CEV
EUROPSKO PRVENSTVO

‘Bio bi to vrhunac ove generacije!‘ Hrvatska lovi četvrtfinale, a tamo bi nas mogao čekati spektakularan okršaj

Hrvatska u petak (18.00) igra svoju utakmicu osmine finala protiv Rumunjske
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. rujan 2023. 08:47

Hrvatska odbojkaška reprezentacija ispunila je plasiravši se u osminu finala na Europskom prvenstvu svoj prvi cilj. Bili smo drugi u skupini, odmah iza sjajnih Slovenaca, a iza nas su ostali Bugari, Ukrajinci, Finci i Španjolci. U prvoj smo utakmici turnira izgubili protiv Finaca, u zadnjoj protiv Slovenaca, ali tri pobjede između tih utakmica bile su dostatne za drugo mjesto, koje nam je za suparnika donijelo Rumunjsku. Taj je meč na rasporedu u petak u 18 sati.

Tko je favorit u toj utakmici? Pitali smo za mišljenje Darka Antunovića, nekad sjajnog odbojkaša, sada već godinama glavnog operativca zagrebačke Mladosti.

- Ne bih govorio o favoritu, nego o tome da imamo jako dobru priliku proći u četvrtfinale. Da smo mogli birati suparnika u ovoj fazi, mnogi bi od nas izabrali Rumunje. Bilo je pitanje hoće li to biti Rumunjska ili Portugal, a osobno ne bih volio Portugal, jer to je reprezentacija koja igra iznimno brzu odbojku, a nama to baš ne leži.

Zašto mislite da bi nam Rumunji trebali odgovarati?

- Rumunji igraju dobru odbojku, pogledao sam neke njihove utakmice i lijepo ih je bilo gledati. Napokon, Rumunjska je pobijedila Francusku koja je aktualni olimpijski pobjednik. Francuzi jesu u toj utakmici igrali s drugom postavom, ali velika je to pobjeda za Rumunjsku. Rumunji su neupitno u usponu, vraćaju se nakon što su dobri bili sada već davnih 90-tih. Puno ulažu u odbojku, imaju kako dobre momčadi, a i svi reprezentativci im igraju doma, što je samo dokaz i da jako dobro plaćaju. Međutim, nije Rumunjska još uvijek reprezentacija koje bismo se mi trebali plašiti.

Kako ih možemo pobijediti?

- Najprije igrači moraju vjerovati da su to sposobni učiniti i nikako se ne bi smjeli zadovoljiti s tim što su izborili osminu finala. To je dobar rezultat, ali možemo mi i više od toga, možemo izbaciti Rumunje. Bilo bi sjajno kad bi Marko Sedlaček ponovio igru koju je pokazao protiv Bugarske, kada je odigrao fenomenalnu utakmicu. Neka i ostali igrači budu na svojoj optimalnoj razini, neka zadrže mir i samopouzdanje i to bi trebalo biti dovoljno za pobjedu protiv Rumunja. Nama u prilog ide i to što smo ostali u Varni, što dobro poznajemo dvoranu i parket, a Rumunji stižu iz Izraela i tek se trebaju adaptirati.

Četvrtfinale bi bio sjajan rezultat za ovu generaciju?

- Četvrtfinale bi bio vrhunac ove odlične generacije. Preko toga nije baš realno razmišljati, jer tamo će nas vjerojatno čekati Francuzi koji su aktualni olimpijski pobjednici. Imamo generaciju koja je godinama zajedno, koju je okupio još nekadašnji izbornik Emanuele Zanini. Dečki su sazreli, u odličnim su godinama, sjajno se poznaju, definitivno imaju pravu kemiju između sebe, igraju u jakim klubovima, a sada su vjerujem i svjesni da je došlo njihovo vrijeme. Uvjeren sam da bi mi dobili i Fince da nismo s njima igrali već prvi dan, jedino je Slovenija realno iznad nas. Kažem, ne smijemo se zadovoljiti s osminom finala, jer vrijedimo tog četvrtfinala. I nema nikakvog razloga da se bojimo Rumunjske. Ne sumnjam da i naši igrači tako razmišljaju, jer na turniru su do sada odigrali kao karakterna i pobjednička momčad - zaključio je Darko Antunović.

Vidjet ćemo što će donijeti petak (18.00).

Četvrtfinale nam vjerojatno donosi Francuze

Poznati su svi mečevi osmine finala Europskog prvenstva za odbojkaše, ali samo utakmica koje se igraju u Varni. Naši u petak (18.00) igraju s Rumunjima, a u slučaju pobjede idemo na pobjednika para Francuska - Bugarska. Naravno da su Francuzi kao olimpijski pobjednici iz Tokija veliki favoriti.

Svi parovi osmine finala koji se igraju u Bugarskoj: Francuska - Bugarska, Hrvatska - Rumunjska, Slovenija - Turska, Portugal - Ukrajina.

Italija, Njemačka, Belgija i Srbija su osigurali osminu finala u dijelu koji se igra u Italiji, te čekaju suparnike s kojima će se boriti za četvrtfinale.

Linker
29. travanj 2024 08:52