MARKO MRKONJIĆ/Cropix
ZLATNA LIGA

Hrvatska ne skida nogu s gasa, srušili neporažene Portugalce i trijumfalno najavili završnicu

Hrvatski odbojkaši ostvarili su maksimalan učinak u osnovnom dijelu europske Zlatne lige
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. svibanj 2024. 22:41

HRVATSKA - PORTUGAL 3:1 (26:24, 25:22, 22:25, 25:22)

Ramnicu Valcea, SD Trajan. Gledatelja 400. Suci: Pop (Rum) i Tillmann (Mađ).

HRVATSKA: Višić, Kulušić, Nikačević 7, Bakonji, Sedlaček 20, Jakopec 5, Vlašić, Šestan, Đirlić 19, Pervan (L), Mitrašinović, Repek (L), Zeljković 13, Cvanciger.

IZBORNIK: Igor Juričić.

PORTUGAL: Sinfronio, Silva, Cveticanin 9, Ferreira 15, Figueiredo 1, Da Silva Violas, Marques 17, Sousa, M. Cunha, Martins 15, Brito, Tavares Rodrigues 2, B. Cunha, Andrade 11.

IZBORNIK: Joao Miguel Jose.


Premda kao domaćini završnog turnira (15. i 16. lipnja u Osijeku) već imaju zajamčeno mjesto među četiri najbolje reprezentacije, hrvatski odbojkaši ne skidaju nogu s gasa u osnovnom dijelu europske Zlatne lige. Nakon dvije pobjede ostvarene na prvom turniru u Finskoj, s maksimalnim se učinkom vraćaju i iz Rumunjske. U petak su svladali domaćina, a dan kasnije su u četiri seta sredili i reprezentaciju Portugala koja je dosad također bila neporažena.

Pet poena u nizu

Hrvatski izbornik Igor Juričić u ovoj je utakmici na teren poslao malo izmijenjenu početnu postavu. Umjesto Filipa Šestana, na poziciji primača-pucača zaigrao je Marko Sedlaček koji se nešto kasnije priključio reprezentaciji nakon što je s poljskom Jastrzebskim igrao finale Lige prvaka i osvojio prvenstvo Poljske. Uz njega su u postavi bili i Višić, Đirlić, Zeljković, Jakopec, Nikačević i libero Pervan.

Naša je reprezentacija otprilike do sredine prvog seta bila u egalu s Portugalcima, da bi se potom s pet poena u nizu odlijepila na 17:12. Održavala je opipljivu prednost sve do finiša, a onda je uslijedila mala drama. Portugal je mini-serijom došao do izjednačenja (21:21), ali u samoj su završnici naši odbojkaši ipak bili spretniji.

Mali pad u trećem setu

Na krilima osvojenog prvog seta furiozno su ušli u nastavak i brzo se odlijepili na 10:5. U nekoliko su navrata bili i na plus sedam, a premda su se Portugalci u završnici ponovno približili, ovaj put na minus dva, držali su naši reprezentativci stvari pod kontrolom.

Nakratko je Hrvatska izgubila korak u trećem setu, ali u četvrtom je opet imala više koncentracije u završnim trenucima i tako stigla do nove vrijedne pobjede.

Sljedeći turnir osnovnog dijela Zlatne lige naša reprezentacija igra sljedeći vikend u osječkom Gradskom vrtu, a suparnici će joj biti Sjeverna Makedonija i Španjolska.

Linker
25. svibanj 2024 22:42