odbojka reprezentacija Hrvatska VNL 2023 Izabela Stimac crveni dres - Martina Samadan - Andrea Mihaljevic 2

 VNL
SJAJAN USPJEH

Hrvatica dobila veliko priznanje na svjetskoj razini: ‘Ovo za mene nije iznenađenje, znam da sam dobra‘

Za 22-godišnju Zagrepčanku stigla je neočekivana nagrada, ali i podstrek za dalje
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. srpanj 2023. 18:28

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija još mora malo dvojiti nad svojom sudbinom u Ligi nacija, jer će nakon završetka osnovnog dijela natjecanja, koje okuplja 16 najboljih svjetskih reprezentacija, morati u kvalifikacije za ostanak u eliti.

Ostavile su naše odbojkašice, kada gledamo ukupnu sliku, jer bilo je tu i loših dana, relativno dobar dojam u 12 odigranih utakmica, promovirali smo neke nove igračice, ne samo u našoj reprezentaciji, nego na međunarodnoj sceni, ali jedna je ostavila posebno dobar dojam. Ona za koju smo bili i uvjereni da hoće.

Izabela Štimac, naša reprezentativka na poziciji libera, izabrana je u najbolju sedmorku ligaškog dijela natjecanja, što je svakako veliko priznanje za 22-godišnju Zagrepčanku, koja prema vlastitom priznanju, prije tri-četiri godine nije bila ni sama sigurna je li odbojka nešto čime se želi ili treba baviti. Ovo je najbolji odgovor, makar je već i u međuvremenu dobila potvrdu da s izborom odbojke nije pogriješila.

- Sretna sam i zadovoljna, naravno, nisam to očekivala, iako, s druge strane, za mene to ipak nije preveliko iznenađenje! Jer, zadovoljna sam kako sam odradila većinu utakmica, znam da je bilo dobro, pa onda i ovo priznanje nije toliko neočekivano - govori Izabela, trenutno na godišnjem odmoru.

image

Izabela Štimac

VNL

- Dobili smo dva tjedna slobodno, a onda slijedi okupljanje u Zadru 17. srpnja, kada kreću pripreme za Challenger kup. Mislim da će nam i ta lokacija dati dodatne snage za pripreme, jer želimo opet osigurati nastup u VNL-u i dogodine. Mislim da to i možemo.

Hoćete li biti konačno kompletne krajem srpnja?

- Da, mislim da hoćemo. I zapravo mislim da je dobro što smo u VNL-u nastupale s jako mladim sastavom, jer su tako mlađe djevojke, koje su praktički tek na početku karijere, dobile priliku vidjeti odbojku na najvišoj razini. Vidjele smo što znači svjetska odbojka i svjetske igračice, nemjerljivo je to iskustvo i velika škola za sve nas.

Bez obzira na mladost, vi ste pomeli konkurenciju na svojoj poziciji libera?

- Gledala sam i druge igračice, upijala što rade. Iz igre svake od njih izvukla sam nešto dobro što sam pokušala primijeniti u svojoj igri. Očito mi je uspjelo. Sjajno je bilo gledati azijske ekipe kako igraju u obrani, ili na prijemu servisa, kako su tehnički napredne. Super mi je što sam imala prilike vidjeti i usporediti različite stilove igre - kaže Izabela.

Prije tri godine Štimac je, kao dijete zagrebačke Mladosti gdje ju je iskusna Marija Anzulović "smjestila" na libera, ušla na vrata ozbiljne odbojke. Tadašnji ju je trener Leonard Barić uvrstio u prvi sastav Mladosti, uz napomenu ""ovo je libero svjetskog potencijala". Vidio je ovaj stručnjak ono nešto u njoj, malo prije no što su to kasnije zaključili svi. Prošle je godine ušla na popis hrvatske reprezentacije i odmah postala nezamjenjiva na poziciji libera. Kako li je tek odigrala tri utakmice na Challenger Cupu u Zadru, s kojim smo izborili VNL...

I, evo je sada, u prvom pojavljivanju među elitom odmah je stigla i individualna nagrada kojom je zaokružena nevjerojatna brzina uspona karijere na najvišu odbojkašku razinu djevojke koja još nema 23 godine. I koja tek tri godine igra profesionalnu odbojku! Ogromno je to priznanje njoj, naravno, ali i svim onim trenerima koji su je do sada vodili i prepoznali njezin rad, od mlađedobnih kategorija do sadašnje reprezentacije.

Već je nešto ranije ovog ljeta za sve što je pokazivala u reprezentaciji, ali i dresu Mladosti (CEV kup, kvalifikacije za Ligu prvakinja, MEVZA, trofeji u Superligi i Kupu...), svojevrsno priznanje stiglo u obliku ugovora s francuskim Le Cannetom. Riječ je o prvakinjama Francuske, koje će jasno sljedeće sezone igrati i Ligu prvakinja, pa kad je "uzme" takva ekipa to je samo dodatni detalj o igračkoj kvaliteti Izabele Štimac.

No, prije odlaska u Francusku, ostaje s reprezentacijom i Europsko prvenstvo u kolovozu, a prije toga i Challenger Cup kao kvalifikacije za novi plasman u VNL.

- Igrale smo lani Challenger, u Zadru, i osvojile ga, pa vjerujem da će nam to iskustvo biti od dragocjene pomoći. Znamo kako ide natjecanje, znamo ritam, i vjerujem da smo među favoritima, pogotovo u prvom susretu s Ukrajinom. Što se Francuske tiče, one su i lani na Challengeru igrale odlično, imaju vrlo dobru ekipu pa su nam možda i najveći konkurenti za prvo mjesto. No, ja sam uvjerena da mi to možemo osvojiti, pogotovo kada budemo konačno u kompletnom sastavu - zaključila je Izabela.

Najefikasnija na prijemu, druga po obranama

Nije, naravno, samo dojam ono što je donijelo nagradu Izabeli, već iza nje stoje i konkretne brojke. Naime, nakon 12 utakmica VNL-a, u kojem igraju i SAD, Kina, Brazil, Srbija, Italija i sve ostale odbojkaške velesile, Štimac je druga najbolja primačica među igračicama iz svih reprezentacija.

Statističari su to prikazali kroz 81 uspješan prijem, odnosno tek jedan manje od vodeće Tajlanđanke Chatchu-On (82). No, Izabela je imala i puno manje pokušaja, 227 naspram 325 Tajlanđanke, što će reći da je puno efikasnija sa 35% u odnosu na 25% Chatchu-On.

I prema uhvaćenim loptama tijekom poena, Štimac je drugoplasirana, odnosno ostvarila je 160 takvih uspješnih obrana, 16 manje od liderice, Bugarke Mile Paškuleve (176).

Linker
04. travanj 2024 15:21