CEV
EUROPSKO PRVENSTVO

Fantastična Hrvatska ‘ugasila Plamen‘ i prošla u drugi krug, dvoranom se orilo ‘Zovi samo zovi‘

Trećom uzastopnom pobjedom, hrvatski su odbojkaši u Varni izborili prolazak skupine i osminu finala
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. rujan 2023. 22:11

Bugarska - Hrvatska 1:3

(25:22, 16:25, 22:25, 21:25)

Varna, Palača kulture i sporta. Gledatelja 4000. Suci: Geukes (Njemačka) i Vagni (Italija).

BUGARSKA: Bratoev, Kolev 2, Atanasov 14, Gotsev 1, Asparuhov, Seganov, Grozdanov 7, Salparov (L), Penčev 2, Sokolov 18, Karjagin, Dobrev (L), Nikolov 14, Petkov. IZBORNIK: Plamen Konstantinov.

HRVATSKA: Žukovski, Perić, Nikačević 12, Bakonji 5, Sedlaček 29, Jakopec, Hanžić 10, Šestan, Đirlić 12, Pervan (L), Marelić, Mihalj 7, Zeljković (L), Raić. IZBORNIK: Cedric Enard

POENI IZ NAPADA: Bugarska 48, Hrvatska 54. POENI IZ SERVISA: Bugarska 4, Hrvatska 7. POENI IZ BLOKA: Bugarska 6, Hrvatska 13. POENI IZ SUPARNIČKIH POGREŠAKA: Bugarska 26, Hrvatska 22.


Hrvatski su odbojkaši osigurali prolazak skupine odnosno zauzimanje jedno od prva četiri mjesta u skupini Europskog prvenstva. Ugasili su naši odbojkaši bugarski plamen u Varni, aludiravši na Plamena Konstantinova, bugarskog izbornika. Ovom pobjedom Hrvatska je osigurala prolazak skupine, ulazak u osminu finala Europskog prvenstva, dok je upravo to bio prvi cilj naših odbojkaša prije odlaska iz domovine.

Stoga je tim razumljivije silno veselje cijele naše momčadi i stožera koji su nakon utakmice, pred 4000 Bugara razvili hrvatsku trobojnicu i zapjevali “Moja domovina” i “Zovi, samo zovi”.

image
CEV

- Užitak je igrati pred punom dvoranom. Preponosan sam na ovu pobjedu. Svatko od nas se koncentrirao na svoj posao, na ono što mora odraditi. Ušli smo u neku svoju “zonu”. Nismo se obazirali na tribine, svatko je dao svoj doprinos. Nastavljamo sada uzdignutih glava, ponosno, samo tako možemo dalje - izjavio je najbolji pojedinac i ključni igrač pobjede, Marko Sedlaček.

Samo su se u prvom setu rasplamsali Plamenovi jezičci odnosno bugarski igrači osokoljeni prepunom dvoranom u Varni. U prvom nas setu baš nije bilo, primarno glede prijema. Tek jedno izjednačenje, sve ostalo vrijeme Bugari su imali i sačuvali prednost do kraja, za 1-0.

image
CEV

Drugi set je počeo slično, s bugarskim vodstvom 3:1, ali je zatim slijedila sedam uzastopnih poena Hrvatske, puni preokret seta, ali pokazat će se na koncu i cijele utakmice. Daleko najbolja naša igra, usudili bismo se ustvrditi, na ovom Europskom prvenstvu učinila je Bugare baš nemoćnim. Uostalom, dosta govori i sam rezultat tog seta (25:16) kao zorni prikaz zbivanja.

Apsolutni generator hrvatskog preobražaja bio je Sedlaček. Njegovi poeni od osobitog su izražaja došli u trećem, daleko najizjednačenijem setu. U tom smo dijelu igre prvi put poveli s dva poena prednosti (21:19) upravo na Sedlačekov poen iz servisa, ali i bod s mreže. Malo kasnije 24:19, poeni opet jedan Sedlačeka, te jedan Nikačevića, blok na mreži.

Uzaludno je bugarski izbornik u samoj završnici trećeg seta pozvao dvije minute odmora u razmaku od dvije minute. Nije više bilo spasa Bugarima. Kako u tom, trećem setu, tako ni set kasnije, odnosno u cijeloj utakmici.

image
CEV

Igra iz prijašnja dva seta ponovila se, odnosno samo nastavila i u pokazat će se zaključnom, četvrtom setu. S pobjedonosnim poenom - koga bi drugog - Marka Sedlačeka.

- Znali smo da nismo bili favoriti u ovoj utakmici, ali uspjeli smo se plasirati u drugi dio natjecanja, ostvariti velik uspjeh. Nije bilo lagano pred punom dvoranom, ali smo igrali onako kao protiv Ukrajine i Španjolske. Nije bilo nikakvih problema, osim prvog seta - rekao je kapetan Petar Đirlić.

image
CEV

U drugoj utakmici dana skupine u Varni, Španjolska je svladala Finsku 3:1.

U ponedjeljak Hrvatska igra posljednju utakmicu u skupini i to protiv daleko najboljeg sastava, momčadi iz vrha europske odbojke, reprezentacije Slovenije. Utakmica počinje u 19.30 sati po našem vremenu.

Linker
18. travanj 2024 23:17