Petar Đirlić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SLIJEDI NOVI ISPIT

Hrvatska je na pragu najvećeg uspjeha u povijesti: ‘Nismo imali više što izgubiti, pao je pritisak s nas‘

Hrvatska reprezentacija u petak (16.30 sati) igra osminu finala EP protiv Rumunjske
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. rujan 2023. 16:02

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija već je i dosad na Europskom prvenstvu koje se igra u četiri države, s tim da je naše dosadašnje uporište u bugarskoj Varni, napravila sjajan posao. Ulazak u osminu finala, među 16 najboljih na Starom kontinentu je ispunjenje plana zacrtanog tijekom priprema. No, sa svakim novim danom, kako vrijeme odmiču, a poglaviti kako nam se primiče prva sljedeća utakmica, ona u eliminacijskoj fazi odnosno u drugom dijelu, tako i ambicije lagano rastu. Možda i ne baš bez osnova.

- Sigurno da je onaj, ja bi ga ipak nazvao minimalan cilj ostvaren, a to je prolazak skupine. Pogotovo što smo jako loše otvorili s Fincima, koja je bila nominalno najslabija u skupini. Međutim, “skupili smo glave” kako se kaže, nakon tog poraza, pobijedili dvije momčadi koje su bolje rangirane od nas i sebe doveli u situaciju borbe u osmini finala. Sigurno da nam to daje još veću motivaciju sada - zbori iz Varne kapetan odbojkaške vrste, Petar Đirlić.

U petak slijedi novi ispit, osmina finala protiv Rumunjske, a ona nudi doista pravu malu povijest. Ne, ne tvrdimo i ne nazivamo ovu utakmicu “povijesnom” jer nam je u hrvatskom sportu pun kufer “povijesnih utakmica”, ali da je velika, značajna, posebna potvrđuje i kapetan

- Sad idemo pokušati još jedan korak, značajan korak dalje, a to je ulazak u četvrtfinale. Četvrtfinale bi bilo naš najveći rezultat, plasman na europskim prvenstvima. Najbolji ikad - pojašnjava Đirlić i obrazlaže.

- Prije se nismo ni kvalificirali jer je bio drukčiji format, sustav natjecanja na europskim prvenstvima. Manje je momčadi nastupalo, tako da smo se rijetko i plasirali uopće. Dosad nam je najbolji rezultat s prošlog EP 2021. kada je format promijenjen na 24 reprezentacija, kao i sada. Tada smo prošli skupinu, ušli u osminu finala, ali ne i dalje. Sada mislim da imamo jako dobru šansu protiv Rumunja koji su respektabilna momčad, ali zadovoljni smo sa ždrijebom odnosno time da igramo baš protiv njih. Mislim da možemo napraviti taj iskorak.

‘Ni mi ne znamo puno o Rumunjima‘

Naša javnost je iskreno, slabije upućena u rumunjsku odbojku, njihovu snagu, kvalitetu. Koliko nam ih možete približiti odnosno što vas čeka protiv Rumunjske?

- Ne znamo ni mi puno o njima. Većina njihovih igrača igra u tamošnjem, njihovom prvenstvu. Najbolji njihov pojedinac je Aciobanitei koji igra odličan turnir. Malo sam pričao sa svojim klupskim suigračima koji su igrali protiv Rumunja u skupini, u Izraelu, i vele da to po imenima stvarno nije momčad koje bi se trebalo bojati, ali su skupinu odigrali jako dobro. Kompaktni su. Nisu za podcijeniti, treba se na najbolji način pripremiti za njih i uči sa 100 posto fokusa.

Jesmo li igrali s njima u posljednje vrijeme? Osobno se ne sjećamo, pa pitamo.

- Pa, ne sjećam se ni ja, iskreno. Možda prije 5-6 godina, ali to je sada kompletno drukčija momčad, s puno dosta mlađih igrača. Ne poznajemo ih toliko.

Kakvo je zdravstveno stanje u našoj momčadi? Marko Sedlaček nije igrao zadnje kolo u skupini protiv Slovenije.

- Ne, svi smo OK. Istina, Marko je “preskočio” zadnju utakmicu sa Slovencima zbog manjih poteškoća s leđima, ali nama ta utakmica ionako nije bila više prebitna. Svoje smo mi odradili ranije, ali sada smo svi fit i ulazimo u utakmicu s Rumunjima kompletni.

