Mladostašice su teško zaustavljale napade Manon Stragier

 GORAN MEHKEK Cropix
STARTNI PORAZ

Hrvatske prvakinje ostale nadomak senzacije, još uvijek mogu do elitnog natjecanja

Sutra (od 18 sati po hrvatskom vremenu) protiv domaćina Albe
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. listopad 2023. 18:52

ASTERIX - MLADOST 3:2 (25:19, 21:25, 25:13, 24:26, 15:9)

BLAJ - Alba Blaj Arena. Gledatelja 250. Suci: Akdemir (Tur), Jokelainen (Fin).

ASTERIX: Krenicky 4, Vos 18, Cos 7, Stragier 22, Overwater 8, Koulberg 11, Debouck (L), Debout 0, Wouters, Vlahović 0, Neufkens, Meulemans. TRENER: Kris Vansnick.

MLADOST: Antunović 4, Mihaljević 15, Pavičić 9, Ištuk 11, Mehić 15, Freund 1, Smoljan (L), Papac 14, Bošnjak 1, Grabić 0, Zdovc 1, Sesar, Drobac, Brašnić (L). TRENER: Miodrag Stojaković.

POENI IZ NAPADA: Asterix 54, Mladost 57.
POENI IZ SERVISA: Asterix 8, Mladost 4.
POENI IZ BLOKA: Asterix 10, Mladost 10.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Asterix 38, Mladost 21.

Kad su senzacionalno spasile tri vezane meč-lopte u četvrtom setu (21:24) te odvele dvoboj u peti, činilo se kao da su mladostašice otkrile i konzumirale čarobni napitak, a ne suparnički Asterix, no nažalost taj nalet adrenalina nije bio dovoljan da hrvatske prvakinje izvrše i potpuni preokret. Ostala je Mladost na koncu za malo "prekratka", a belgijska ekipa slavila je u petom setu pobjedu u prvoj utakmici drugog kruga kvalifikacijskog turnira za Ligu prvakinja, koji se igra u Rumunjskoj.

Bila je to repriza utakmice odigrane prije 11 dana u Zagrebu, kada su se isti klubovi suočili i u prvom krugu kvalifikacija, ali za razliku od tada Mladost je ovog puta bila puno opasniji protivnik, što svjedoči uostalom i rezultat. U Domu odbojke uz Savu bilo je 3:0 za Belgijanke, ali očito su iz tog dvoboja i stožer Mladosti i igračice izvukle neke pouke jer u ponovljenom okršaju igrala se ravnopravnija utakmica.

Bilo je tu, doduše, podosta oscilacija, prije svega u redovima Mladosti, koja je i jednom izmjenom pokušala iznenaditi Asterix. U početnom sastavu je, naime, bila Ana Ištuk umjesto Leonarde Grabić na poziciji primača-pucača, a uskoro je strateg Mladosti mijenjao i Mirtu Freund na srednjem blokeru Aurorom Papac, međutim nije to u prvom setu donijelo ploda.

No, drugi je donio drugačiju sliku, pa je Mladost unatoč lošijem startu (5:10) preokrenula zbivanja na terenu i stigla do izjednačenja u setovima. Međutim, samo da bi sve to dobro zagrebačke odbojkašice kompromitirale osvajanjem tek 13 poena u trećoj dionici.

Četvrti set opet nova dinamika pa sada Mladosta otvara sa 9:3, ali gubi vodstvo već sa 14:15, da bi onda uslijedio spomenuti "nemogući" povratak, te pet uzastopno osvojenih poena kada su bile pred zidom, u praktički bezizlaznoj situaciji (21:24).

No, taj stalni lov - jer dva su puta mladostašice imale set zaostatka, pa se dva puta vraćale u egal - kao da ih je ostavio bez goriva za odlučujuću dionicu. Pogled na statistiku sugerirat će također izjednačenost u svim elementima igre osim kod neforsiranih grešaka. Mladost ih je napravila 38, dakle set i pol su praktički "poklonile" Asterixu, koji se zaustavio na 21 grešci (samo jedna u cijelom trećem setu i niti jedna u odlučujućem, petom).

Belgijska ekipa na pogon belgijske (Stragier) i nizozemske (Vos) reprezentativke otišla je do vrijedne pobjede u utakmici, koja je inače, bila "europsko krštenje" dvorane u rumunjskom gradu Blaj. Ovo je, naime, bila prva europska utakmica u tamošnjoj novoizgrađenoj areni, otvorenoj prije tek mjesec dana.

Kod mladostašica ujednačene u poenima Andrea Mihaljević (15), Aida Mehić (15) i Papac (14, od čega 6 blokom) uz također dvoznamenkastu Ištuk (11).

Poraz nije nužno i kraj nadanja za Mladost jer preostaju im još dvije utakmice na turniru u Blaju. Sutra (od 18 sati po hrvatskom vremenu) protiv domaćina Albe, u čijim redovima je i hrvatska reprezentativna tehničarka Lea Deak, a u četvrtak protiv češkog KP Brna (15.00).

- Ne možemo biti nezadovoljni, odradili smo jako dobar susret u kojem su tek naše greške, i to ponajviše zbog neiskustva, presudile konačnog pobjednika. U svim ostalim segmentima igre dobro smo se nosili s favoriziranim suparnicama. Šteta, u trećem setu smo lošije ušli u susret, teško je bilo stizati ih, pogotovo što u tom razdoblju igre nisu napravile niti jednu grešku. Ali, ponosan sam na moje djevojke, prikazale su hrabru partiju pa na krilima tog saznanja idemo u drugom susretu protiv domaćina, ekipe Albe Blaj, pokazati još jedno takvo izdanje - rekao je Miodrag Stojaković.

Linker
25. travanj 2024 00:13