Ratko Peris

 HAOK MLADOST
‘Ne bojim se izazova‘

Mladost ima novog trenera: ‘Nisam došao na praznike, želim ovdje napraviti dobar posao‘

Pred njim je velik posao jer će sastav Mladosti doživjeti promjene nakon osvajanja dvostruke krune
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. svibanj 2022. 14:13

Nisu dugo odbojkaši Mladosti bili bez trenera. Samo dan nakon što je dosadašnji strateg Radovan Gačič potvrdio da odlazi iz Zagreba i preuzima slovenskog prvaka ACH Volley, klub sa Save objavio je da je za novog trenera prve momčadi imenovao Ratka Perisa, 46-godišnjeg bivšeg hrvatskog reprezentativca koji je posljednjih godina izgradio lijepu trenersku karijeru u Francuskoj.

Igračku karijeru Peris je započeo u Karlovcu gdje je se zadržao do 1998. godine, a nakon toga je igrao za njemački Mörser, te francuske klubove Rennes, Ajaccio, Narbonne, Martigues i Cambrai. U ovom potonjem je i započeo trenersku karijeru 2010. godine, a kasnije je vodio i Ales, belgijski Menen, Nicu, te prošle sezone austrijsku Zadrugu.

- Iako sam rođen u Zagrebu, karijeru sam započeo u Karlovcu, bile su to godine kada je Hrvatska liga bila vrlo jaka, kada je Mladost igrala u Ligi prvaka. Bio sam član svih reprezentativnih selekcija, a igrao sam i na Svjetskom prvenstvu u Argentini 2002. godine - kaže Peris koji kao igrač nikad nije bio član Mladosti, ali je sada, eto, kao trener stigao do Doma odbojke.

Pred njim je velik posao jer će sastav Mladosti doživjeti promjene nakon osvajanja dvostruke krune. Već sada je sigurno da će se dio igrača okušati u inozemstvu, a na njihova će mjesta doći neki novi aduti pred koje će, ne sumnjamo, Mladost opet postaviti visoke ciljeve.

- Moramo vidjeti tko odlazi da bismo te igrače mogli nadomjestiti jednako kvalitetnima i da bismo u idućoj sezoni ostvarili veći ili barem jednaki uspjeh kao u ovoj. Otprilike znam momčad, susretali smo se ove sezone u regionalnoj ligi. Ne bojim se izazova, uvijek sam imao izražene ambicije. Nisam došao ovdje na praznike, želim napraviti dobar posao, pogotovo s mladima. Ovo je uređen klub, poznat izvan naših granica, pa iako nema veliki proračun u europskim okvirima, tu se mogu raditi velike stvari jer ima mladih talentiranih igrača koji su budućnost kluba. Prošao sam stvarno puno klubova i ovakvu strukturu kakvu ima Mladost, nema gotovo nitko, a to je ogromna vrijednost ovog kluba. Ovdje se momčad ne stvara samo novcem, kao u mnogim drugim klubovima, nego iz vlastitog kadra, jer za to postoje sjajni uvjeti. Već sada tijekom svibnja namjeravam dosta raditi s mladima na individualnom planu - ističe novi trener.

Peris ne skriva da bi volio jednog dana dobiti priliku i na klupi hrvatske reprezentacije.

- Nisam nikada dobio poziv iako bi mi to bila velika čast. Ali eto, sada je Cederic Enard novi hrvatski izbornik, a njega znam iz Francuske već 20-ak godina, kao igrača i trenera. U kontaktu sam s njim, čuli smo se nakon što je postao hrvatski izbornik i mislim da je dobro rješenje za našu reprezentaciju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 19:42