‘Nakon Finske je pao pritisak‘

Stječe se dojam, promatrajući cijeli naš sastav sa strane, da kako utakmice odmiču, Hrvatska igra sve bolje i bolje. Istina, izgubljen je sraz sa Slovenijom, ali osim što se radi o odličnom i velikom suparniku, već smo utvrdili da taj susret i nije bio presudan. Želimo reći, puni ste samopouzdanja, igra je u usponu.

- Poslije te utakmice s Fincima, u 1. kolu, kao da smo bili stjerani leđima u kut. Nismo imali više što izgubiti. Možda je čak tada i pao neki pritisak s nas. Pritisak koji smo si sami stvorili donekle, tako da smo kasnije igrali opušteno i rasli iz seta u set. Nadalje, dosta smo rotirali, pokazali da igrači s klupe, iz “drugog plana” mogu dosta itekako pomoći. Sklop sveg toga je doveo do ovog rezultata.

Igra li neku ulogu sada činjenica da ne mijenjate dvoranu, igrate u Varni, u dvorani u kojoj ste već nastupili pet puta dok suparnici dolaze iz izraelske skupine, prvi put u ovoj dvorani? Čini li to blagu prednost?

- Sigurno da čini. Ima li smo i jedan dan više u odnosu na skupinu iz Izraela koja je morala dakle doputovati ovdje, u Bugarsku. Imali smo dovoljno vremena za odmoriti se. Prilagođeni smo i na hotel, smještaj, hranu, dvoranu. Sigurno da je i to jedan mali plus za nas uoči utakmice - zbori Petar Đirlić koji sat uoči osmine finala Europskog prvenstva.

Pobijedimo li u petak predvečer, za suparnika bi imali boljeg iz ogleda Francuska - Bugarska, ali pustimo te “poglede unaprijed.

- Daleko smo mi još od toga, Imamo mi još dosta posla prije - slaže se s nama i Đirlić. U tom slučaju, ne možemo poručiti ništa drugo do - “Kapetane, odvedi nas do četvrtfinala za povijest”.

Rumunji dobili olimpijske pobjednike

Rumunjska je na EP igrala u skupini u Tel Avivu, u Izraelu, te zauzela ondje treće mjesto. Iza Francuske i Portugala, a ispred Turske, Izreala i Grčke.

Počeli su loše, s dva poraza od kojih je onaj drugi posebno iznenađujući (Portugal 0:3 i Izrael 2:3). No, zatim su proradili, te s tri uzastopne pobjede (Turska 3:2, Grčka 3:1, Francuska 3:1) prošli dalje od kojih je posebno zvućna ona u zadnjem kolu protiv olimpijskih pobjednika Francuza. Istina da je Francuska kolo ranije već osigurala prvo mjesto u skupini, ali isto je učinila recimo i Slovenija pa se u zadnjem kolu sjajno “pohrvala” s Bugarima i pobijedila 3:0.

U preostalim dvobojima osmine finala sastaju se: Nizozemska - Njemačka, Poljska - Belgija, Slovenija - Turska, Portugal - Ukrajina, Italija - Sjeverna Makedonija i Srbija - Češka. (dba)

Izbornikovo slovo

Izbornik Cedric Enard odvojio je malo vremena za hrvatske medije neposredno prije početka zadnjeg treninga u četvrtak.

- Imali smo četiri dana odmora nakon utakmice protiv Slovenije, što je odlično jer smo to iskoristili za puni oporavak. Jasno i za taktičku pripremu utakmice protiv Rumunjske. Nadam se ipak da odmor odnosno ta četiri slobodna dana nisu ipak bili predugačko razdoblje, da smo zadržali natjecateljski ritam.

Riječ-dvije i o Rumunjima, dakako.

- Očekujem dosta tešku, tvrdu utakmicu jer sam ih gledao, njihove utakmice u skupini. Sve su bile do posljednje vrlo teške. Pobijedili su jednu Francusku. Načelno, Rumunjsku nitko ni kada su poraženi, nije baš nadigrao. S njima ćemo dakako morati dobro servirati. To za početak. Nema nikakvog drugog izbora do igrati s njima na najvišoj razini - iz Varne će hrvatski izbornik. (dba)

Linker
14. svibanj 2024 10:18