodove. I tako smo i mi od sigurnog ulaska u play-off, koji smo već i proslavile, došle u situaciju da ove subote igramo odlučujuću utakmicu. Nastala je zbrka ni iz čega zadnjih tjedana, ali očito je to tako, negdje dobiješ, negdje izgubiš. Eto, s reprezentacijom sam imala sreće s tim plasmanom na SP, a s druge strane, s klubom se dogodio peh.

Možda je vrijeme za promjenu iako će biti teško otići s Azurne obale

Smatra li da je nakon tri godine u Saint-Raphaëlu prerasla taj klub? Bi li se voljela okušati u nekoj drugoj sredini?

- Ne bih željela govoriti da sam prerasla, jer smatram da sam mogla puno bolji posao napraviti ovdje. Ali, mislim da su tri godine stvarno puno i da bih se trebala maknuti iz ove sredine ako želim napredovati u nekim segmentima. Ništa negativno pritom ne mislim o klubu, ali možda bih kao osoba, kao individualka trebala napraviti neku promjenu. Jesam li prerasla ovaj klub, to će se pokazati kasnije, ali mislim da bih trebala otići u neke malo jače ruke.

Ako ode, sigurni smo da će joj jedna stvar ipak nedostajati. Vjerojatno je suvišno pitati kako je živjeti na Azurnoj obali...

- Najljepše na svijetu, ha-ha. Neće mi biti lako ako napustim Saint-Raphaël jer život ovdje je predivan. Teško će mi to pasti, ali treba gurati dalje i tražiti bolje jer karijera je kratka.

Linker
27. rujan 2024 07:39