Petar Đirlić, Petar Višić

 Cev.eu
ODBOJKA

Hrvat naplatio ‘duševne boli‘ bivšem suigraču iz Milana: ‘Ne mogu reći da se nismo nadali pobjedama‘

Obje su seniorske reprezentacije krenule s natjecanjem u Zlatnoj ligi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. svibanj 2024. 14:19

Četiri utakmice, tri pobjede. Učinak je to hrvatskih seniorskih reprezentacija u prvom ovosezonskom vikendu u europskoj Zlatnoj ligi. Vrlo dobar učinak, naravno, iako će perfekcionistima zasmetati što nije bio i maksimalan, odnosno što je izostala pobjeda odbojkašica u osječkoj premijeri protiv Azerbajdžana.

No, ispravile su to već u prvoj sljedećoj utakmici, svladavši u nedjelju, također u Gradskom vrtu, reprezentaciju Slovačke sa 3:0 (25:21, 25:17, 25:21).

- Konačno smo odigrali jednu dobru utakmicu - rekao je nakon utakmice naš izbornik Igor Arbutina.

Vjerojatno i malo nespretno, jer ovo je ionako bila tek druga službena utakmica, jer dvije prijateljske u pripremnom razdoblju ne treba računati. Ali, očito se iza tih riječi skriva ono što je Arbutina očekivao da će djevojke pokazati već u prvoj utakmici. Odnosno, kroz mjesec dana priprema i rada svjestan je što znaju i mogu, kakav potencijal posjeduju, samo što to nisu uspjele pretočiti na teren protiv Azerbajdžana. A, očito, jesu protiv Slovačke.

- Čestitam djevojkama što su se psihički uspjele dignuti nakon teške utakmice i poraza od Azerbajdžana. To su mlade djevojke i vratiti se psihološki nakon takvog poraza jedna je od kvaliteta koju one posjeduju. Ova pobjeda bit će nam podstrek za dalje.

Arbutini su ovo inače bile debitantske utakmice na klupi Hrvatske, nakon što je posljednjih 20-ak godina proveo na radu u inozemstvu (Njemačka i Katar) i jasno da je htio ostaviti dobar dojam odmah na startu. Iako su okolnosti takve da jurnjava za bodovima, pa time i pobjedama nije imperativ.

- Od samog početka naglašavam kako je za ovaj ciklus, odnosno za ovu sezonu glavni cilj razvoj ekipe, odnosno da rezultat nije primaran, iako, jasno, svi težimo pobjedama i želimo ostvariti što bolji plasman. Ali, ovakve stvari vesele, da se vidi da rastemo iz utakmice u utakmicu, da pokazujemo kvalitetu i da u svakom elementu igre kolektivno napredujemo. Nadam se da ćemo na sljedećem turniru jednako tako nastaviti.

image

Hrvatska - Slovacka, Zlatna liga 2024 Osijek, Karatovic, Stimac, Butigan, Antunovic

Cev.eu

U odnosu na prvu utakmicu, izbornik je napravio jednu promjenu ali, s obzirom na pokazano u utakmici s Azerbajdžanom, i očekivanu u početnoj postavi. Andrea Mihaljević od starta je bila na poziciji dijagonale umjesto Mike Grbavice. Na koncu je, pak, Martina Šamadan povukla kapetanski i donijela najviše te za srednju blokericu sjajnih 18 poena.

- Jako smo dobro otvorile utakmicu, za razliku od one dva dana ranije protiv Azerbajdžana. "Stisnule" smo ih servisom, što nam je omogućilo igrati puno lakšu blok-obranu i donijelo rezultat u našu korist - jednostavno je to sažela iskusna Kaštelanka.

Recept zvuči jednostavan, a valjalo bi ga i ponoviti već koncem ovoga tjedna. Zlatna liga se na naše odbojkašice nastavlja turnirom u belgijskom Beverenu, gdje igraju protiv Estonije (subota) te domaćina, ujedno i jednog od favorita Zlatne lige (nedjelja).

- Bit će napeto, bit će teško, ali mlade smo i entuzijastične i ne odustajemo.

Za odbojkaše je, pak, gostovanje u Finskoj prošlo idealno. Šest bodova ponijeli su sa sobom u prtljagi na putu natrag, uz samo dva izgubljena seta protiv Finske (3:1) i Belgije (3:1). Izbornik, također Igor i također "rookie" u toj ulozi, nahvalio je momčad zbog sposobnosti ekspresne prilagodbe protivniku, što je bilo posebno vidljivo kontra Belgije i izgubljenog prvog seta.

- Imamo još puno rezerve za napredak i sigurno ćemo se popraviti, jer imamo odličnu atmosferu - rekao je Riječanin na klupi Hrvatske.

Kapetan Petar Đirlić konačno se mogao razmahati nakon što klupska sezona u Italiji nije išla po planovima. I to upravo zbog igrača koji je u subotu bio na suprotnoj strani mreže, Belgijanca Ferrea Reggersa. Taj mu je kao suigrač u Milanu "pokvario" sezonu, jer je dobio trenerovo povjerenje na poziciji koja je trebala biti Đirlićeva. Nije tu bilo zle krvi, ali sigurno da je sada Đirlić htio malo "pokazati mišiće" i naplatiti Reggersu "duševne boli". Individualno su statistički bili vrlo, vrlo izjednačeni, Petar (19 poena) malo bolji u realizaciji napada, Ferre (20 poena) nešto učinkovitiji na servisu, ali gleda se, na koncu, učinak momčadi, a tu su Đirlić i Hrvatska bili bolji.

- Odlično smo odradili prvi turnir u Finskoj. Ne mogu reći da se nismo nadali pobjedama, niti nam je rezultat bio prioritet, ali stvarno smo radili dobro posljednja dva tjedna na pripremama, bez prijateljskih susreta, tako da je ovo stvarno dobar pokazatelj. Priključuje nam se i Sedlaček uskoro, tako da se definitivno možemo nadati još boljim rezultatima, a i veselimo se što ulazimo u jako dobru formu pred sljedeće vikende i Final Four u Osijeku - rekao je Đirlić.

Hrvatska je, inače, kao domaćin završnog turnira (15. i 16. lipnja) automatski među četiri najbolje momčadi Zlatne lige, ali očito želi pokazati da tamo zaslužuje biti i po rezultatima.

Linker
21. svibanj 2024 14:19