Hrvatski odbojkaši

 CEV
KIKS NA STARTU

Hrvatski odbojkaši otvorili EP porazom od Finske, momčad francuskog stručnjaka nije pružila nikakav otpor

Hrvatsku su predvodili Marko Sedlaček s 11 i Kruno Nikačević s 10 osvojenih poena
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. kolovoz 2023. 21:11

FINSKA - HRVATSKA 3:0 (25:19, 25:19, 25:23)

VARNA - Palača kulture i sporta. Gledatelja 1.400. Suci: Vagni (Italija) i Zulfugarov (Bugarska).

FINSKA: Tervarportti 5, Hanninen, Žbankov 9, Suihkonen 10, Koykka, Marttila 11, Haapaniemi 8, Nikula, Jokela 12, Niinivaara, Kaislasalo, Breilin, Ivanov, Makinen. IZBORNIK: Joel Banks.

HRVATSKA: Žukovski 2, Perić, Nikačević 10, Bakonji, Sedlaček 11, Jakopec, Hanžić, Šestan 5, Dirlić 9, Pervan, Marelić 1, Mihalj 3, Zeljković, Raić. IZBORNIK: Cedric Enard.

Dosta će teško naši odbojkaši ostvariti svoj primarni cilj na Europskom prvenstvu koje se igra u četiri države - Bugarskoj, Italiji, Izraelu i Sjevernoj Makedoniji - s tim da je naša skupina u Bugarskoj. Taj osnovni cilj je prolazak skupine, odnosno iznaći mjesto u krugu najbolja 4 sastava, a u konkurenciji njih 6. Naime, u prvom nastupu i protiv reprezentacije koja nam se činila kao potencijalno najslabija karika, dosta smo lagano "pometeni". Naslućuje to i rezultat, odbojkaški "glatkih" 3:0, iako ovakav rezultat ne mora nužno značiti da je sve bilo baš tako lagano. No, oni koji su utakmicu gledali, oni znaju. Hrvatska je izgledala, grubo malo za reći, ali baš - nemoćno.

Uostalom, niti jednom, ali baš niti jednog trenutka utakmice nismo vodili. Pa, da je makar bilo onih simboličnih i manje bitnih 1:0 u setu. Ne, niti to. Nekoliko izjednačenja, ali samo u prvoj polovici sva tri seta i to je sve. Ono što je međutim bilo presudno je sljedeće. Odbojka je načelno jednostavan sport. U njemu vam je za uspjeh prvenstveno potrebno imati dobar, kvalitetan servis i pouzdan prijam. Nemate li to, piši kući-propalo. U ovom susretu nam se baš to dogodilo. Oba ključna elementa odbojkaške igre su bila baš ispodprosječna. Niti servisa, niti prijama. Izrazito loši. Prijam je uostalom bio na 20%. Svaku petu loptu bi baši igrači uspjeli dobro primiti. Time smo se rekli. Servis? Ili predubok ili u aut ili u mrežu ili preslabašan, za lagan prijam Finaca. No, da ne bi baš bili prestrogi, valja spomenuti i da su Finci doista odigrali dobar prijam, Drugi je par rukava (iako u odbojci rukava nema) da su im naši igrači dosta u tomu pripomagali netočnim servisima.

Nismo dovoljno stručni da bi komentirali trenerove poteze, ali ipak pri koncu trećeg seta nas je malo začudio francuski stručnjak na hrvatskoj klupi, Cedric Enard. Mikrofon je na time-autu kojeg je zazvao Enard uhvatio njegove riječi

- "Dečki, nemamo dobar prijam. To moramo popraviti. Nemamo dobar prijam."

Baš dobro da smo to čuli jer vjerojatno dotad nitko ne bi shvatio da nam taj dio igre "ne leži". Međutim, veći je problem što je kojih 20-ak minuta ranije, nakon 2. seta u kratkoj TV izjavi, hrvatski izbornik Cedric Enard rekao.

- "Ovakav je rezultat jer nemamo dobar prijam i loši smo na servisu".

Zašto je tomu tako ili kako to ispraviti ili pokušati nešto promijeniti... to nismo čuli. Niti kasnije vidjeli. Finci su nas sredili za manje od sat i pol igre (80 minuta), a Finska nije baš velika sila. Nisu loši, vrlo su dobra momčad, ali nije to kontinentalna elita. Zato smo malo nespokojni uoči nastavka Prvenstva. U redu, prvo je ovo tek kolo i svašta je moguće. Ne valja brzati, četiri su još utakmice pred dečkima u Varni, te valja vjerovati... Već u četvrtak slijedi novi dvoboj na EP. S druge strane Ukrajina. S njima smo igrali ovog ljeta u Zlatnoj europskoj ligi triput. Sva tri puta smo izgubili. Dvaput po 3:0 i jednom 3:1. Inače, ta ista Ukrajina je protiv favorizirane Slovenije u Varni izgubila (1:3), ali odigrala jako, jako dobro.

U našoj A skupini na EP je sada kompletirano 1. kolo. U ponedjeljak je još Španjolska iznenadila pobijedivši Bugarsku 3:1, da bi kako smo naveli Slovenci svladali Ukrajinu 3:1 (23:25, 25:22, 25:20, 25:20).

Linker
29. travanj 2024 01:26