Zadar je ove godine u lipnju bio domaćin Final Foura

 LUKA GERLANC/Cropix
ODLIČNE VIJESTI

Hrvatska domaćin Final Foura Zlatne lige, mogla bi dobiti i Europsko prvenstvo 2026.

"Možemo biti zadovoljni što smo se i treću godinu zaredom izborili za domaćinstvo Final Foura odbojkaša"
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. prosinac 2023. 16:13

Sastanak Europske lige u sjedištu CEV-a u Luksemburgu bio je iznimno plodonosan i koristan za našu odbojku. Obje će hrvatske seniorske reprezentacije sljedećeg ljeta ponovno sudjelovati u Zlatnoj skupini Europske lige.

Sveukupno se prijavilo čak 38 reprezentacija iz 24 nacionalne federacije za sudjelovanje u CEV-ovom natjecanju, Zlatnoj i Srebrnoj skupini, što je sjajan rast od osnivanja, od prije 20 godina kada je projekt krenuo.

Format natjecanja je izmijenjen u usporedbi s prethodnim izdanjima, i bit će održan u tri, odnosno s Final Fourom četiri vikenda u Zlatnoj i Srebrnoj ligi. Ova nova formula znatno smanjuje troškove putovanja, a ujedno i omogućuje svim sudionicima da promoviraju svoje reprezentacije na domaćem terenu.

Zlatna liga će, pak, svoj vrhunac doživjeti Final Fourom odbojkaša u Hrvatskoj (15. i 16. lipnja), dok će Češka biti domaćin završnice u ženskoj konkurenciji (15. i 16. lipnja).

Česi domaćini odbojkašicama

Prethodno će, kod odbojkaša, reprezentacija Hrvatske će igrati na turnirima u Finskoj (17. - 19. svibnja), protiv domaćina i Belgije, u Rumunjskoj (24. - 26. svibnja) protiv domaćina i Portugala, dok smo mi domaćini turnira od 31. svibnja do 2. lipnja, na koji još dolaze Španjolska i Makedonija.

Kod odbojkašica, Hrvatska starta kao organizator prvog turnira (17. - 19. svibnja) na koji dolaze i Slovačka i Azerbajdžana, od 24. do 26. svibnja igramo u Belgiji protiv domaćina i Estonije te na koncu treći turnir (31. svibnja - 2. lipnja) u Španjolskoj, protiv domaćina i Rumunjske.

- Možemo biti zadovoljni što smo se i treću godinu zaredom uspjeli izboriti za domaćinstvo Final Foura odbojkaša. Cilj nam je da naša muška reprezentacija na taj način osigura nastup u VNL Ligi nacija. Zapravo, željeli smo organizirati oba Final Foura, muški i ženski, ali kod odbojkašica to nije bilo moguće jer je već prije nekoliko mjeseci potpisan ugovor s Česima - kazao je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

Podjela na četiri države

- Mislim da naša muška reprezentacija ima dovoljnu kvalitetu izboriti finale Zlatne lige, koje bi nas odvelo na Challenger kup, odnosno kvalifikacije za VNL. Primarni nam je cilj da, zajedno uz odbojkaše, pokušamo vratiti i odbojkašice u Top 20. Na tom putu mislim da je iduća godina Zlatne lige ključna.

Inače, vrijedi spomenuti kako je Hrvatska kandidat i za domaćinstvo Europskog prvenstva 2026. godine za odbojkaše. Europska odbojkaška federacija (CEV) nastavlja sa svojom praksom da europsku smotru organizacijski razdijeli na četiri države, a Hrvatska je "u igri" da bude, dakle, jedan u kvartetu domaćina Eurovolleya 2026. Zasad je jedini potvrđen domaćin Rumunjska.

Linker
25. travanj 2024 17:31